četvrtak, 10 novembar 2016 14:59

PREPORUČUJEMO: Novije britanske TV serije

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Britanske TV serije su uvek nekako u "senci" popularnijih američkih. Ipak, vredi im dati šansu, jer je britanska produkcija u poslednjih par godina iznedrila nekoliko zaista sjajnih i kvalitetnih naslova koje ne smete propustiti. Primetićete da se većina njih bavi tehnologijom i naukom, što i ne čudi s obzirom na to da živimo u eri kompjutera i društvenih mreža. Ovom prilikom predstavljamo i preporučujemo pet (po ocenama mnogih stručnjaka) najboljih britanskih TV serija novijeg datuma koje ćete, sigurni smo, pratiti do poslednje epizode!

1. Crno ogledalo ("Black Mirror", 2011)  je možda čak i najintrigantnija i najšokantnija serija koja se bavi tehnologijom. Svaka epizoda je priča za sebe, sa potpuno novom glumačkom ekipom. Ipak, ono što povezuje svaku od njih jeste činjenica da na vrlo mračan i satiričan način kritikuje preteranu upotrebu društvenih mreža, rijaliti programe, "ljudske" robote i slično. Rasplet i poenta svake priče jeste da sve ovo vodi do potpunog pogoršavanja međuljudskih odnosa. Najstrašnije od svega je to što ova serija donosi poprilično logične argumente i uopšte nije nerealno očekivati da u skorijoj budućnosti i sami doživimo sudbinu junaka ove serije.

2. "Humans" (2015) je ustvari adaptacija švedske hit serije Äkta människor. Baš kao i prethodna serija sa liste, i ova se bavi mračnom stranom tehnologije, ali na malo drugačiji način. Naime, u centru zbivanja je priča o naprednim robotima za ispomoć u domaćinstvu, fabrikama, prodavnicama...robotima koji jezivo podsećaju na ljude. Uz pomoć jednog naučnika, deo tih robota dobija i veštačku inteligenciju, osećaj empatije i sve druge emocije svojstvene čoveku. Tu se otvara niz moralnih pitanja, da li ove fabričke robote treba tretirati kao ljudska bića? Da li će roboti ustvari zameniti ljude? U toku je druga sezona, sigurni smo da ćete sa nestrpljenjem iščekivati nedelju uveče kako biste odgledali novu epizodu!

3. Utopija ("Utopia", 2013) - ako su Britanci po nečemu poznati, onda je to sjajan, beskompromisan crni humor koji pogađa pravo u centar. Ova serija prati priču nekolicine ljubitelja stripova koji nisu ni svesni da posedovanjem jednog određenog stripa postaju meta misteriozne, a opet jako moćne kompanije čiji je krajnji cilj uništenje velikog dela svetske populacije. Ujedno brutalna, misteriozna, paranoična, šašava, ova serija ne ostavlja nikoga ravnodušnim, a sigurni smo da ćete citate glavnih likova dugo prepričavati u gradu. Nažalost, serija je prekinuta nakon druge sezone, ali upravo zato što ni po čemu nije komercijalna niti kliše. Morate je odgledati da biste shvatili zašto je baš toliko hvalimo.

4. Neprilagođeni ("Misfits", 2009) - evo još jedne serije koja obiluje sjajnim humorom. Dakle grupa tinejdžera je osuđena na društveno koristan rad i jednom prilikom, tokom oluje, dobija supermoći. Ima puno takvih serija, zar ne? Ali ova se izdvaja po tome što na originalniji i kvalitetniji način prikazuje svakodnevne muke i situacije mladih ljudi koje je društveni sistem već odbacio smatrajući ih "neprilagođenim", "problematičnim" ... ali i ovi "delikventi" imaju svoje moralne principe, vrline ali i mane, situacije sa kojima se svako od nas svakodnevno bori i u kojima se preispituje. Serija koju svaki student mora da odgleda, jer upravo ovu ciljnu grupu prikazuje onakvu kakva jeste, bez kompromisa, sa velikim bokovima i nosem, premršave, niske i visoke, stidljive i vulgarne, u životnim situacijama i sa životnim lekcijama koje svako od nas kad - tad mora da proživi i nauči.

5. Banda iz odeljenja informatike ("The IT Crowd", 2006) - OK, ova serija nije baš najnovija, prva epizoda je snimljena još pre deset godina, ali pošto je dosta nepoznata domaćoj publici, zaslužuje da je predstavimo na našoj listi najboljih britanskih TV serija.  Ovo je pre svega komična, lagana i opuštajuća avantura o dva programera, Roju i Mosu, koji su zaposleni kao tehnička podrška jednoj velikog britanskoj korporaciji. Iako su stručnjaci, njihov jedini posao je da preko telefona primaju primedbe nezadovoljnih radnika u toj firmi. Zaplet i komične situacije počinju onog trenutka kad dobijaju novu šeficu Džen. Šeficu koja ni ne zna koja je razlika između softvera i hardvera! Sitkom od pet sezona koji definitivno ne smete propustiti!

Pročitano 4446 puta Poslednji put izmenjeno subota, 25 novembar 2017 18:51
Mariana Fodor

mariana.fodor@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OklagijaRS

ClickMan

OpstinaVrsac

iserbia

eVrsac

TOV

VAK

Cefix

edukacija

VrsacPlus

KulturniCentarVrsac

ArchLAB

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacMOJKraj

parakvadvs