Mateja Lazin

Mateja Lazin

petak, 23 mart 2018 18:22

Održane Vršačke detektivske igre 3

Proteklog vikenda održane su treće po redu Vršačke detektivske igre u saradnji sa Escape Room-om. Kao i prošlih godina i ove su najbolji dobijali nagrade. Prva nagrada je porodična pica u Travolti, druga nagrada je vaučer za klub društvenih igara „Tavan“ i treća je vaučer u slatkoj radionici „Jovana“. Nakon odigrane sobe, takmičari su kao zadatak imali i 10 kratkih logičkih pitanja.

Svi učesnici su se dobro snašli i u određenom roku uspeli da izađu iz soba. Prvo mesto osvojila je ekipa „Dva i po muškarca“ sa vremenom od 56 minuta i 30 sekundi, drugo su zauzeli „Šerlok i anđeli“ rezultatom od 60 minuta i 35 sekund i trećeplasirani su bili „Detektivi meda i beba“, a njihovo vreme iznosilo je 60 minuta i 54 sekunde.

Ovim putem želimo da se zahvalimo svim sponzorima, piceriji „Travolta“, klubu društvenih igrara „Tavan“ i slatkoj radionici „Jovana“, kao i Escape Room-u na dugogodišnjoj saradnji.

Još jedan u nizu uspešno realizovanih projekata Unije studenata Vršac. Budite u pripravnosti, jer vas osim tekstova očekuju i mnogi drugi projekti i radionice!

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) dovela je u pitanje diplome oko 2.000 profesora, docenata i asistenata na privatnim fakultetima u Srbiji.

„Novosti“ pišu da su među oštećenima predavači sa Univerziteta "Singidunum", "Megatrend", "Union Nikola Tesla", visokih strukovnih škola i drugih privatnih fakulteta.

List dodaje da su kontrolom diploma profesora, docenata i asistenata dovedene u pitanju i diplome studenata koje su oni ocenjivali, kao i kvalitet studijskih programa na kojima predaju.

Član KAPK profesor Miroljub Milivojčević rekao je da su u pitanju "nevažeće diplome jer su ih izdale ustanove koje nikada nisu dobile rešenje o utvrđivanju uslova za obnavljanje delatnosti magistarskih ili doktorskih studija".

Oštećeni profesori za list su naveli da je problem nastao kada je u postupku reakreditacije KAPK odlučio da doktorima nauka zaposlenim na fakultetima i visokim školama traži plan i program doktorskih studija, što je, kako su naveli, nemoguće za one koji su diplomirali pre uvođenja "Bolonje".

U rešavanje problema uključilo se i Ministarstvo prosvete koje je kazalo da je zatražilo mišljenje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ali i međunarodnih institucija.

Kako navode oštećeni, "posao prosvetne inspekcije je da proverava da li visokoškolske ustanove ispunjavaju sve uslove na osnovu kojih su akreditovane, a za 12 godina ni u jednoj od tih ustanova nije utvrđen problem sa diplomama koje se sada osporavaju".

Autor: Beta, Novosti

ponedeljak, 04 septembar 2017 15:13

Glasajte za Mini Home na SIA takmičenju!

Naš sugrađanin Mihailo Sladoje sa svojom ekipom Tim8 učestvuje u Social Impact Award takmičenju. Oni su se sa projektom Mini Home prijavili i sad im je potrebna naša pomoć da bi i pobedili!

Mini Home predstavlja minimalnu stambenu jedinicu čije su glavne odlike transportabilnost i jednostavnost za sklapanje. Ova jedinica može biti rešenje za socijalno i ekonomski ugrožene grupe, u slučajevima elementarnih nepogoda, migracija i drugih kriznih situacija koje prouzrokuju problem stambenog pitanja. Jedinica se takođe može koristiti i kao kućica za studenta, kućica za igru u dvorištu, sklonište na nekom udaljenom mestu, smeštajna jedinica na festivalu i u kampovima. Ova stambena jedinica može biti nekome dom, nekome privremeno rešenje, a nekome i stil života.

Potrebno je glasati za Mini Home projekat, a to ćete učiniti na sajtu http://socialimpactaward.rs/

Svi koraci i instrukcije kako registrovati glas se tamo nalaze.

Zapratite Tim8 na Facebook-u https://www.facebook.com/tim8architects/

petak, 21 jul 2017 14:36

Borite se

Kris Kornel i Čester Benington bili su vrlo bliski prijatelji. Nažalost, bili. Obojica vrhunski umetnici, ljudi, očevi. Obojica velike zvezde, jedni od najboljih u poslu kojim se bave. Kris je bio glavni pevač u grandž bendovima Audioslave i Soundgarden. Čester je bio poznat kao glavni pevač u nju metal bendu Linkin Park, kao i jedan od osnivača benda Dead by Sunrise. I Kris i Čester su ostavili veliki trag u mizici i pomogli mnogima kad su imali neke probleme. Pre oko 2 meseca Kris je izvršio samoubistvo tako što se obesio, juče je to isto uradio Čester, baš na dan kada bi bio rođendan njegovom prijatelju. Obojica su prolazili kroz teške momente u životu, kroz depresiju. Iako su bili jedni od najpoznatijih ličnosti, to im nije pomoglo da prevaziđu probleme sa depresijom. Bogatstvo i slava nisu dokaz da neko ima sve.

