četvrtak, 31 mart 2016 13:19

Svetski dan osoba sa autizmom u našem gradu

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
"Međuopštinsko udruženje defektologa opština Vršac, Plandište, Alibunar i Bela Crkva", ŠOSO "Jelena Varjaški" i Udruženje "Otvoreno srce sveta", organizuju okupljanje povodom Svetskog dana obolelih od autizma, na Gradskom trgu u petak, 1. aprila, sa početkom u 12 časova. 
 
Program spremljen za ovaj događaj uključuje druženje, ples, crtanje, kao i puštanje plavih balona, sve u svrsi podizanja svesti o ovoj bolesti. Događaj će uveličati i Baletski studio "Ivana", nastup učenika MŠ "Josif Marinković" i predstava "Kako probuditi uspavanu lepoticu", koju su spremili članovi udruženja "Otvoreno srce sveta" u saradnji sa prijateljima.
 
Dan podizanja svesti o autizmu, obeležava se svake godine 2. aprila, a ustanovljen je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembra 2007. godine. 
Autizam je vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Javlja se tokom prve tri godine života, četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica i može da se dogodi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu, etičku pripadnost, socijalni i ekonomski status. U pitanju je nasledna bolest, nastala zbog složenih genetičkih poremećaja koji do danas nisu dovoljno istraženi.
 
Pročitano 3192 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 31 mart 2016 22:21

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OklagijaRS

Cefix

KulturniCentarVrsac

OpstinaVrsac

PricajmoOTome

edukacija

VrsacMOJKraj

VAK

ClickMan

iserbia

eVrsac

parakvadvs

VrsacPlus

ArchLAB