Jasmina Krajovan

Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

nedelja, 08 mart 2020 16:56

Nekoliko sajtova o prilikama za mlade

Kada sam upisala master na Fakultetu političkih nauka, došla sam u kontakt sa inostranim studentima, tj. sa ljudima iz različitih država su postali moji klasići (ja sam jedina koja je završila osnovne studije u Srbiji). To je značilo, između ostalog, da sam odjednom dobila pregršt informacija iz prve ruke o prilikama koje se pružaju u inostranstvu, konkretno, o različitim praksama, o studentskoj mobilnosti, o konferencijama, o stvarima koje su mi ranije bile toliko daleke i apstraktne, i za koje sam mislila da su dostupne samo studentima iz zemalja sa visokim standardom (drugim rečima, EU studenti uživaju, a mi sirotiLJa gledamo). Međutim, slušajući njih i njihova iskustva, shvatila sam da to baš i nije tako, da se mogu pronaći sjajne prilike, ako samo malo bolje potražiš. Tako sam počela da čeprkam po internetu i našla nekoliko zaista korisnih sajtova, koje pružaju informacije o različitim programima i prilikama za mlade, a koji su relativno lako dostupni i nama. 
 
Zato sam odlučila da sastavim ovu (za sada kratku) listu sajtova koje objavljuju super konkurse za prilike u inostranstvu. Uglavnom su to u pitanju konferencije za mlade, usavršavanja ili prilike za studije u inostranstvu, stipendije i prilike za volontiranje. Međutim, dodala sam i dva sajta koja pružaju informacije za mlade koji planiraju da ostanu u Srbiji, čisto da izbalansiram spisak :) 
 
Na sajt ARMACAD sam naletela sasvim slučajno i shvatila da je ovo jedno od najvećih „blaga“ interneta ukoliko vas zanimaju prilike za usavršavanje „napolju“. Ovaj sajt prikuplja, usudila bih se da kažem, gotovo sve informacije koje postoje o konkursima za studije na različitim univerzitetim širom sveta, o letnjim školama, konferencijama i događajima iz akademske sfere. Da ne kažem da pokrivaju gotovo sve discipline-izmislite nešto, naći ćete ga na ARMACAD-u. Našla sam oblasti i discipline za koje nisam znala da postoje niti sam mislila da se neko zaista time bavi i da se usavršava u tom pravcu...dobro, možda sam samo nedovoljno informisana, ali verujte mi da ovaj sajt i taj problem rešava. Doduše, još uvek se nisam prijavila ni na jedan konkurs sa ovog sajta, al’ se spremam! :)
 
Još jedno „blago“ interneta, ne samo što se tiče prilika za akademsko usavršavanje, već i informacija koje pruža o putovanjima, prilikama za volontiranje širom sveta, o poslovnim prilikama, ali i nekim životnim problemima sa kojima se svi mi susrećemo...ne znam za vas, ali meni je postalo veoma zanimljivo da upoređujem svoja stanovišta i iskustva sa iskustvima mojih vršnjaka iz inostranstva. Mnogo mi pomaže kada vidim da su ljudi iz Engleske, Nemačke, Amerike, Italije ili Australije  izgubljeni kao i ja, jer shvatam da to nije toliko posledica sistema u kome živim, već da je to globalni, generacijski problem u svetu koji se rapidno menja. Na sajtu sam pronašla i inspirativne priče drugih ljudi, različite savete bivših profesora fakulteta i poslodavaca, ali i spisak stipendija koje pokrivaju SVE troškove studija na najprestižnijim univerzitetima u inostranstvu, a koje nisu toliko poznate (što će reći, nema mnogo prijava  veće šanse da ih dobijete).  Dakle, bacite pogled, sigurno ćete naći nešto što vas zanima  
 
Hoću.ba je komšijski portal, naravno, prevashodno namenjen mladima iz Bosne i Hercegovine, ali isto tako bogat informacijama za sve mlade sa ovih prostora. Na tom sajtu možete pronaći informacije o poslovima, praksama, grantovima, stipendijama i volonterskim programima širom sveta, koji su obično namenjeni mladima iz regiona (na primer, na ovom sajtu sam našla konkurs Airbnb za volontiranje na Bahamima – sve plaćeno). Sajt je svakako je vredan klika, sigurno ćete naći barem jednu vest koja će vas privući.  
 
Naravno, na ovom spisku se mora naći i dobro poznati Portal Mladi. Verujem da ste već čuli za naše kolege, ali ako niste, obavezno bacite pogled. Na ovom portalu možete pronaći informacije o stipendijama, praksama, jeftinim putovanjima i svemu što jednog studenta u Srbiji može da zanima. 
 
Spisak završavamo još jednim poznatim studentskim portalom - iSerbia. Pored informacija za studente i mlade, na ovom portalu možete pronaći i konkurse za poslovne i projekte NVO.  
 