Ova dešavanja podstakla su me da pišem o tome. Jako depresivno, ali ovo je i jako ozbiljna tema i mislim da nije dovoljno zastupljena. Depresija je stanje lošeg raspoloženja koje može da utiče na čovekovo ponašanje, osećanja, razmišljanja. Ljudi koji su depresivni su uglavnom tužni, anksiozni, neraspoloženi i osećaju se prazno, bespomoćno, beskorisno. Takođe može dovesti do nanošenja fizičkih povreda samom sebi pa čak i do samoubistva. Tuga je blaži oblik depresije, trenutno osećanje i kada znamo razlog tome, ali može da preraste u depresiju, zato ne treba uzimati zdravo za gotovo i kad je neko ‘samo’ tužan. Dok kod depresije uglavnom ne znamo zašto smo takvi. Mnoge zemlje u svetu imaju call centar za ovakve stvari, gde pomažu osobama u najtežim trenucima, što je odlična stvar i što bi Srbija trebalo da uvede. Ako ste upali u depresiju, kakvog god da je stepena, najbitnije je da potražite pomoć, da ne budete zatvoreni i da pričate sa porodicom, prijateljima, psihijatrima. Uvek postoji rešenje, samo ga treba potražiti. To rešenje nikako nije oduzimanje života. Kažu da treba imati hrabrosti odužeti sebi život, tačno, ali je po meni to kukavički potez. Veća je hrabrost izdržati te najteže periode, izbaciti iz glave suicidne misli, pobediti depresiju i nastaviti život na sreću mnogih. Zato, borite se, jeste teško, ali je i te kako izvodljivo. Ne odustajte tek tako od svojih života, porodice, prijatelja. I da ste imali nesrećno detinjstvo, da ste bili maltretirani, da teško nalazite prijatelje, uvek će se naći neko za vas, da bude uz vas. Za svakog čoveka postoji mesto na ovoj planeti.

Kris i Čester su se odlučili da prekinu svoje živote, nisu uspeli da se izvuku iz čeljusti ove grozne stvari, zvane depresija. I zato, ukoliko primetite čudno ponašanje kod svojih bližnjih, ne ignorišite, nikad ne znate šta se mota po njihovim glavama. Pričajte sa njima, insistirajte da se otvore, pomozite. Bitno je.

petak, 16 jun 2017 08:43

Večeras je Noć knjige!

Dragi ljubitelji knjiga, imamo lepe vesti za vas! Šesnaesta regionalna Noć knjige u organizaciji Lagune i knjižarskog lanca Delfi i pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija, održaće se danas od 17 do 24 časa. Dođite u Laguninu knjižaru „Vasko Popa“ na Gradskom trgu i ostvarite popust na mnoge naslove, kako domaćih, tako i stranih autora.

 
Popusti na Lagunina izdanja za jednu knjigu biće 25%, za dve 30%, za tri 35% a za četiri i više 40%. Kako u Noći knjige učestvuje i pedeset drugih izdavača, popusti na njihove naslove biće do 20%, ali ne samo večeras, već sve do 22. juna. Strana izdanja će se prodavati sa popustom od 20%, a gift program 10%. Za svaku kupovinu obezbeđeni su pokloni. Popusti će važiti i na sajtu www.delfi.rs.
 
*U toku Noći knjige članski popusti Laguninog kluba čitalaca i količinski popusti neće se sabirati sa akcijskim, odnosno sa popustima koji će važiti samo za Noć knjige.
 
Spisak izdavača čije knjige će biti na popustu do 20 odsto: Agape knjiga, Agora, Algoritam, Arhipelag, Book, Booka, Clio, Čarobna knjiga, Data Status, Dereta, Draslar, Evro Book, Fabrika slova, Filip Višnjić, Finesa, Geopoetika, Globosino, Heliks, Sezam Book, Informatika, Kosmos izdavaštvo, Kreativni centar, Leo Commerce, Lom, Miba Books, Novosti, Orfelin izdavaštvo, Paideia, Paladin, Pčelica, Plato, Psihopolis, Publik Praktikum, Samizdat, Službeni glasnik, Solaris, Srpska reč, Tanesi, Urban Reads, Valera, Via Print, Vukotić Media, Vulkan izdavaštvo. 
 
