ponedeljak, 23 februar 2015 09:48

Održano predavanje na temu: Digitalizacija u službi zaštite stare i retke knjige

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u petak, 20. februara u Gradskoj biblioteci je održano nekoliko predavanja na temu „Stara i retka knjiga“. Predavanja su bila namenjena učenicima srednjih škola i njihovim profesorima.

„Cilj ovih predavanja je bio da pokažemo kako se najnovije informacione tehnologije koriste u službi zaštite stare i retke bibliotečke građe. Jedan od načina da sačuvamo stare knjige od daljeg propadanja je da ih digitalizujemo i učinimo dostupnim i pretraživim preko interneta. Ovu priliku smo iskoristili da pokažemo učenicima kako mogu preko svojih telefona, tableta i računara da pretražuju elektronski katalog Gradske biblioteke u Vršcu i kataloge svih biblioteka u Srbiji koje su umerežene i čine jednu veliku Virtuelnu biblioteku Srbije“, istakla je Dragana Rakić, bibliotekarka koja je zadužena za Fond stare i retke knjige u Gradskoj biblioteci.

Ona je naglasila da je Gradska biblioteka u Vršcu jedna od 26 matičnih biblioteka kojima je poveren posao zaštite stare i retke bibliotečke građe i njihov unos u Registar pokretnih kulturnih dobara.

„Sve srpske knjige, bilo rukopisne ili štampane, koje su objavljene do 1867. godine spadaju u staru knjigu. Zakon o staroj i retkoj bibliotečkoj građi, između ostalog, nalaže da svako ko je vlasnik stare i retke knjige, bilo da je reč o fizičkom ili pravnom licu, ima obavezu da je upiše u Registar kulturnih dobra i da primenjuje mere tehničke zaštite. Registar za teritoriju opštine Vršac, Alibunar, Plandište i Bela Crkva vodi Gradska biblioteka u Vršcu“, naglasila je Dragana Rakić.

Zbog velikog interesovanja, biće organizovano još jedno predavanje, u utorak u 12 časova kada će gosti biblioteke biti učenici Poljoprivredne škole. Takođe i svi zainteresovani sugrađani su uvek dobrodošli.

Pročitano 4631 puta
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

edukacija

TOV

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

iserbia

OklagijaRS

parakvadvs

VrsacMOJKraj

Cefix

ClickMan

ArchLAB

VAK

OpstinaVrsac

VrsacPlus

PricajmoOTome

KulturniCentarVrsac