Nadam se da ćete pogledati ove sajtove i pronaći korisne informacije. A kako bi tek bilo super ukoliko biste nam pomogli da proširimo ovaj spisak! Zato, ako imate neke sajtove putem kojih se vi informišete, pošaljite nam da ih ubacimo. I hvala vam! :)
 

Pre nekoliko dana pojedini srpski mediji objavili su vest da Srbija više nije punopravna članica Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) odlukom njihovog Borda na sednici koja je održana 20. februara 2020. godine. 

Prema navodima Blica, Srbija je tokom mandata ministra prosvete Mladena Šarčevića stavljena u status “pod nadgledanjem”, a traženo je da se otklone primedbe u naredne dve godine, kako bismo povratili punopravno članstvo u ovoj instituciji. Ministar je zato formirao Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije, koje je trebalo da reši probleme u našem obrazovanju. Prema pisanju Blica, primedbe ENQA su bile sledeće:

 

 • Što posete recenzentskih komisija nisu duže nego traju po par sati umesto i po nekoliko dana kako bi se na terenu mogli videti svi bitni segmenti vezani za akreditaciju koje je visokoškolska ustanova pripremila;
 • Možda najbitnija zamerka je da se više pažnje pridaje birokratiji nego što se stavlja akcenat na kvalitet visokog obrazovanja;
 • Bitno je istaći da su nam zamerili i što nisu podjednaka prava za sve i što se primećuje da postoji dominacija malog broja institucija u postupku akreditacije dok se nečije mišljenje i ne čuje iako se proces akreditacije odnosi i na njih;
 • Drugostepeni organ je Nacionalni savet, dok ENQA traži da drugostepeni organ kome se stranke u postupku mogu žaliti bude formiran u okviru NAT;
 • Zamerili su i to što direktor nije osoba sa punim radnim vremenom već je i angažovana na visokoškolskoj ustanovi čime se ne može postići puna nezavisnost;
 • Traženo je da se i utvrde realni troškovi akreditacionog procesa jer oni značajno opterećuju visokoškolske ustanove, tako na primer imamo recenzente koji dobiju i po 100 hiljada dinara za nekoliko sati rada, što je previše i nije realno a značajno opterećuje visokoškolsku ustanovu;
 • Potrebno je da se uradi mnogo više kako bi postojali jedinstveni kriterijumi ishoda akreditacionog procesa, kako bi odluke koje donosi Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta bila podjednaka za sve učesnike u postupku akreditacije, a ne kao do sada da različita pravila važe za različite visokoškolske ustanove;
 • Jedna od najvećih primedbi je i netransparentnost procesa akreditacije, što znači da postoji mogućnost da bude visok stepen korupcije. Primećeno je i da se izveštaji o akreditaciji ne objavljuju na sajtu NAT. Takođe, ne objavljuju se ni spiskovi recenzentskih komisija, kao ni kompletni zapisnici sa sednica.


Ali, pošto NAT nije otklonio primedbe u navedenom roku, Srbija je izgubila status punopravne članice ENQA. Jedna od posledica jeste značajno otežavanje postupka priznavanja srpskih diploma u zemljama EU, jer je članstvo u ovoj organizaciji garancija kvaliteta visokog obrazovanja.

Međutim, kako navodi N1, ministar Šarčević je rekao da diplome stečene u Srbiji nisu pod znakom pitanja u inostranstvu, niti je tamo na bilo koji način ugroženo njihovo priznavanje prilikom nastavka školovanja ili zapošljavanja.

Šarčević je naveo da je Evropska asocijacija za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) reguliše da li se kvalitetno akredituju visokoškolske ustanove, a ne diplome. "To su dva odvojena koloseka. Odluka nema nikakve posledice po diplome, niti šire posmatramo, utiče na kvalitet našeg visokoškolskog obrazovanja, niti znači da je kvalitet opao", kazao je Šarčević.

Ministar je dalje rekao da njegovo Ministarstvo temeljno radi na reformi obrazovanja, koja mora da "sve stvari dovede na viši nivo".

Izvori: Blic.rs, N1

Krovna organizacija mladih Srbije pokreće program praksi i raspisuje javni poziv za troje praktikanata/kinja!
 
Odabrani KOMS praktikanti/kinje će u četvoromesečnom periodu imati priliku da steknu praktična radna iskustva u oblasti upravljanja projektima i aktivno se uključe u aktuelne tokove u oblasti omladinske politike. 
 
Konkurs je otvoren od 13. do  24. novembra 2019. godine u 23.59h.
 
Poziv za praksu otvoren je za 2 oblasti: 
 
Praksa u programskoj oblasti
 
KOMS praktikanti/kinje specijalizovani za program steći će nova znanja i iskustva o upravljanju projektima u oblasti omladinske politike. Odabrani praktikanti/kinje će učestvovati u sprovođenju programskih aktivnosti postojećih projekata, ali i u procesima planiranja i pisanja novih projektnih predloga iz najrazličitijih oblasti od važnosti za mlade u Srbiji. Učestvovaće na relevantnim radnim sastancima i događajima, voditi zapisnike i precizno izveštavati, redovno komunicirati sa organizacijama članicama, partnerima i drugim akterima omladinske politike, asistirati u vođenju profila na društvenim mrežama organizacije.
 
