Odštampajte ovu stranicu
subota, 12 mart 2016 16:30

Nagrada Paja Jovanović

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Kulturni centar Vršac raspisuje ove godine 57. konkurs za nagradu "Paja Jovanović". Konkurs će biti otvoren sve do 11. maja 2016. godine.
Za više detalja o žiriranju, uslovima takmičenja i ostalom, možete posetiti sajt Kulturnog centra Vršac ili kontaktirati Nadu Grozdanić na sledeće brojeve telefona: 
•013 830 900
•060 60 50 620
 
Nagrada Paja Jovanović jedno je od najznačajnijih obeležja grada Vršca. Uveliko tradicionalno, ova nagrada se dodeljuje svakog proleća, još od 1959. godine, kada je manifestacija ustanovljena. Skupština opštine Vršac i Narodni muzej su tada ovaj događaj pokrenuli kao vid zahvalnosti slavnom slikaru za svu slavu koju je doneo svom gradu, ali i u nadi da će ona pokrenuti i afirmisati mlade, talentovane slikare sa ovih prostora. 
 
Takođe specifično u vezi sa ovom nagradom jesu medalje i plakete, koje, zajedno sa diplomama i pohvalama, nagrađeni dobijaju. Njih svake godine izrađuju naši najpoznatiji umetnici, kao što su: Zoran Petrović, Pavle Radovanović, Jovan Soldatović, Delia Prvački, Radmila Graovac, Kolja Milunović, Dragan Jelenković, Snežana Jovčić Olđa i drugi. 
 
Odmah na početku održavanja ove manifestacije, ustanovljene su  četiri starosne kategorije prema kojima se nagrade dodeljuju i to su:
 
 • Prva starosna kategorija – 5 - 6 godina
• Druga starosna kategorija – 7 - 9 godina 
• Treća starosna kategorija – 10 - 14 godina
• Četvrta starosna kategorija – 15 - 18 godina
• Peta starosna kategorija – 19 - 25 godina 
 
Od 1967. godine, na predlog slikara Zorana Petrovića, pored tri nagrade za svaku starosnu grupu, dodeljuje se i specijalna nagrada za najmaštovitiji rad. 
Otvaranje izložbe je svake godine na dan rođenja Paje Jovanovića, četvrtog juna, kada se najuspešnijima dodeljuju nagrade i pohvale.
 
Pročitano 2692 puta