Ivana Jeremić

Ivana Jeremić

ponedeljak, 11 april 2016 14:35

PREPORUČUJEMO: Komedije - serije

Nakon februara, meseca ljubavi i marta, meseca trilera, došao nam je april - mesec komedija. Naša redakcija je napravila listu serija koje će Vas nasmejati do suza.
 Koja je vaša omiljena komedija? 
 
"Prijatelji" ("Friends") je američka serija prvi put emitovana 1994. godine , a do 2004. snimljeno je 10 sezona.Opisuje život tri žene -Rejčel, Monike i Fibi, kao i tri muškarca- Rosa, Čendlera i Džoija, koji žive zajedno na Menhetnu. Probleme iz svakodnevnog života prenose na šaljiv način te su zbog toga privukli pažnju publike svih uzrasta."Prijatelji"predstavljaju kultnu seriju krajem 20. i početkom 21. veka.
 
"Otvorena vrata" je serija koja prikazuje život jedne beogradske porodice devedesetih godina. Priča se vrti oko Katarine Anđelić, poznatije kao Cakana. Ona je „konceptualni umetnik, postmodernista i humanista“. Bavi se vajarstvom, a njena dela su troglava skulptura Tita sa usisivačem i ogromna muva napravljena od metala- tzv. „Jungsta pozicija muve“. Stan, koji je ujedno i njen atelje, deli sa decom Vojkanom i Milicom, bratom Svetislavom-Batom i njegovom ćerkom Anom. Tu su i njihove komšije bez kojih ne mogu da zamisle dan. Priča prati pokušaje Cakaninog bivšeg muža Dragoslava da joj se vrati, nakon što su se razveli jer ju je varao. Cakana jos uvek gaji simpatije prema njemu, ali mu uspešno odoleva. Pored njih, prica se bavi i Batinim pokušajima da lako i brzo zaradi, kao i Vojkanovom bolesti i Miličinim politickim problemima. Glumačku ekipu čine Vesna Trivalić, Lane Gutović, Bogdan Diklić, Nikola Đuričko, Sofija Jović, Bojana Maljević, Zoran Cvijanović i Olivera Marković. Snimljene su još dve sezone 2013. I 2014, ali nisu postigle uspeh kao prve dve.
 
Malkom u sredini ("Malcom in the middle") je američka humoristična serija prvi put emitovana 2000. godine i završena 2006. nakon sedam sezona. "Malcolm u sredini" je priča o porodici iz srednje klase - Malkolmu (Frankie Muniz), njegova tri brata i roditeljima koji pokušavajuda zadrže zdrav razum dok dečaci ne postanu punoletni. Ova porodica je možda nekonvencionalna i ne funkcioniše po "normalnim" principima, ali zato niko ne može poreći da nije stvarna.
"Ono kao ljubav" je srpska televizijska serija snimana tokom 2009. godine. Serija prati ispreplitane živote tri para. Braca i Mimi se doseljavaju u novu zgradu. Njihove prve komšije su Srđan, ne tako uspešni glumac i još manje uspešni vlasnik kafića „Hipnotisano pile“ u prizemlju zgrade, i njegova devojka Nađa, manekenka. Takođe je tu i Džoni ,konobar kafića i muzičar u pokušaju,kao i stalni gost kafića Milica, zgodna menadžerka u koju je Džoni ludo zaljubljen.
 
"Štreberi" ("The Big Bang Theory") je američka humoristična serija  premijerno rpikazana u Srniji 2011. na televiziji B92. Lenard (Johnny Galecki) i Šeldon (Jim Parsons) mogu vam ispričati sve što vas zanima o kvantnoj fizici, ali rešavanje najjednostavnijih stvari iz svakodnevnog života potpuna je zagonetka dvojici prijatelja. Oni su briljantni fizičari koji mogu shvatiti kako svemir funkcioniše, ali kako komunicirati s ljudima, posebno  devojkama, potpuna im je misterija.
"Andrija i Anđelka"-par u srednjim tridesetima, tipičan su primer onog što se događa kada muškarac i žena žive zajedno. Iako su godinama u vezi i iskreno se vole, jedno drugom često idu na živce, bilo da su u spavaćoj sobi, radnji ili na večeri s prijateljima.
 
"Dva i po muškarca" ("Two and a half men") je serija koja govori o muškarcima, ženama, seksu, izlascima udvoje, majkama, samohranim roditeljima, bratsko-sestrinskim odnosima, porodici, novcu i ljubavi. Tačnije, to je komedija o životima dvojice braće, jednog sina/nećaka i brojnim ženama koje ih okružuju. Najčešće ipak plejboja Čarlija!
 