Spremite svoj spisak knjiga, naoružajte se strpljenjem i pravac u Lagunu! :)
 

Povodom Star Wars dana koji je obeležen juče, ovoga puta smo odlučili da vam preporučimo filmove iz kategorije fantastike, odnosno naučne fantastike. Letnji dani, bez obaveza su savršeni za filmske maratone, pa evo nekoliko predloga.

1. Serijal “Ratova zvezda” (Star Wars) 1977-2019.
Naravno da je prva preporuka baš Star Wars. Prvi film ovog serijala izašao je 1977. godine, ali ispostaviće se kasnije da je taj film 4. deo, od ukupno 9. Naime, Džordž Lukas je 1999. godine odlučio da napravi novu trilogiju, ali o dešavanjima pre originalna 3 filma. Nakon što je Dizni kupio Lukasfilm, 2015. godine je izašao 7. deo, ove godine izlazi 8. a poslednji 9. deo očekuje se 2019. godine.
Prva polovine priče Zvezdanih ratova se vrti oko Anakina Skajvokera (Jake Lloyd), čoveka čija se borba između svetle i mračne strane reflektuje na sudbinu cele galaksije. Prva tri filma, poznata kao prethodna trilogija, prikazuje Anakina kao talentovanog mladog Džedaja (čuvari mira i predstavnici Svetle strane Sile) i njegov pad ka Mračnoj strani Sile, pod vođstvom gospodara Sita. Anakin postaje Dart Vejder. Dart Sidijus , njegov učitelj, veštim spletkama dovodi do pada Galaktičke Republike i usponu nove Galaktičke Imperije, koji označava početak građanskog rata.
Drugi deo serije, poznat i kao originalna trilogija (jer su ti filmovi prvo snimljeni), vrti se oko Anakinovog sina, Luka Skajvokera (Mark Hamill), koji postaje pripadnik Pobunjeničke Alijanse koja pokušava da uništi Galaktičku Imperiju. Luk se obučava i postaje poslednji Džedaj (i prvi nove generacije, prema književnim nastavcima filmova) i verovatno je jedini koji se može suprotstaviti Vejderu i njegovom učitelju i gospodaru, imperatoru Palpatinu (Ian McDiarmid).

2. Serijal o “Hariju Poteru” (Harry Potter) 2001-2011.
Filmovi snimljeni po knjigama koje je napisala Džoan Ketlin Rouling. Iako postoji 7 knjiga, snimljeno je 8 filmova jer je poslednji deo podeljen na dva dela.
Radnja filmova je o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru (Daniel Radcliffe) i njegovim pustolovinama tokom školovanja. Njegove roditelje ubio je Mračni gospodar Voldemor (Ralph Fiennes) koji je pokušao i Harija da ubije, ali nije uspeo u tome i od tad mu se gubi svaki trag. Hari je svoje detinjstvo proveo sa tetkom i tečom kao Normalac (ljudi koji ne mogu da koriste magiju). Tek kada puni 11 godina čovek po imenu Hagrid (Robbie Coltrane) otkriva Hariju šta je on zapravo, čarobnjak. Nakon toga se sve menja u njegovom životu. Odlazi u najpoznatiju čarobnjačku školu na svetu, Hogvorts. Tu upoznaje svoje najbolje prijatelje, Rona (Rupert Grint) i Hermionu (EmmaWatson) i zajedno sa njima tokom godina uspeva da preživi. Vremenom Voldemor postaje snažniji, okuplja ponovo svoju vojsku i vraća se svom zadatku, da ubije Harija. Hari i prijatelji se susreću sa opasnim stvarima i zadacima u kojima bi se i odrasli teško snašli.

3. Serijal “Gospodar prstenova” (The Lord Of The Rings) 2001-2003.
Trilogija “Gospodar prstenova” zasnovana je na istoimenom delu Dđ R. R. Tolkina koji je ovu knjigu objavio 1954. godine. Ona je nastavak Hobita koji je izašao 1937. godine (tu trilogiju i ne preporučujemo baš da gledate, ali knjigu svakako pročitajte).
Priča Gospodara prstenova odvija se tokom Trećeg doba Međuzemlja. To područje nastanjuju ljudi i druge humanoidne rase (hobiti, vilenjaci, patuljci i orci) kao i mnoga druga stvarna i fantastična stvorenja. Priča se vrti oko Prstena moći kojeg je stvorio Gospodar tame Sauron i od tihih početaka u Đajru grana se preko Međuzemlja prateći tok Rata za Prsten kroz oči glavnih likova, a posebno glavnog protagoniste Froda Baginsa (Elijah Wood).