Praksa u oblasti finansija i administracije 
 
KOMS praktikanti/kinje specijalizovani za finansije i administraciju, takođe stiču nova znanja i iskustva o upravljanju projektima u oblasti omladinske politike.  Odabrani praktikanti/kinje će učestvovati u finansijskom i administrativnom upravljanju na aktuelnim projektima, ali i u procesima planiranja i pisanja budžeta novih projektnih predloga. Asistiraće u održavanju i razvoju postojećeg sistema za evidentiranje i arhiviranje dokumentacije i izradi finansijskih izveštaja organizacije. Učestvovaće na relevantnim radnim sastancima i događajima i precizno sa njih izveštavati, redovno komunicirati sa organizacijama članicama, partnerima i drugim akterima omladinske politike.
 
Svi praktikanti i praktikantkinje će kroz ovaj program prakse učestvovati i u organizaciji godišnje Skupštine najvišeg nezavisnog predstavničkog tela mladih u Srbiji i upoznaće se i razmeniće iskustva sa članovima/cama organizacija članica KOMS-a aktivnih širom Srbije. Za sve poslove koje obavljaju, praktikanti/kinje će imati obezbeđenu mentorsku podršku članova i članica sekretarijata KOMS-a.
 
KOMS praktikanti/kinje će po završetku prakse imati iskustvo u upravljanju projektnim ciklusom i znanje o funkcionisanju institucija i saradnje aktera omladinske politike, kako bi se uključili u aktuelne procese u omladinskoj politici na nacionalnom i lokalnom nivou i uticali na  poboljšanje položaja mladih.
 
Idealni kandidati/kinje?
 

Studenti i studentkinje završnih godina fakulteta (treća i četvrta godina), kao i diplomci i diplomke koje su diplomirale ili masterirale u poslednjih godinu dana i:

 • imaju osnovno poznavanje omladinske politike i učestvovali su u edukativnim programima u oblasti omladinske politike; 
 • aktivni su volonteri/ke u udruženjima mladih i za mlade (poželjno u organizacijama članicama KOMS-a);
 • dobro vladaju engleskim jezikom;
 • poznaju rad na računaru i vešti su na društvenim mrežama;
 • imaju odlične komunikacijske veštine;
 • spremni su na timski rad, ali se dobro snalaze i prilikom samostalnog rada;
 • precizni su i odgovorni u radu;
 • motivisani su za učenje i rad.

Kako da se prijavim i šta me dalje očekuje?

Prijava se vrši putem aplikacionog formulara koji se nalazi na ovom LINKU. 

Nakon analize pristiglih prijava, najbolje ocenjeni kandidati/kinje proći će u uži krug i biće pozvani na intervju, koji će biti održan 27. novembra. Rezultati selekcije biće poznati najkasnije do 29. novembra. Praktičan rad u KOMS-u počinje 1. decembra 2019. godine.
 
Mesto izvršavanja prakse je u Beogradu.
 
Trajanje prakse: 
 
4 meseca – od 1. decembra do 1. aprila  
20 sati nedeljno uz obezbeđenu naknadu.
 
Za sve dodatne informacije u vezi sa javnim pozivom i programom prakse, možete se obratiti menadžerki programa KOMS-a, Miljani Pejić na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na 062/467344 radnim danima od 9 do 17 časova.
 
utorak, 19 februar 2019 17:52

Jeste li spremni za novi EESTech Challenge?

Ako studiraš programiranje i želiš da posetiš Minhen, ovo je prava stvar za tebe!
 
EESTech Challenge je internacionalno takmičenje u programiranju,  koje ima za cilj da poveže studente iz Evrope i omogući im sticanje novih znanja i veština iz oblasti elektrotehnike i računarstva. Prošle godine, tema je bila Big Data Analysis, a tema ovogodišnjeg takmičenja je Internet of Things.  
 
EESTech Challenge se sastoji iz dve runde: lokalne i finalne. Lokalna runda, koju treću godinu zaredom organizuje EESTEC LC Novi Sad, održaće se 2.marta 2019. na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Tom prilikom, biće organizovana i predavanja iz oblasti Internet of Things, a studenti će moći da steknu nova znanja koja će im možda koristiti na samom hakatonu. Nakon uvodnog predavanja o IoT, koje je održano 25. januara, planirana su još dva,  i to 20. i 26. februara.
 
Pobednici lokalnih rundi  plasiraju se u finalnu rundu takmičenja, koja će se ove godine održati u Minhenu. Tamo će snage odmeriti 20 pobedničkih ekipa iz 20 evropskih gradova. Takođe, učesnici će moći da se upoznaju i sa eminentim stručnjacima iz ove oblasti. 
 
