subota, 20 maj 2017 11:12

Ko je Šerlok Holms - Misterija velikog detektiva

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Da bismo dali odgovor na pitanje ko je Šerlok Holms, moramo da se vratimo skoro dva i po veka u prošlost i saznamo ko je Artur Dojl. Prva priča o Šerloku Holmsu, Skarletna studija, objavljena je krajem 1886. godine. Nakon toga, izdato je još 55 priča i 4 romana. Zanimljiva činjenica je to što sam autor nije bio ljubitelj svog detektiva, iako je on ubrzo postao miljenik ljudi iz Evrope i Amerike.

Inspiracija za prvobitnog detektiva bio je profesor Džozef Bel, mada vremenom Šerlok je evoluirao i danas se ne može reći da je on samo jedna osoba. On je postao simbol brilijantnog uma i preciznog rešavanja zagonetki.

Prvi film o Holmsu snimljen je 1900, a prva serija je počela sa emitovanjem 1939. U narednim godinama, pa sve do danas, Holms je ekranizovan više od 200 puta u različitim izdanjima i sa različitim osobinama, ali uvek sa istim ciljem. Moja omiljena filmska (serijska?) adaptacija ovog genijalnog detektiva, a verujem  miljenik mnogih drugih ljudi, jeste čuvena Sherlock BBC serija sa Benediktom Kumberbačom i Martinom Frimenom u glavnim ulogama. Ova serija je upravo prva varnica koja je u meni rasplamsala želju za izučavanjem ovog brilijantnog sveta koji je stvorio Artur Konan Dojl.

Dojlov svet iz devetnaestog veka je smešten u sadašnjost, sa istim slučajevima, istim negativcima, istim žrtvama i naravno sa istim arogantnim detektivom i njegovim vernim prijateljem. Serija za sada ima 4. sezone i primetno je da se Holmsov karakter nije mnogo promenio, sazreo, tokom godina, što je samo još jedna od njegovih osobina kojega čine besmrtnim.

Nije važno da li će sledeća verzija ovih odavno poznatih priča biti smeštena u 20. ili 21. vek , u budućnosti, u Hogvartsu ili u svemiru, dokle god su tu fantastični Šerlok Holms, doktor Votson, inspektor Lestrad, doktor Morijarti, Tobi i mnogi drugi zanimljivi i voljeni likovi, priče će živeti i pamtiti se.

Pročitano 3622 puta Poslednji put izmenjeno subota, 20 maj 2017 18:56

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

Cefix

VAK

TOV

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacMOJKraj

parakvadvs

edukacija

ClickMan

VrsacPlus

KulturniCentarVrsac

eVrsac

iserbia

OklagijaRS

PricajmoOTome