4. “Planeta majmuna” (Planet Of The Apes) je film iz 1968. godine.
Džordž Tejlor (Charlton Heston) upravlja svemirskim brodom u kojem se nalazi još troje astronauta. Let traje šest meseci gotovo svetlosnom brzinom, što bi bilo 700 godina na Zemlji. To vreme putnici provode u kapsulama u nekoj vrsti hibernacije. Raketa se spušta na nepoznatu planetu izvan Sunčevog sistema. Spuštanje ne prolazi srećno, ali se Džordž i dvojica astronauta spasavaju veslajući prema obali. Tamo ih napadnu gorile koje jašu konje, koriste oružje i međusobno razgovaraju na engleskom. U tom napadu Džordž biva ranjen i operišu ga dve šimpanze, od kojih je jedna doktorka Zira (Kim Hunter). Dok se oporavljao majmuni su zatvorili Džordža u kavez s Novom (Linda Harrison), primitvnim čovekom koji ne zna da govori. Pod tako teškim uslovima, Džordž otkriva da su na ovoj planeti majmuni svesna, inteligentna bića, koja ljude smatraju opasnim životinjama. Zbog toga ih ili odmah ubiju ili na njihovim mozgovima vrše naučne eksperimente. Zira i njen verenik arheolog Kornelius (Roddy McDowall) se ipak zainteresuju za Džordža jer je to prvi čovek koji govori i piše. Kada o tome obaveste najuglednijeg starog dr Zajusa (Maurice Evans), on prvo ne želi da poveruje da ljudi mogu da govore, a potom zapoveda da mu se pregleda mozak.

5. “Međuzvezdani” (Interstellar) je naučno-fantastična avantura iz 2014. godine.
Radnja sedešava u bliskoj budućnosti, a glavni lik je bivši pilot i astronaut Kuper (Matthew McConaughey) koji se okrenuo zemlji i sada se bavi poljoprivredom kako bi prehranio svoju porodicu. Zaplet nastaje onog momenta kada iskusni avanturista čestice prašine koje padnu u sobu njegove kćeri protumači kao binarni kod, što ga dovodi do dobro zakamuflirane naučno-istraživačke baze. Tamo susreće idejnog tvorca, profesora Brenda (Michael Caine), čoveka koji možda ima rešenje za spas posrnule ljudske civilizacije. Da li je moguća ljudska kolonizacija na nekoj od tri udaljene planete, locirane u drugoj galaksiji?

6. “Povratak u budućnost” (Back To The Future) je avantura, komedija i naučna fantastika iz 1985. godine.
Priča ovog filma prati doktora Emeta Brauna (Christopher Lloyd) koji je stvorio mašinu u obliku automobila pomoću koje se može putovati u prošlost i budućnost. Pored toga što mu je ovo najbolji izum, ova mašina je i izuzetno opasna jer nudi mogućnost menjanja i uticanja na sekvence u prošlosti čije menjanje može imati veliki uticaj na to kako će se stvari odvijati u bližoj i daljoj budućnosti. Dr. Emet je postojanje ovog izuma jedino poverio njegovom mladom prijatelju Martiju MekFlaju (Michael J. Fox), na kome, zbog niza nesrećnih događaja, leži obaveza da se vrati u prošlost i spase život doktoru Braunu. Marti odlazi u 1955. godinu i tamo se susreće sa doktorom Emetom, ali pri ideji da ga upozori na to što ga čeka, Marti uspeva da utiče i na stvari koje će direktno ugroziti i njegovu budućnost.

7. Serijal “Matriks” (The Matrix) 1999-2003
Serijal prikazuje budućnost u kojoj Zemljom vladaju roboti koji su stvoreni početkom 21. veka i koji su se pobunili protiv čovečanstva. U jednom trenutku ljudi su pokušali da blokiraju izvor sunčeve energije robota, tako što su prekrilićnebo gustim, olujnim oblacima. Međutim, roboti su izmislili način kako da izvuku bioelektricitet ljudi i termalnu energiju uzgajajući ljude u ljuskama, dok se njihovi umovi kontrolišu kibernetskim implantima koji ih povezuju s virtualnom stvarnošću, tzv. Matriksom.

8. ”Početak” (Inception) je naučno-fantastična akcija iz 2010. godine.
Radnja prati Kob Doma (Leonardo Di Caprio), koji je lopov, specijalizovan za „posebnu vrstu poslova“. Naime, Kob će ući u Vašu podsvest, i ukrasti Vam informacije iz uma, a pošto je najbolji u tom poslu, Vi nećete moći mnogo da uradite da biste ga sprečilli u tome. Kobov zadatak nije da ukrade ideju, nego da je usadi. Ako uspeju, to bi mogao da bude savršen zločin. Ali nema tog pažljivog planiranja ili stručnosti koje može da pripremi tim za opasnog neprijatelja koji može da predvidi njihov svaki pokret. Neprijatelja kojeg je samo Kob mogao da očekuje.