Dodatne informacije o samom takmičenju, kao i o temi Internet of Things, možete naći na zvaničnoj Facebook i Instagram stranici EESTech Challenge LC Novi Sad.
 
četvrtak, 12 april 2018 06:44

The Celts strike again!

Subota, Studio Centra Millennium. Mrak, samo sa bine svetli veliki zeleni (a koje druge boje) natpis. Publika postaje nervozna, željna da momci izađu na scenu i da krene svirka  koja se čeka već mesec dana. A onda….
 
Near Banbridge town in the County Down
One morning last July
From a boreen green came a sweet cailín
And she smiled as she passed me by
She looked so sweet from her two bare feet
To the sheen of her nut brown hair
Such a coaxing elf, sure I shook myself
For to see I was really there
From Bantry bay up to Derry Quay and
From Galway to Dublin town
No maid I've seen like the brown cailín
That I met in the County Down…
 
Zaorilo se salom, publika kreće peva dobro poznate reči. Keltsi, kao i uvek, na nivou. Jedna za drugom nizali su se hitovi- „I wish you the very worst“, „Far away“, „Fields o Athernay“, „One“, „Wearing of the Green“.... Masa skače u transu , a ne zaostaju ni momci na sceni. Naravno, nijedan njihov nastup ne može proći bez šutke, pa tako ni ovaj, pogotovo kad Džoni „oplete“ po violini.
 
oc6
Photo: Đina Grujić
 
Bilo je pokušaja penjanja na scenu, ali je Aca iskusno jednim pogledom rešio stvar. Kada smo ga posle koncerta pitali kako izlazi na kraj sa „razuzdanim obožavaocima“, rekao nam je:
 
„Samo pustim Vladu.Vlada nosi kaubojke i ne podnosi da mu se neko pentra na scenu. Šalu na stranu, on to zaista ne voli, a obično se penju s njegove strane. A što se mene tiče, sve što može da doprinese da koncert bude dinamičniji i bolji je ok, ali ljudi nekad preteraju. Desilo nam se u Požarevcu- izađe čovek, ote mi mikrofon i krene da bit-boksuje, iz čista mira... Dakle, bitno je samo da se ne pokvari ta dinamička linija koncerta jer je posle teško vratiti se, ne za nas, ali za publiku...kad se pokvari atmosfera, teško se to vrati u svoj tok“, objašnjava nam. 
 
Inače, bend je osnovan 1992, a svoju prvu svirku van Beograda imao je upravo kod nas. 
 
„Vršac je bio prvi koji je hteo da vidi „Kelte“ van Beograda. Ne sećam se tačno datuma, ali bio je februar ’94. Došli smo vozom i smrzli smo se jer smo čekali prvi jutarnji za nazad i bio je sneg i led...dobro, možda nije baš sneg i led, al’ je bilo mnogo hladno, priseća se Aca početaka.  
 
A ako ste se pitali zašto baš keltska muzika u Beogradu ’92, evo objašnjenja: 
 
Znaš kako, i Džekac i ja smo u ovo upali preko fudbala. Ceo život navijam za Seltik. Sećam se kad smo se Džekac i ja prvi put videli  u V gimnaziji, on je bio parna smena, ja neparna, i onda u nekom mimoilaženju smena provalim tipa u Seltikovom dresu i on valjda isto skonta mene...i tako smo se nekako našli i posle u istom bendu...“
 
Frontmen Keltsa dodaje da je osamdesetih godina Beograd bio u vrhu evropskih alternativnih gradova, bar što se muzike tiče, te da je ta muzička scena  bila egal sa kompletnom muzičkom scenom Evrope, pre svega engleskom.
 
„U jednom trenutku se na listi najboljih klubova Evrope „Akademija“ pojavila na drugom mestu i to je bio potpuni bum. Tek onda shvatiš gde smo mi bili tada. Čak se sećam da je album „The Unforgettable fire“ grupe „U2“ izašao 7 dana ranije u Beogradu nego u ostatku Evrope, pa su recimo Mejdeni ’86. počeli turneju ovde...dakle bili smo široko informisani a takođe i jako dobro upoznati sa britanskom scenom naklonjenoj Ircima. I onda se odjednom pojavljuju „The Pouges“, koje ne možeš da svrstaš u pank, ne možeš da ih svrstaš u rok, ne možeš da ih svrstaš u keltsku muziku jer su oni sve to. A meni je i kao klincu ćale puštao razne stvari, između ostalog i tu irsku folki muziku,  i kad su se pojavili „Pougsi“, samo ti pukne u glavi i shvatiš - to je to. Mi zaista nismo ovo planirali, tako se poklopilo“.
 oc8
Photo: Đina Grujić 
 
Aca nam je otkrio i jednu lepu vest.
 
