nedelja, 18 mart 2018 14:30

Žene u nauci i umetnosti

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
 
 
         Jednodnevni seminar ,,Žene u nauci i umetnosti’’ održan je juče na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Na seminaru su govorili profesor istorije Svetozar Boškov, profesorka književnosti Svetlana Tomin, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i glumica Brankica Sebastijanović.
 
          Može se reći da se u savremenom društvu uloga žene u određenim profesijama dosta unapredila i emancipovala. Žene su se, bilo prividno ili stvarno, izborile za pravo glasa, dobile mesto u nekim profesijama i njihov rad se više ceni nego ranije. Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da žena ima dosta prava u Srbiji, više nego u nekim drugim zemljama, a da se ona nikad nije susrela sa predrasudama:
 
        - Nikad se nisam osećala da imam manja prava i da moj rad neko osporava zbog toga što sam žena. U galeriji žene su dominantne. Mislim da su kod nas ženska prava na mnogo višem nivou nego u nekim drugim zemljama, jer niko nema toliko porodiljsko odsustvo kao ovde, u kulturi ne postoji razlika u platama između polova...- izjavila je Tijana Palkovljević Bugarski.
 
          Međutim, postoji još uvek dosta patrijarhalnih društva koje i dalje smatraju da žena treba da se žrtvuje, bude stalno u kući i daleko od javnosti. U nekim drugim zemljama se nedostatak prava ogleda u određenim profesijama i poslovima. 
 
       Glumica Brankica Sebastijanović je uz pomoć publike pokušala da odgovori na pitanje zašto je to tako i da li su više krivi mediji ili mišljenje društva za takvo stanje na glumačkoj sceni.
 
        - Kada sam upisala Fakultet dramskih umetnosti profesor i mentor moje klase je rekao da je jedini teži posao od toga da budeš glumac jeste biti glumica. Kada sam počela da radim shvatila sam suštinu tih reči. Postoji nešto što osećam kao neku vrstu nepravde zato što se mnogo više pišu muški likovi u odnosu na ženske, a žene su u funkciji njihove radnje, kao neki ukras ili kao žrtve - izjavila je Brankica Sebastijanović i dodala da se nada da će se situacija uskoro promeniti.
 
        Moj lični stav je da je svaki period istorije uticao na društvenu ulogu žene. Kroz istoriju, žene su bile nevidljive, nisu bile prisutne u javnom životu. Danas je sve to regulisano zakonom, ali naše društvo i dalje pravi veliku razliku između ova dva pola. Žene teže nalaze posao, lakše ga gube i teže zadržavaju. Baš zato što su ta prava u većini zemalja samo prividna, postoji veliki broj pokreta i ideologija koji se bore za jednakost polova.
 
 
 Napisala: Tijana Sotirov
 
Pročitano 2168 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 18 mart 2018 14:56

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

Cefix

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

parakvadvs

KulturniCentarVrsac

ArchLAB

TOV

VrsacPlus

ClickMan

iserbia

PricajmoOTome

OpstinaVrsac

VAK

eVrsac

OklagijaRS