petak, 02 januar 2015 16:33

Eksplorer ide u penziju, stiže Spartan

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Majkrosoft“ će novim operativnim sistemom Windows 10 svim korisnicima doneti potpuno novi program za surfovanje internetom - Spartan. Upućeni kažu da „Majkrosoft“ ovim korakom želi da polako raskrsti sa čuvenim Internet eksplorerom.

Novi program za surfovanje biće „lakši i brži“, poput konkurentskih „Guglovog“ Hroma i „Mozilinog“ Fajerfoksa, prenosi ZDNet. Iako će se u okviru Vindouza 10 naći i Internet eksplorer i Spartan, u „Majkrosoftu“ planiraju da novi program polako zameni istrošenog veterana.

Fajerfoks i Hrom su odavno već uzeli priličan kolač desktop tržišta od Eksplorera, koji je sa nekadašnjeg apsolutnog monopolskog položaja sada sveden na oko 58 odsto tržišta.
Ono što je još gore za „Majkrosoft“, kad je reč o mobilnim uređajima, jeste Eksplorerov udeo na tržištu od dva odsto. „Eplov“ program za pretragu Safari i „Guglovi“ Hrom i Android potpuno su dominantni na tržištu mobilnih uređaja.

Spartan će se, prema navodima ZDNet, uhvatiti ukoštac sa rivalima na oba tržišta. Vindouz 10 je dizajniran da radi na velikom broju uređaja, a Spartan će biti na raspolaganju za telefone i tablete, kao i laptope i deskrop računare.

Jedino što ostaje nejasno jeste da li će Spartan raditi na androidu, „Eplovom" operativnom sistemu iOS i drugim operativnim sistemima.

 

Izvor: RTS

Pročitano 3738 puta
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ClickMan

iserbia

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome

OpstinaVrsac

VAK

TOV

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ArchLAB

KulturniCentarVrsac

eVrsac

edukacija

parakvadvs

OklagijaRS

VrsacPlus