„Ako se ja pitam, sledeći album neće biti studijski, sledeći će biti live. I to ne zato što sad to tako treba, nego zato što na repertoaru imamo bar 10 pesama koje nemamo na studijskim albumima i ako ih ne snimimo tako, nećemo ih nikad ni snimiti. I glupo je da bend koji važi za jedan od boljih koncertnih bendova nema live album. Nadam se da ćemo već negde od jeseni početi da snimamo koncerte, ali verujem da neće opet biti pauze od 10 godina, mada ne smem ništa da obećam“, kaže nam kroz smeh. 
 
Veliku zahvalnost dugujemo Centru Milenijum i gospodinu Vladanu Majstoroviću,  koji nam je omogućio da uradimo ovaj intervju i, naravno, grupi Orthodox Celts na fenomelanom koncertu!  
 
 
Ukoliko ste propustili priliku da ih čujete u Vršcu, momci sledeći nastup imaju 21. aprila u Novom Sadu, obezbedite karte na vreme! 
 
A do tad:
 
In the merry month of June from me home I started
Left the girls of Tuam nearly broken hearted
Saluted father dear kissed me darlin' mother
Drank a pint of beer me grief and tears to smother
Then off to reap the corn, leave where I was born
Cut a stout black thorn to banish ghost and goblins
Brand new pair of brogues rattled o'er the bogs
Frightened all the dogs on rocky road to Dublin
Chorus:
One two three four five
Hunt the hare and turn her down the rocky road
And all the way to Dublin whack fol lol de ra
 
 
sreda, 07 mart 2018 21:12

Vršačke detektivske igre 3

Da li si ikada otvarao/la arhiv egipatskog muzeja? Ili bežao/la iz zatvora ludog naučnika? Nisi? Nikad? A znaš li mračnu tajnu Džonatana Vajta? Ni to?! 
 
Ne brini, Unija studenata Vršca i Escape Room Vršac pružaju ti priliku da te greške ispraviš! Sve što treba da uradiš je da napraviš ekipu i prijaviš je na Vršačke detektivske igre, koje će se održati 16.17. i 18. marta od 9 do 22h.
 
Uskoči u cipele Herkula Poaroa ili budi prava Nensi Dru, reši misteriju i osvoji vrednu nagradu!
 
Pravila igre: 
 
Turnir se sastoji iz dva dela: 
 
I.bekstvo iz sobe ili stana; 
II.mini test od 10 minuta, koji sadrži 10 pitanja. 
 
Cilj je da za što manje vremena rešite sve zadatke.
Formiraju se ekipe od 2 do 5 osoba. Pravo da učestvuju imaju svi koji se nisu oprobali u ovim igrama (na primer, ako je neko iz ekipe bio u sobi ludog naučnika, tu igru ne možete odabrati, ali možete preostale dve). Možete izabrati jednu ili više igara (u tom slučaju računa se najbolji rezultat), u terminu koji vam najviše odgovara. 
 
Na raspolaganju su 3 igre:
1.Soba „Bekstvo iz zatvora ludog naučnika" (petak).
2.Soba „Arhiv egipatskog muzeja" (subota i nedelja)
3.Horor stan „Mračna tajna Džonatana Vajta" (petak, subota i nedelja)
 
Za bekstvo iz soba imate na raspolaganju 60 minuta, a za izlazak iz stana 75 minuta. Ako negde zapnete, možete koristiti pomoć, ali vam se za svaku iskorišćenu pomoć dodaje 2 minuta na vreme bekstva. 
 
Nakon izlaska iz sobe, sledi desetominutni test od 10 logičkih pitanja i mozgalica. Cilj je za što kraće vreme odgovoriti na sva pitanja. Za pogrešan odgovor dodaju se dva kaznena minuta na ukupan rezultat.
 
Vreme izlaska iz sobe/stana i vreme testa se sabiraju i čine vaš ukupan plasman koji ekipu rangira na listi. Pobednik je ekipa koja bude najbrža, tj. koja u ukupnom plasmanu ima najmanje vreme.Prve tri ekipe dobijaju vredne nagrade.
 
Cena učešća je 600 dinara po osobi za jednu igru, 1000 za dve, a 1500 za 3.
 
Dakle, ako želite da se dobro zabavite, testirate svoje vijuge, ojačate timski duh i osvojite nagradu, prijavite se klikom OVDE. Prijave traju do srede, 14. 3. u ponoć! 
 
 
Ispitni rok je u jeku, što nužno znači neprospavane noći, litre kafe ili energetskih pića i puno, puno stresa. Međutim, lepe vesti stižu za novosadske studente. Naime, na pojedinim fakultetima došlo je do promene bodovne liste, sa ciljem da se ona izjednači sa listom Univerziteta u Beogradu. 
 
