četvrtak, 23 februar 2017 18:00

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i u vršačkoj gimnaziji

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja biće obeležen prigodnim programom, 24. februara u Gimnaziji "Borislav Petrov Braca", sa početkom u 12:30h.

 
Ovaj datum je ustanovljen 2007. godine, u Kanadi, kada je žrtva nasilja bio učenik koji je obukao ružičastu majicu kao podršku svojoj majci koja je obolela od karcinoma dojke, a zbog čega su ga vršnjaci ismejali i psihički i fizički zlostavljali. Zbog toga se još naziva Dan ružičastih majica.
 
 
Tim povodom je vršačka gimnazija odlučila da ovaj dan obeleži programom koji za cilj ima podršku onima koji su pod nasiljem, ali i prevenciju istog.
 
 
Prisutnima će se najpre obratiti dr Dragana Ćorić, docentkinja i profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu, javnosti poznata po iniciranju i izradi nacrta “Aleksinog zakona”.
 
Nakon toga, učenici Gimnazije “Borislav Petrov Braca” će izvesti deo predstave pod nazivom “Reci NE nasilju”, koja je premijerno izvedena 09.02. u Kongresnoj dvorani Centra Millennium, u okviru humanitarne akcije. U predstavi učestvuju: Ana Čupić, Sofija Čupić, Luka Brković, Ljiljana Bižić, Adelin Vereš, Matija Petrović, Sara Stojković, Nikola Stupar, Tamara Bošković, Igor Stanić, Katarina Milosavljević, Ivan Paunov i Miljana Nikolić. Zatim će vam učesnici zajedno otpevati pesmu Aleksandre Kovač "Prekinimo ćutanje", uz pratnju na klaviru od strane Ivana Jovanovića i solo delove pevanja Tanje Filipović. Program vodi profesor Igor Lazaroj.
 

Malo više o Dragani Ćorović:

Osnovna ljudska prava, prava roditelja i dece, u fokusu su Draganinog rada. Kada ne piše promene zakona, piše pesme i motivacione priče. Radi kao profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a na predavanjima citira Dostojevskog, Koelja i Gandalfa. Nikada ne odustaje, jer zna da je pravo sredstvo za ispravljanje sistema i borbu protiv nepravde. Ima ćerku sa kojom vežba zadatke iz fizike i matematike, i razgovara na jezicima koje obe znaju. Član je nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje bolesti, oboljenja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, i nacionalnog HERE tima za reformu visokog obrazovanja u Republici Srbiji. Godine 2014. dobila je Oktobarsku nagradu za podizanje svesti o bezbednosti dece i mladih. U okviru manifestacije “Noć istraživača”, osvojila je titulu “Najcool naučnika” 2016.

Pročitano 2830 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 23 februar 2017 18:09

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VrsacMOJKraj

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OklagijaRS

VAK

eVrsac

VrsacPlus

PricajmoOTome

OpstinaVrsac

KulturniCentarVrsac

ClickMan

parakvadvs

TOV

ArchLAB

iserbia