9. “Poludeli Maks: Autoput besa” (Mad Max: Fury Road) je ostvarenje iz 2015. godine.
Radnja je smeštena u pustinjama Australije koje i u savremenom svetu predstavljaju prilično sumorno mesto za ljudsku egzistenciju. Na ovoj post-apokaliptičnoj lokaciji ljudi su svoj život sveli na bukvalni opstanak. Na samom početku filma, Maks (Tom Hardy) biva uhvaćen od strane vojnika Besmrtnog Džoa (Hugh Keays-Byrne), čoveka koji je neka vrsta diktatora, sa potpunim monopolom nad osnovnim životnim potrepštinama u tom delu sveta. Kada ga Furioza (Charlize Teron), jedna od njegovih bliskih ljudi, izda, on šalje čitavu vojsku da povrate ono što mu je otela. Sticajem okolnosti, ona će se udružiti sa Maksom koji će joj pomoći da završi ono što je započela, po svaku cenu.

10. “Osvetnici” (The Avengers”) je Marvelov film iz 2012. godine.
Priča filma “The Avengers” povezuje Iron Mana (Robert Downey JR.), Hulka (Mark Ruffalo), Kapetana Ameriku (Chris Evans), Tora (Chris Hemsworth) i druge i sve njihove započete avanture u jednu veliku bitku o čijem ishodu zavisi dalja budućnost planete zemlje. Loki (Tom Hiddleston), polubog iz Azgarda, dolazi na zemlju i uz pomoć tajnog beziscrponog izvora energije pokušava da otvori portal i dovuče svoju armiju iz drugog univerzuma kako bi pokorio svet i bio apsolutni vladar na zemlji. Nik Fjuri (Samuel L. Jackson) i “S.H.I.E.L.D.” u potpunosti nemoćni naspram Torovog usvojenog brata, u trenutcima očaja odlučuju se da okupe grupu posebnih ljudi sa posebnim moćima, koje već duže vreme prate, kako bi od njih napravili tim koji bi stao u zaštitu planete.

Da li volite strane jezike, a niste u mogućnosti da otputujete u druge zemlje, proverite svoje znanje i stičete nova iskustva? Poliglot Klub Vršac ti omogućuje nezaboravno druženje, proveru znanja jezika koje volite, kao i sticanje novih prijatelja. Od 4. maja, pa svakog narednog četvrtka, Poliglot Klub će organizovati okupljanja u Caffeu „Jazzva“ sa početkom od 19 časova pa sve do 23h. Prisustvo ovim druženjima je besplatno.

Kada pristignete u „Jazzvu“ potrebno je da ostavite ime i prezime koordinatorima koji će biti tamo. Na svakom stolu će se nalaziti oznaka kojim jezikom će se pričati. Možete razgovarati sa ostalim ljudima za tim stolom, poneti svoje beleške, učiti, igrati igrice ili ako ste početnik, samo slušati jezik i učiti ga. U toku večeri možete obići koliko god stolova želeli.

Sigurni smo da će biti vrlo korisno, a i zabavno, pa nema razloga da ne dođete!

Lajkujte Fejsbuk stranicu Poliglot Kluba https://www.facebook.com/PolyglotClubSerbia/

nedelja, 12 mart 2017 17:04

Dodeljene nagrade za Foto-konkurs

Nagrade za ovogodišnji foto-konkurs pod nazivom „Noć pred ispit“ dodeljene su juče u bioskopskoj sali Kulturnog centra Vršca. Fotografija sa najviše lajkova bila je „Krajnji stepen očaja“ Sandre Jovićević i ona je osvojila tablet, a nagradu za najbolju fotografiju po oceni žirija dobio je Nikola Novaković sa slikom „San za san“ i to je univerzalna baterija za telefon.

IMG 1186-min

Na otvaranju obratila se glavna urednica portala Unije studenata Jasmina Krajovan. U svom obraćanju se zahvalila publici koja je došla, Kulturnom centru, svim učesnicima, članovima žirija, kao i sponzoru koji je omogućio nagrade, Computer Shopu „Lambada“. Nakon Krajovan, jedan od članova žirija, Marinel Cuculj podelio je zahvalnice ostalim učesnicima. Kada se završio ’formalni’ deo, predsednica Unije studenata Aleksandra Zarija pozvala je prisutne na koktel, kao i da pogledaju sve fotografije pristigle proteklog meseca.

„Žao mi je što ovaj konkurs nije bio uspešan kao prethodni, ali sve fotografije koje smo dobili su vrlo dobre. Čestitam dobitnicima nagrada, zaslužili su. Potrudićemo se da naredni privuče više ljudi, a pogotovo bismo želeli da nam se javljaju i ljudi van Vršca“, rekla je Zarija.