Kako piše novosadski Oradio, iz Rektorata još uvek nema zvaničnih informacija o tome na kojim će se fakultetima i od kada primenjivati novi način bodovanja. Nekim studentima je rečeno da će se nova skala koristiti od januarskog ispitnog roka, dok su drugi samo načuli nešto o ovome.
 
Po beogradskoj listi bodovanja 51 bod je dovoljan za prolaz, dok  za najvišu ocenu treba skupiti 91 ili više bodova. U Novom Sadu Tehnološki fakultet već godinama ocenjuje svoje studente prema toj listi, a sada će ona najverovatnije zaživeti i na drugim fakultetima, pa kriterijum „za prolaz“ više neće biti 55 bodova.
 
Na sajtu Fakulteta tehničkih nauka  pronašli smo obaveštenje o promeni skale, koje je stupilo na snagu od januara 2018, međutim, na sajtu Univerziteta u Novom Sadu još uvek nema zvaničnog saopštenja. 
 
Untitled
 Izvor: Fakultet tehničkih nauka (print screen)
 
Bilo da se lista na vašem falultetu menja ili ne, svakako nam knjiga "ne gine", a ekipa Unije studenata vam želi puno sreće u ispitnom roku! 
 
Na fakultetu ćete sigurno naučiti brojne informacije koje se tiču vaše buduće karijere i profesije, ali isto tako ćete naučiti i neke stvari koje apsolutno nemaju nikakve veze predavanjima i profesijom. Saznajte šta ćete to otkriti i naučiti… 
 
1. Da ćete nekada biti ljubomorni
 
Ljubomora je prirodno osećanje koje se javlja u svima nama. Bićemo ljubomorni na nečiji uspeh, na to što je kolega dobio posao iz snova odmah nakon studija, na tuđu sretnu vezu, na nečiji život generalno. To je nešto što će vam se neminovno dogoditi, bez obzira na to što znate da se morate odupreti ljubomori. Morate samo biti svesni toga i ne dozvolite da ta ljubomora prevlada i počne da kontroliše vaše misli i dela. Sasvim je normalno to što ćete se ponekad porediti sa osobama iz svog okruženja i da će vam nekada tuđi uspeh teško pasti. Zato pokušajte da pretvorite tu ljubomoru u nešto pozitivno. To na čemu zavidite drugima, postavite sebi kao cilj koji morate ostvariti.
 
2 .Da izdvojite vreme i bavite se onime što zaista volite
 
Budite iskreni prema sebi i potrudite se da se bavite onime što zaista želite. Ako je to sport, krenite u tom pravcu. Ne obraćajte pažnju na to šta drugi rade i čime se drugi bave. Vi sledite sopstvene snove i želje. Ne slušajte nikoga, ne dozvolite da vas dotiču zajedljivi komentari da nećete uspeti ili da u tome nema budućnosti. Sledite svoje želje, to je jedino bitno. Ne obraćajte pažnju na to šta drugi misle, bavite se onime što želite i budite srećni, makar na trenutak u svom malom svetu.
 
3. Da ne morate biti dobri u svemu
 
Najozbiljnije, ne morate. Ko još može biti dobar u svemu? Da li ste nekada upoznali takvu osobu koja je baš u svakoj oblasti savršena?! Teško, mogu biti jedino uporni pa da vam se njihov trud čini da su savršeni u svemu. Ne morate biti dobri u svemu, ali zato se možete oprobati u svemu. I to je nešto što biste apsolutno morali da uradite. Možda nećete biti tako dobri, ali će vas to činiti sretnima. Zašto da ne, samo napred! Bitno je da se trudite. :)
 
4. Da se ponosite svojim radom
 
Autocenzura je naš najveći problem. Bez obzira na to čime se bavite, da li ste sportista, umetnik, muzičar, ulični izvođač, igrate video-igrice, učestvujete na case-study takmičenjima… šta god da radite i kakve god rezultate da ostvarujete, morate biti ponosni na svoj rad i na svoja dostignuća. Šta mislite, ako vi niste ponosni na svoj rad, očekujete da drugi budu?! To ne moraju biti zlatne medalje i prva mesta, prvi istrčan kilometar, prvi samostalno urađeni websajt, prvi članak za magazin… Ponosno se „hvalite“ svojim radom i uvijek budite ponosni na njega kakav god bio.
 
5. Da ne morate biti prijatelj sa svima da biste bili srećni
 
Sreću čini mala izabrana grupa dobrih ljudi. Ne, ne morate biti prijatelj sa svima na fakultetu, zapravo to i ne možete zato i ne pokušavajte. To da imate 1000 prijatelja na Fejsbuku kako biste se osećali popularno u društvu, zaista vam može biti cilj? To će vas učiniti sretnim, što će vam njih mali milion fejk čestitati rođendan na Fejsu i lajkovati novu profilnu fotku? Dobre prijatelje je teško pronaći i još teže zadržati. To su veze koje se grade i koje negujemo. Ok je imati veće društvo za izlaske i provod, kafenisanje na pauzi i slično, ali kad „zagusti“ možete se osloniti samo na nekoliko njih, zar ne? To su ljudi koje želite da sačuvate u životu.
 
