ponedeljak, 15 decembar 2014 18:02

Veliki uspeh srpske naučnice

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Dr Sofija Stefanović i njen tim iz Laboratorije za bioarheologiju, pri Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, dobili su finansije za projekat čija su tema porođaji, majke i bebe u praistoriji, kao i evolucija fertiliteta.
 
Republika Srbija pridružila se grupi država koje imaju naučnika sa grantom Evropskog istraživačkog saveta (European Research Council, ERC). Naime, po prvi put u istoriji srpske nauke, Evropski istraživački savet uvrstio je jedan naučni projekat iz Beograda među najizvrsnije istraživačke poduhvate u Evropi.
 
Nakon što punih sedam godina to nije uspelo nijednom srpskom istraživaču, doktor Sofija Stefanović i njen tim iz Laboratorije za bioarheologiju, pri Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, dobili su finansije za projekat BIRTH koji se bavi porođajima, majkama i bebama u praistoriji.
 
"Sada još da poverujemo da se desilo", rekla je dr Stefanović za naučnopopularni portal Elementarijum, samo nekoliko sati nakon što je vest o prvom ERC grantu u Srbiji prostrujala naučnom zajednicom.
 
Nesvesna da je postala nova naučna zvezda, dr Stefanović se raduje jer je projekat kojim rukovodi sada dobio priliku da odgonetne biološke dokaze o evoluciji fertiliteta, odnosno plodnosti u praistoriji.
 
Evropski istraživački savet finansira najbolje naučne projekte koji, u najtežoj utakmici u Evropi, prolaze dvostepenu, rigoroznu kontrolu pred komitetima vodećih evropskih naučnika.
 
Srbija do ove nedelje nije imala predstavnika u ovom klubu, a slično je i sa zemljama regiona – do sada je samo Hrvatska uspela da osvoji ERC grant.
 
Ovim grantom Stefanović i saradnici osvojili su značajna sredstva za istraživanje novog pristupa u razumevanju rasta populacije tokom praistorije, u periodu neolita, od 10.000 do 5.000 godine pre nove ere na Balkanu.
 
"To je pitanje koje me muči od studentskih dana. Dobro je poznato da je čovek čitavu evoluciju proveo na demografskom minimumu i da je tek u neolitu doživeo demografski porast", objašnjava dr Stefanović, dodajući kako je to možda najvažniji događaj u ljudskoj evoluciji jer "bez demografske ekspanzije u neolitu ne bi bilo civilizacije".
 
"Kako mi znamo da se evolucija fertiliteta odigrala na ovaj način?", pita se prva dobitnica ERC granta u Srbiji, objašnjavajući kako za rast fertiliteta postoje samo indirektni dokazi – sve što znamo počiva na tome da su arheolozi uočili kako se u neolitu povećava broj lokaliteta i fragmenata keramike.
 
Projekat BIRTH će, međutim, ponuditi prve biološke dokaze o evoluciji fertiliteta.
 
Nova ideja koju su Stefanović i njen tim dugo razvijali i odbranili pred ERC komitetom za prošlost jeste da ispitaju nalaze ljudskih zuba iz praistorijskog perioda i da proučavanjem takozvanih inkrementnih linija u zubnom cementu (od kojih svaka odgovara jednoj godini života) nađu one koje su tamne, zadebljane i mineralizovane jer, prema kliničkim studijama, takve linije ukazuju na trudnoću.
 
Analizom ovih linija, tim iz beogradske Laboratorije za bioarheologiju će dobiti statistiku porođaja kod neolitskih žena i tako utvrditi zašto se ljudska populacija u ovom dobu umnogostručila.
 
Sofija Stefanović je ovu svoju ideju već predstavila beogradskoj publici u Naučnom klubu CPN. Više od mesec dana pre vesti iz Brisela, 23. oktobra, bila je gost Centra za promociju nauke na Horizontu četvrtkom, kada je u okviru tribine „H2020 i ERC“ govorila o putu koji je do tada bila prešla. Sledeće njeno gostovanje u Naučnom klubu, sada kao dobitnice ERC granta, zakazano je za 18. decembar.
 
Preuzeto sa: nationalgeographic.rs
Pročitano 3041 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 15 decembar 2014 22:13
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VAK

VrsacPlus

Cefix

VrsacMOJKraj

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

TOV

iserbia

KulturniCentarVrsac

PricajmoOTome

edukacija

OpstinaVrsac

ClickMan

parakvadvs

ArchLAB

OklagijaRS