Čestitamo Sandri i Nikoli na osvojenim nagradama i naravno svim učesnicima. Zahvaljujemo se sponzoru Computer Shopu „Lambadi“, kao i Design studiju „Clickman“ i Kulturnom centru na nesebičnoj pomoći u realizaciji foto-konkursa i izložbe.

ponedeljak, 06 mart 2017 16:14

PREPORUČUJEMO: Filmovi, dobitnici Oskara

Nakon ‘zanimljive’ završnice ovogodišnje dodele Oskara, odlučili smo da ovog meseca predložimo 10 filmova dobitnika ove prestižne nagrade. Sigurni smo da ćete uživati, a u komentarima nam pišite koji je vaš omiljeni dobitnik Oskara.

1. „Kum“ (The Godfather) je film iz 1972. godine. Dobitnik je 3 Oskara.
Po povratku iz Drugog svetskog rata, Majkl Korleone (Al Pacino) ima dve stvari na umu: želi se odmoriti od ratnih užasa i nikako ne želi ući u porodični posao, što, naravno, nije po volji njegovom ocu, mafijaškom donu Vitu Korleoneu (Marlon Brando). Don Vito je dobar i obziran prema onima koji ga poštuju, ali nasilan i nemilosrdan kada se nešto ispreči blagostanju njegove porodice. Smatrajući kako se stari kodeksi časti moraju poštovati i slediti kao najbolja pravila uspešnog poslovanja, don Vito se sukobljava s rivalima koji planiraju započeti unosan posao dilovanja droge. Sukob koji će ta suprotstavljena viđenja mafijaškog posla i odgovornosti izazvati biće jako krvav, a posebnu cenu platiće Majkl, odnosno njegovi snovi i želje. Nakon što don Vito preživi pokušaj atentata, Majkl zna kako više ne sme stajati po strani.

2. „Gospodar prstenova: Povratak kralja (The Lord Of The Rings: The Return Of The King) je film iz 2003. godine. Osvojio je 11 Oskara.
Film počinje povratkom na Smigola i pričom o tome kako je našao Jedinstveni prsten i kako se postepeno pretvarao u Goluma. Film prati dve priče. Prva priča je o Frodovim (Elijah Wood) i Semovim (Sean Astin) pustolovinama dok je druga o Ratu za prsten. Frodo i Sem idu prema legendarnom vulkanu kako bi uništili prsten, ali ih na put vodi prevrtljivi i egoistični Golum koji želi nazad taj prsten po svaku cenu, i mržnja sve više raste u njemu. Golum uspeva da pokvari planove Frodu i Semu. Istovremeno, enti zajedno sa Merijem (Dominic Monaghan) i Pipinom (Billy Boyd) osvajaju Izengard. Odmah nakon toga Sauronova zla vojska orka je počela opsedati grad Minas Tirit, glavni grad Gondora. Orci uspevaju upasti u grad, ali vojska dobra ih ipak odbije. U toku bitke gine Teoden, kralj Rohana, a njegova nećaka Jovajna uz pomoć Merija ubija Kralja-vešca. Kada se čini da je Sauronova vojska pobedila u pomoć ljudima u Minas Tiritu skače Aragorn (Viggo Mortensen), koji je radi odbrane pridobio vojsku duhova pa ljudi uspevaju odbraniti Minas Tirit. Tada vojske Gondora i Rohana napadaju Crne dveri kako bi odvukli Sauronu pažnju od Froda. Frodo uništava prsten zajedno sa Golumom koji je s njim pao u lavu, pa je tako uništio i Saurona. Gandalf spašava Froda iz vulkana i odnosi ga na sigurno.

3. „Kad jaganjci utihnu“ (The Silence Of The Lambs) je film iz 1991. Osvojio je 5 Oskara.
Kleris (Jodie Foster) je mladi agent FBI koja dobija zadatak da reši slučaj višestrukog ubice Džejma Gamba zvanog Bafalo Bil, osobe koja je to ime "zaslužila" načinom na koji izvodi svoje zločine. Naime, Bil je psihopatski serijski ubica koji dere kožu sa svojih žrtava. Pokušavajući dopreti do psihološkog profila ubice, Kleris je upućena na dr. Hanibala Lektora, čoveka briljantnog uma i rasuđivanja koji je zbog svojih zločina već osam godina zatvoren u posebno izgrađenoj ćeliji. Dok službeni organi i istražitelji ne mogu iz njega ništa izvući, voljan je igrati se sa Kleris. U zamenu za detalje iz njene prošlosti daje joj tragove koji je mogu odvesti do ubice.

4. „La La Land“ (La La Land) je film iz 2016. godine. Dobitnik je 6 Oskara.
Mia (Emma Stone), ambiciozna glumica, u pauzama služi kafu poznatim filmskim zvezdama i Sebastijan (Ryan Gosling), džez muzičar, koji svira na koktel žurkama u pohabanim barovima, suočeni su sa odlukama koje počinju da ruše njihovu ljubavnu aferu, i snovi za koje su naporno radili prete da ih rastave.