6. Da cenite konstruktivnu kritiku
 
Iskoristite svaku konstruktivnu kritiku kako biste postali bolji. Naravno, pri tome mislimo na pravu i iskrenu kritiku s ciljem da vam pomogne da se usavršite, a ne zlobne komentare nezadovoljnih kolega i sličnih. Ukoliko neko ima dobru volju da vam pomogne da budete bolji, takvim osobama uvek budite zahvalni jer je to danas zaista teško pronaći i dočekati. Ukoliko vas neko ispravi sa najboljom namerom kako ubuduće ne biste pravili istu grešku, zaista je potrebno da se toj osobi zahvalite. Nije svaka kritika zlonamerna!
 
7. Da ne gubite živce na gluposti
 
Koliko puta ste se „pojeli“ živi zbog neke gluposti realno?! Naravno da se nama u tom trenutku sve  čini kao veliki problem koji nikada nećemo rešiti. Ali budimo realni, velikim delom se radi o sitnicama. Samo moramo da budemo pribrani i da ne dozvolimo da nam zbog sitnice propadne ceo vikend, nedelja, odmor… Dozvolite sebi da se „izduvate“, ali se saberite i objasnite sebi da li se zaista radi o velikom problemu ili o sitnici. To što ste jednom pali kolokvijum ili ispit nije kraj svijeta!
 
8. Da ljude zapravo ne interesuje šta vi radite
 
Koliko god da se čini da ljudi često nemaju pametnija posla nego da „guraju nos“ u tuđa posla, što nije daleko od istine, budimo realni, ne interesuje sve oko nas šta mi zapravo radimo. Sagledajte situaciju ovako, ljudi su po prirodi radoznali i ljubopitljivi i svi mi volimo da budemo upućeni u dešavanja, ali najiskrenije malo je onih koji su istinski zainteresovani za ono što mi radimo. To što vas komšinice ili tetke stalno nešto zapitkuju, zadovoljite njihovu radoznalost tako što ćete im dati neku beznačajnu sitnicu i na tome će se sve završiti. Svi imaju sopstvene brige i svoje živote da vode, ovo je čista radoznalost jer neki su ljudi jednostavno takvi.
 
9. Da vas niko ne može učiniti sretnim osim vas samih
 
Sreća zavisi od samih nas. Ako niste zadovoljni sopstvenim životom, ne očekujte da će vas neko drugi učiniti srećnim. Veze (romantične) su tu samo da upotpune naše živote, a ne da čine naš život. Zato ni ne pokušavajte da pronađete nekoga ko će vas „popraviti“, ne ulećite u veze samo iz straha da ćete ostati sami. Ceo život je pred vama, potrebno je pre svega da sreću pronađete u vama samima.
 
10. Da budete uporni
 
Upornost je karakteristika koja bi trebalo da vas krasi. Sada je pravo vreme da je steknete. Ukoliko nešto želite, držite se toga i težite tome cilju, bez obzira na to koliko puta ćete biti odbijeni ili će vam reći da to nije dovoljno dobro. Ako ste spremni i voljni da uložite vreme i rad, rezultati će doći.
 
11. Da budete najbolja verzija sebe
 
To je nešto što morate naučiti i što morate vežbati. Trudite se svakog dana da budete jednostavno najbolja verzija sebe. Pred vama je veliki izazov sada kada ste na fakultetu, postajete ozbiljne odrasle individue koje svakog dana ostavljaju svoj trag u svetu. Bitno je kakav će taj trag biti. Sada ćete naučiti mnogo o sebi, saznaćete pre svega ko ste vi zapravo. Koliko god da mislite da ste napredni i odrasli, budimo realni, do fakulteta vi ste samo još klinci koji ne znaju ništa o sebi. Sada ćete saznati kako izgleda igrati igru odraslih. Naročito ukoliko odlazite od kuće na studije i kada će sve zavisiti od vas samih.
 
 
petak, 05 januar 2018 09:01

Otvoren konkurs za Dositeju

Fond za mlade talente raspisao je Konkurs za stipnediranje najboljih studenata u Republici Srbiji, tj. za dodelu „omiljene“ studentske stipendije – Dositeje. Zašto omiljene? Zato što vam na račun svakog meseca legne 30 000 dinara. Takođe, broj stipendija za studente završnih godina osnovnih studija povećan je sa 850 na 900, a za master studente obezbeđeno je 400 stipendija.   
 
