četvrtak, 26 maj 2016 08:53

Prva TEDx konferencija u Vršcu

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Kako nam pametni telefoni mogu pomoći u uklanjanju grafita koji sadrže govor mržnje? Zašto se bavimo usavršavanjem veštačke inteligencije, ako ljudska još nije dovoljno istražena? Kako umetnost doprinosi evoluciji društvene svesti? 
 
Odgovore na ova i mnoga druga pitanja ćete dobiti na prvoj TEDx Vršac konferenciji koja će se održati 5. juna u Kongresnoj dvorani Centra Millennium sa početkom u 11 časova.
 
Desetoro govornika podeliće svoje inspirativne priče, iskustva i ideje i pokušati da motiviše publiku. Teme o kojima će biti reči su iz različitih oblasti, od prava i ekologije do filozofije i umetnosti.
 
TEDxVršac konferencija namenjena je prvenstveno mladima od 15 do 35 godina, ali konferenciji mogu prisustvovati i stariji. Zainteresovani za učešće moraju popuniti prijavu na sajtu www.tedxvrsac.com. Prijave traju do 1. juna.  Za studente i srednjoškolce karta će iznositi 1000 dinara, a za ostale učesnike 1500.
 
Šta je TED, a šta TEDx?
 
TED (Technology – Entertainment – Design) predstavlja neprofitnu organizaciju, koja je osnovana 1984. godine u SAD. Njena misija podrazumeva širenje inspirativnih priča, iskustava i ideja. TED konferencija se održava jedanput godišnje u Long Biču (Kalifornija), a istovremeno se uživo emituje u Palm Springsu. Ova konferencija je specifična po tome što svaki govornik, koji izlaže svoju inspirativnu ideju, ima svega 18 minuta da je prezentuje publici.
Osnovni zadatak svakog govornika na TED-u je da inspiriše i pokrene milionsku publiku na akciju u smeru menjanja životne sredine na bolje.
 
S obzirom da od samog nastanka TED-a za isti postoji veliko interesovanje, a nije bilo mogućnosti da se svima izađe u susret da prisustvuju TED konferenciji (zbog ograničenog broja slobodnih mesta), osmišljen je TEDx program. TEDx nudi pojedincima ili grupama priliku da organizuju nezavisne konferencije, širom sveta, nalik TED-u.To znači da svako ko to želi i ima mogućnosti, može postati organizator ovakvog događaja, ukoliko se prijavi za licencu i dobije je. X u nazivu znači „nezavisno organizovan TED događaj".
 
Neki od TED govornika bili su Stiven Hoking, Bil Gejts, Džejmi Oliver, Sting i Bono Voks, a neki od govornika na vršačkoj konferenciji su Nikola Tepić, Žarko Ptiček, Biljana Cincarević, Oliver Tošković, Marija Mitrovanov, Miloš Belčević i Darko Donevski . Nisu Vam poznata ova imena? Dođite na TEDxVršac i upoznajte ove neverovatne i inspirativne ljude! 
 
Više informacija pronađite na zvaničnom sajtu www.tedxvrsac.com i na Fejsbuk stranici TEDxVršac.
 
Pročitano 3926 puta
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

edukacija

OklagijaRS

PricajmoOTome

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ClickMan

VAK

Cefix

TOV

KulturniCentarVrsac

VrsacMOJKraj

iserbia

VrsacPlus

eVrsac

parakvadvs