5. „Žaoka“ (The Sting) je film iz 1973. godine. Osvojio je 7 Oskara.
Radnja je smeštena u Čikagu u doba Velike ekonomske krize. Protagonisti Henri Gondorf (Paul Newman) i Džoni Huker (Robert Retford) kojima je ubijen zajednički prijatelj su dvojica profesionalnih varalica koji pokušavaju da prevare gangsterskog bosa Dojla Lonegana (Robert Shaw). Priča se odvija sa velikim brojem obrta i promenom u poslednjim minutima.

6. „Let iznad kukavičjeg gnezda“ (One Flew Over The Cuckoo’s Nest) je film iz 1975. godine koji je osvojio 5 Oskara.
MekMarfi (Jack Nicholson), jako slobodouman čovek u ranim tridesetim, prebacuje se iz zatvorskog pritvora u psihijatrijsku bolnicu zbog ispitivanja da li je zapravo lud. Zatvoren je zbog niza sitnih kriminalnih dela od kojih se ističe ’silovanje’, u ovom slučaju seksualni odnos sa devojkom koja nema osamnaest godina. U toj mentalnoj ustanovi ’vlada’ izvesna bolničarka Račed (Louise Fletcher) koja grupnim terapijama i velikim dozama lekova, prvenstveno umirujućih sredstava, oduzima pacijentima individualnost i svaku zelju da išta promene. MekMarfi se ne miri sa tim od samog početka, pokušava na svaki mogući način osvestiti par pacijenata i povesti pobunu protiv strogih i često besmislenih normi, a time dolazi u sukob s bolničarkom Račed i sistemom koji ona predstavlja.

7. „Američka lepota“ (American Beauty) je film iz 1999. godine. Dobitnik 5 Oskara.
Glavni lik Lester Burnham (Kevin Spacey), sredovečni službenik koji počinje da otkriva nezadovoljstvo svojim idiličnim, monotonim životom dobrostojećeg porodičnog čoveka iz predgrađa. Njegova supruga Kerolin (Annette Bening) je opterećena poslom i otuđuju se jedno od drugog, dok ćerka Džejn (Thora Birch), kao i svaki prosečni tinejdžer u SAD, mrzi svoje roditelje. Presedan u njegovom životu nastaje kada upozna Anđelu Hejs (Mena Suvari), školsku drugaricu njegove ćerke, koja će biti uzrok velike promene u njegovom životu, daće otkaz i ponašati se kao neodgovorni dvadesetogodišnjak. Takve promene se moraju odraziti i na ostatak porodice. Ćerka stupa u vezu sa novim komšijom Rikijem (Wes Bentley), ćutljivim dilerom koji je pod nemilosti svog oca marinca (Chris Cooper), dok supruga započinje ljubavnu aferu sa svojim konkurentom na poslu (Peter Gallagher).

8. „Dvostruka igra“ (The Departed) je film iz 2005. godine. Osvojio je 4 Oskara.
Radnja filma smeštena je u južni Boston, gde Državna policija Masačusetsa kreće u otvoreni rat protiv organizovanog kriminala u gradu. Cilj je okončati iznutra vladavinu moćnog mafijaškog bosa Frenka Kostela (Jack Nicholson). Mladi policajac novajlija, Bili Kostigan (Leonardo DiCaprio), koji je odrastao u južnom Bostonu, dobija zadatak da se infiltrira u mafiju koju vodi Kostelo. Dok Bili pokušava da pridobije Kostelovo poverenje, drugi mladi policajac potekao iz južnog Bostona, Kolin Saliven (Matt Damon), brzo se izdiže na lestvici Državne policije. Zaradivši mesto u Jedinici za specijalne istrage, Kolin je jedan od malog broja elitnih policajaca čija je misija da srede Kostela. Međutim, njegovi šefovi ne znaju da on radi za Kostela, zbog čega je mafijaški bos uvek za jedan korak ispred policije. Obojicu potpuno zaokuplja dvostruki život. Kada i gangsterima i policiji postane jasno da imaju krticu u svojim redovima, Bili i Kolin naći će se u konstantnoj opasnosti da budu uhvaćeni i razotkriveni – i svaki će morati da požuri da na vreme otkrije identitet onog drugog kako bi spasao sebe.

