utorak, 17 januar 2017 11:15

Ivana Dimić – dobitnica NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2016. godini!

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

    Ivana Dimić dobitnica je NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2016. godini, za delo „Arzamas”, u izdanju beogradske „Lagune”. U knjizi neodređenog stila se obrađuje odnos majke i kćeri, a prepliću se proza, drama i romaneska.

    Pored romana “Arzamam”, u finalu su se našla i dela  "Susret pod neobičnim okolnostima", Vladana Matijevića, “Pa kao” Vladimira Tabaševića i “Hronika Sumnje” Vladislava Bajaća . Odluku je na jučerašnjoj završnoj sednici doneo žiri u sastavu: Božo Koprivica (predsednik), Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

    Po obrazloženju žirija, roman enigmatičnog naslova „Arzamas” Ivane Dimić tematizuje jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija: odnos kćeri i majke. Takođe, u prilog delu ide i činjenica, kako je naglasio žiri, da je taj i takav odnos, u srpskoj književnosti retko obrađivan.

    Ivana Dimić je rođena 30. jula, 1957. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu Dramskih Umetnosti, a paralelno je apsolvirala i studije Opšte književnosti sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Postdiplomske studije završila je na CEU (Evropski univerzitetski centar) u Francuskoj, na odseku Civilizacija 1984/85. godine.  

    Pored romana “Arzamas”, Ivana Dimić napisala je i mnoga druga prozna dela u vidu kratkih priča: “Crn zelen” (Prosveta, 1995), “Mahorka, mastilo i muž” (Prosveta, 1998), “Ima li koga?” (Prosveta, 2006) i druge. Dimićeva se bavila i dramatizacijom poezijeMatije Bećkovića, “Kabare”, Brane Crnčevića “Telefonske brigade”, Maksima Gorkog “Cigani lete u nebo” i drugih, a okušala se i u igranju dramski dela poput  “Pred ogledalom”, “Pepeljuga”, “Beli ugao”, “Zmajovini pangalozi”. Takođe, Ivana Dimić je prevodila romane i dramska dela sa engleskog i francuskog jezika, bavila se televizijskim scenariom, a NIN-ova nagrada nije prva nagrada koja joj je dodeljena. Godine 2011. bila je dobitnica Zlatnog beočuga za trajni doprinos kulturi, a već 2012. dobila je godišnju nagradu Narodnog pozorišta u Beogradu za predstave “Genri VI” i “Ženski orkesar”.

 

    NIN-ova nagrada je knjževna nagrada kritike za najbolji roman godine, a dodeljuje je NIN (Nedeljne informativne novine). Godine 1954. dodeljena je prva NIN-ova nagrada Dobrici Ćosiću za roman “Koreni”. Njen trostruki dobitnik i nosilac najvišeg priznanja bio je Oskar Davičo, dok su dvostruki dobitnici bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić. Narednih godina, sve do danas, NIN-ovu nagradu su dobijali pisci širom bivše Jugoslavije, a o dodeli odlučuje žiri većinom glasova svojih članova.

Pročitano 3686 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 17 januar 2017 11:27

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ClickMan

TOV

eVrsac

edukacija

KulturniCentarVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OklagijaRS

iserbia

VrsacPlus

OpstinaVrsac

VrsacMOJKraj

parakvadvs

PricajmoOTome

VAK

Cefix