utorak, 16 decembar 2014 12:49

Želite na Harvard? Evo šta je potrebno za besplatno studiranje u SAD - u

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

Šanse da besplatno studirate u SAD su velike, a mogućnosti da ostvarite američki san i nastavite život preko okeana zavise samo od vašeg truda i talenta.

Na juče održanom Danu američkih koledža, sala Amerikana vrvela je od dece, roditelja i studenata koji su se detaljno raspitivali o fakultetima, uslovima, stipendijama... Detaljno informisanje je prvi i veoma važan korak za sve one koji žele da prihvate izazov studiranja na nekom američkom koledžu. Ponuda je velika, raznolika, a šanse za stipendije i uslovi života studenata variraju od mesta do mesta.

Postoje univerziteti koji su smešteni u okviru izdvojenih kampusa i život u njima je znatno jeftiniji nego u gradu, ali mogućnosti za zaposlenje su mnogo manje i svode se na poslove u okviru kampusa i koledža. To ne bi trebalo da brine studente osnovnih studija, jer njihove stipendije pokrivaju sve troškove osim džeparca i prevoza. Oni džeparac mogu da nadoknade zahvaljujući pravu da 20 radnih sati nedeljno rade u sklopu kampusa. Za razliku od njih, postdiplomci koji imaju stipendije moraju da se snađu za hranu i smeštaj.

Ipak, ovi studenti gotovo po pravilu postaju asistenti ili se uključuju u neki istraživački projekat za šta su plaćeni.

Nakon završenih studija svako ima pravo da se oproba na praksi ili poslu u nekoj američkoj firmi, u periodu od 12 do 18 meseci, a ukoliko pokaže da to zaslužuje, firma će za njega zatražiti i radnu vizu.

Sportske stipendije najveća šansa
Ove stipendije omogućavaju vam da studirate šta god da poželite, uz jedan uslov.
- Sportski studenti su u obavezi i da se takmiče za univerzitetske timove. Koledž ih nagrađuje za talenat koji imaju u sportu. Posebno su traženi: vaterpolisti, veslači, teniseri, fudbaleri i košarkaši - kaže Vedrana Laković iz Međunarodnog akademskog centra dodajući da su naši srednjoškolci veoma talentovani za sport i da je to velika šansa za njih.

I u Americi se na studije "upada" preko veze
Ovo nisu rodbinske, prijateljske ili veze tipa "usluga za uslugu". To su profesionalne veze sa profesorima koje studenti zaslužuju svojim zalaganjem, talentima, kreativnosti i motivacijom. Profesor koji stekne poverenje u studenta može da ga pozove na posdiplomske studije. Stoga, kako kaže Uroš Vukomanović, nekadašnji student Virdžinija teha, stipendije za nastavak studija obično dobijaju oni koji su na tom fakultetu završili osnovne studije i stekli kontakte sa profesorima.
- Mnogo zavisi od profesora. Nije nemoguće upisati postdiplomske studije na nekim fakultetima ako dolazite iz Srbije, ali uz izvrsne rezultate. Ja lično ne znam nikoga ko je nastavio studije na Virdžinija Tehu a da je došao sa nekog drugog fakulteta - kazao je Vukomanović.

I srednjoškolci koji žele da studiraju u Americi moraju da se potrude i ličnom inicijatvom "šarmiraju" profesora. O tome kako se to radi otkrila nam je nekadašnja studentkinja arhitekture u Americi, koja nije želela da joj spominjemo ime.
- Morate da kontaktirate profesore i pokažete inicijativu. Od koga dobiju zanimljivo pismo ili pitanje, ko pokaže interesovanje za program imaće veće šanse - kazala je ona.

Za postdiplomce je važna i reputacija fakulteta sa kojeg dolaze.
- Što više uspešnih studenata dolazi sa nekog fakulteta, veće su šanse da će još studenata odatle dobijati stipendiju. Na primer, naš Arhitektonski fakultet je zaista cenjen i poznat - dodala je ona.

Šta se vrednuje u aplikaciji
prosek (srednja škola ili fakultet)
rezultati položenih ispita
jezički ispit
ispit za upis na univerzitet
pisma preporuke
motivaciono pismo koje se piše prilikom upisa

Želite na Harvard? Trebaju vam samo kliker, rad i volja
- Bitno je da svi znaju da mogu da budu primljeni i da pare nisu prepreka. Uopšte ne treba da se bude iz privilegovanog bekgraunda. Svi koji dolaze iz porodica koje zarađuju ispod 65.000 dolara godišnje ne plaćaju ništa. Ako se krene na vreme sa pripremama šanse su jako velike. Mi smo ispod predstavljeni, nemamo dovoljan broj dece koji idu iz Srbije, pa je za vredne talentovane i pametne stvarno moguće upisati se. Važno je da krenu na vreme sa pripramama i da se ne plaše. Rad i kliker - kaže Bogdan Gecić iz Harvard kluba Srbije.

I srednjoškolci mogu besplatno u Ameriku
Program A-smyle omogućava đacima prve i druge godine srednje škole da potpuno besplatno provedu godinu dana u Americi. Testiranja su u septembru i oktobru u više gradova u Srbiji, a šezdesetak đaka širom naše Zemlje dobije šansu da uči u Americi.
- Oni žive u američkim porodicama i idu u njihove srednje škole. To je šansa da sebe izgrade kao ličnosti i steknu nove vidike. Kada se vrate u Srbiju imaju nove prilike - kaže predstavnik ove organizacije.

Američki kutak pomaže budućim studentima koledža
- Mi nudimo literaturu koju budući studenti mogu da čitaju kod nas i koriste za pripremanje prijemnih ispita. Članarina i svi programi su besplatni. Najviše pomažemo oko učenja engleskog jezika. Postoji nekoliko različitih kurseva, a često nam gostuju predavači sa američkih univerziteta. Jedan od programa treba da pomogne studentima da pripreme TOEFL - kaže Jelena Dedić iz Američkog kutka.

 

Preuzeto sa sajta 24 sata

Pročitano 2890 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 16 decembar 2014 12:54
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ArchLAB

OklagijaRS

iserbia

VrsacMOJKraj

OpstinaVrsac

ClickMan

edukacija

Cefix

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacPlus

parakvadvs

TOV

VAK

eVrsac

KulturniCentarVrsac