9. „Kazablanka“ (Casablanca) je film iz 1942. godine. Dobitnik je 3 Oskara.
Radnja je smeštena za vreme Drugog svetskog rata u grad Kazablanka koji se nalazi na severozapadnom delu afričkog kontinenta. Glavni lik je usamljeni Rik Blejn (Humphrey Bogart), bivši američki borac i vlasnik najpopularnijeg noćnog kluba u gradu, koji sticajem okolnosti dolazi u posed dva vrednosna pisma koja omogućavaju odlazak u SAD. Tada u grad dolazi nacistički major Štraser (Conrad Veidt), koji uz pomoć lokalnog kapetana Renoa (Claude Rains) zavodi red i hapsi čehoslovačkog borca Viktora Lasla (Paul Henreid), koji je u grad došao sa svojom suprugom Islom (Ingrid Bergman). Isla je stara Rikova ljubav koja je pobegla od njega u Parizu, ali nakon razrešenja starih zavrzlama oni se ponovo zaljubljuju jedno u drugo i rešavaju da zajedno pobegnu iz zemlje.

10. „Lovac na jelene“ (The Deer Hunter) je film iz 1978. godine koji je osvojio 5 Oskara.
Majkl (Robert De Niro), Stiven (John Savage) i Nik (Christopher Walken) su prijatelji i kolege iz fabrike u malenom mestu u Pensilvaniji koji su naterani da odu u vojsku da se bore u Vijetnamu. Pre nego što su otišli, Stiven je zaprosio već trudnu Anđelu (Rutanza Alda). Njihovo venčanje je isto bilo oproštajna žurka pred odlazak u rat. Nakon proslave, na kojoj je Nik zaprosio Lindu (Meryl Streep), prijatelji odlaze u poslednji lov na jelene u obližnja brda, kako bi se opustili i razbistrili misli pre polaska. Došavši u ratni pakao, momci se suočavaju sa nezamislivim užasima, od kojih partija ruskog ruleta, na koji ih nateraju Vijetkongovci, ostavlja najteže posledice. Majkl uspeva da ih izbavi sve, ali se oni ubrzo ponovo razdvajaju.

ponedeljak, 27 februar 2017 19:07

Završene druge Vršačke detektivske igre

Druge Vršačke detektivske igre održale su se 24. 25. i 26. februara u saradnji Unije studenata Vršac i Escape Room-a Vršac. Ovoga puta, za razliku od prošle godine, takmičari su mogli da učestvuju u dve sobe, bekstvo iz zatvora i bekstvo iz horor stana. Kao i na prvim detektivskim igrama, i sada su takmičari nakon izlaska iz sobe rešavali mozgalice i mini zadatke. Ukupno je učestvovalo 9 ekipa, odnosno 34 takmičara. Osim Vrščana, imali smo takmičare iz Beograda, Novog Sada i Zrenjanina.

Predsednica Unije studenata Aleksandra Zarija izrazila je zadovoljstvo što je i ove godine ovaj projekat okupio toliki broj mladih. „Drago mi je što smo i ove godine uspešno realizovali projekat Vršačke detektivske igre. Sa Escape Room-om imamo divnu saradnju i nadam se da će se ona nastaviti i u budućim projektima“, rekla je Zarija.

Prvoplasirana ekipa u bekstvu iz zatvora bila je ekipa „Logaritam+“ koja je ostvarila vreme od 61 minuta i 29 sekundi. Na drugom mestu se našao tim „Bravo Pogba“ sa vremenom 67 minuta i 2 sekunde i treću poziciju je zauzela ekipa „Večna klasa“ koja je sve zadatke rešila za 70 minuta i 28 sekundi.

Pobednička ekipa u bekstvu iz horor stana je „Večna klasa“ sa ukupnim vremenom od 72 minuta i 43 sekunde. Iza njih su se našli momci iz ekipe „Mostwanted“ koji su sve rešili za 76 minuta i 4 sekunde. „Fantastična petorka“ je završila na trećem mestu sa vremenom od 79 minuta i 31 sekundom.

Vlasnik Escape Room-a Alen Šari zahvalio se Uniji studenata na saradnji i ove godine, kao i sponzorima koji su doprineli ovom projektu. „Glavni zadaci su svakako bili izlasci iz soba u predviđenom vremenu, ali uz to i 3 zadatka koja su činili mozgalice. Sve ekipe su na vreme izašle iz soba i pokazale jak timski duh i dobru moć opažanja. Nadam se da ćemo i u budućnosti sarađivati sa Unijom studenata i da ćemo našim sugrađanima i gostima priređivati zanimljivu i originalnu zabavu“, dodao je Šari.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo sponzorima koji su omogućili nagrade za naše takmičare, a to su: Picerija „Contrast“, picerija „Beba“, poslastičarnica „Đorđević“ i slatka radionica „Jovana“.

Zapratite Escape Room Vršac na fejsbuku gde možete pogledati slike sa detektivskih igara https://www.facebook.com/Escape-Room-Vr%C5%A1ac-422596161261484/?fref=ts

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacPlus

KulturniCentarVrsac

TOV

VAK

OpstinaVrsac

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome

Cefix

edukacija

ClickMan

ArchLAB

iserbia

OklagijaRS

eVrsac