Ovo su uslovi koje kandidati treba da ispunjavaju:
 
– da su državljani Republike Srbije ili da imaju status izbeglice;
 
– da imaju prebivalište u Republici Srbiji, odnosno boravište – za lica koja imaju status izbeglice;
 
– da su u školskoj godini za koju se konkurs raspisuje upisani u završnu godinu osnovnih akademskih studija ili master akademskih studija ili integrisanih akademskih studija fakulteta i univerziteta čiji je osnivač Republika Srbija;
 
– za studente završnih godina osnovnih akademskih studija i integrisanih akademskih studija da im je prosečna ocena najmanje 8,50 u toku prethodnih godina studija, a za studente master akademskih studija da im je prosečna ocena najmanje 8,50 sa osnovnih akademskih studija;
 
– da su položili sve ispite sa svih prethodnih godina studija;
 
– da nisu navršili 25 godina života – za studente osnovnih akademskih studija, odnosno da nisu navršili 27 godina života – za studente master akademskih studija i studente integrisanih akademskih studija
 
Potrebnu dolumentaciju možete naći OVDE.
 
Tako da, ukoliko ste prethodnih godina bili vredni, čistili sve na vreme i pritom „nabacili“ prosek najmanje 8.50, imate fore do 31. januara da konkurišete za ovaj pozamašni džeparac! Srećno!
 
Više od 200 studentskih timova, više od 60 zemalja učesnika, sedam dana za put preko Evrope, i samo jedno sredstvo plaćanja!
Da li si spreman za avanturu svog života, ili da preformulišemo pitanje... Can you make it?
 
GDE?
Čisto da te upozorimo, moraćeš da ostaviš novac, kartice i telefon po strani ako želiš da za sedam dana stigneš do Amsterdama, koristeći samo Red Bull kao sredstvo plaćanja!
 
KO?
Naravno, u svemu tome nećeš biti sam, već sa ljudima kojima najviše veruješ. Okupi tročlani tim prijatelja, svako mora biti redovan student univerziteta stariji od 18 godina.
 
ŠTA?
Polazna tačka je da napravite video snimak dužine od jednog minuta gde ćete objasniti zašto baš vaš tim treba da bude izabran.
 
KAKO?
Snimite ga kako želite i kako možete, telefonom, profesionalnom kamerom, preko Instagram ili Snapchat priče, podelite ga na Youtube ili Vimeo i prijavite se.
Prvo i najvažnije jesu vaša mašta i originalnost, zatim sposobnost da vaš video promovišete na javnom glasanju.
Skupite podršku jer timovi sa najviše glasova iz svake zemlje postaju finalisti. Nakon toga, žiri će izabrati pobednike iz skupa finalista kada se glasanje završi.
 
ŠTA DALJE?
Izabrani timovi će biti prebačeni do jedne od pet startnih tačaka u Evropi, Madrida, Budimpešte, Mančestera, Štokholma ili Rima. Mala napomena, to što si iz Srbije ne znači da ćeš startovati iz najbliže Budimpešte!
Na polaznoj tački ćeš, ako se proslaviš u glasanju žirija, predati novac, kartice i telefone u zamenu za 24 limenke Red Bulla i telefon sa neograničenom razmenom podataka.
U putu kreirate svoj put posećujući kontrolne tačke u gradovima, delite slike i video snimke, uz završavanje što više zadataka sa liste avantura uz podršku na društvenim mrežama.
Tvoj šarm, intuicija i snalažljivost su ključni da 24 limenke iskoristiš kao zamenu za sve što ti je potrebno na putu do Amsterdama - hranu, smeštaj, transport i avanture kako bi ispunio zadatke.
Moraš posetiti najmanje 6 kontrolnih tačaka pre Amsterdama gde ćeš rešiti zadatke koji testiraju duh i telo. Zahtevaće se strategija i kreativnost, nagrada su limenke za dalji put!
 
KOLIKO TI VREMENA TREBA?
Rok za prijave je počeo i traje do 15. februara u ponoć. Imaš dovoljno da smisliš strategiju i ideju oko video snimka od minut koji te može odvesti u avanturu sa drugarima koja će se održati u aprilu 2018.
 
ŠTA SMISLITI?
Bez brige, u narednom periodu čeka te serijal tekstova u kojima ćeš se upoznati sa trikovima i pojedinim sjajnim idejama iz prethodnih godina, koje će ti biti dobre smernice ili ideja za nešto novo ili još luđe.
Imaćeš priliku da se upoznaš i sa iskustvima prethodnih učesnika i avanturama naše dve ekipe koje su prethodne godine imale zadatak da odu u Pariz Bull Can You Make It.Za početak, potrebne su ti dve osobe kojima veruješ i postavi im pitanje - Can you make it? 
 
Sve dodatne informacije možeš pronaći na sajtu Red Bull Can You Make It.
 
Izvor: www.redbull.com

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

 • 1
 • 2
 • 3

Cefix

VrsacMOJKraj

VAK

eVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

parakvadvs

PricajmoOTome

OpstinaVrsac

KulturniCentarVrsac

ArchLAB

iserbia

VrsacPlus

ClickMan

edukacija

TOV