"Simpsoni" ("The Simpsons") su animirana TV serija koju je stvorio Matt Groening,od njihovog prvog prikazivanja 1989. emitovano je 574 epizoda kroz 26 sezona. Godine 2015. najajvljene su i 27. i 28. sezona serije koje će se emitovati tokom 2016.i 2017. Serija je satirična parodija američkog načina života. Prikazuje celovitu američku kulturu i društva, a često se koristi šalama na vlastiti račun.Glavne likove serije čine članovi porodice Simpson. Homer, radnik nuklearne elektrane i  priglup,ali ipak brižan suprug i otac, Mardž, tipična američka domaćica i majka koja želi uzbuljiv život, Bart, desetogodišnji dečak koji redovno upada u nevolje, Lisa,inteligentna osmogodišnjakinja i beba Megi.
 
„Složna braća“ je TV serija nastala 1995. godine u produkciji RTS-a. Serija ima 7 epizoda. Scenario je napisao Nele Karajlić, a režiju potpisuju Oleg Novković, Nikola Pejaković, i Dr Nele Karajlić. Radnja serija odvija se posle završetka građanskog rata u Bosni i Hercegovini.Teritorija te nekadašnje jugoslovenske republike raspodeljena je između tri naroda - Srba, Hrvata i Muslimana. Međutim, ostao je jedan mali deo teritorije (0,0657 km²) pod kontrolom Ujedinjenih nacija koji nije bio podeljen. Na tom mestu nalazi se kafana braće Halimić. U toj kafani, predstavnici sva tri naroda sklapaju dogovore i vrše razne poslovne malverzacije. Navodno, u kafanu treba da stigne paket od izuzetne važnosti koji menja odnos snaga na Balkanu. Niko ne zna za sadržaj paketa. Šifra za to je „deset upola, s lukom“. Vlasnik kafane Fikret - Fiko Halimić otvoreno radi za muslimansku stranu, koju predstavlja Adnan Čengić - Čenga, zastupnik Vlade Republike Bosne i Hercegovine. Herceg-Bosansku (hrvatsku) stranu predstavljaju Miljenko Ćutuk iz Posušja i Manjina Liska iz Mostara, a srpsku krajiški Srbin Vojo Kecman i beogradski biznismen Zoran Valuta. Seriju čini fantastična glumačka ekipa: Vladimir Savčić Čobi, Davor Dujmović, Goran Sultanović, Žika Milenković, Zoran Cvijanović, Petar Božović, Dr Nele Karajlić.
utorak, 29 mart 2016 13:47

Šta zapravo znate o Uskrsu?

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život - vaskrsenje.
Svake godine mi koristimo priliku da se za ova tri dana Uskrsa okupimo sa svojim bližnjima i uživamo u običajima kao što su farbanje jaja, čekanje uskršnjeg zeke i kucanje jajima.
Ali zašto to radimo? I kakve veze ima farbanje jaja sa vaskrsenjem Isusa Hrista?


Farbanje jaja
Tradicija farbanja jaja spada u najstarije hrišćanske običaje. Zašto je to tako, govori nam sledeća priča: Kada je Marija Magdalena otišla u Rim da propoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Kao poklon mu je donela korpu jaja. Car nije poverovao u Hristovo vaskrsenje i rekao da bi to bilo kao kada bi sva jaja u korpi odjednom promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla "Hristos Voskrese", i sva jaja su postala crvena.
Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima, neverujući da je Hristos vaskrsao, jer je to nemoguće, kao što je nemoguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine na dan vaskrsa sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.
Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a jaja su simbol proleća jednako kao i Uskrsa. Znak su novoga života.


Uskršnji zeka
Uskršnji zec takođe je simbol plodnosti. Iako se ne spominje u Bibliji, s vremenom je postao jedan od zaštitnih znakova Uskrsa. A ako se pitate zašto baš on nosi kokošija jaja, odgovor verovatno leži još u antici gde je zec zbog svog brzog i čestog razmnožavanja bio sveta Afroditina životinja. 

Kako se uskrs slavi širom sveta?
U Severnoj Americi najpoznatiji je običaj lova na jaja. Roditelji ih sakriju, a potom ih deca, koja veruju da ih je zec preko noći ostavio zajedno s poklonima, traže.
Belgijanci decu ubeđuju da uskršnja jaja donose zvona iz Rima.
U istočnom delu Holandije pale se uskršnje vatre u sumrak, dok u okolini nemačkog grada Magdeburga dečake lupaju po zadnjici kako bi se iz njih isteralo loše ponašanje. Taj je običaj bio čest i u Škotskoj gde postoji izreka “Istučen kao na Uskrs” što znači da je za neki prestup dobijena preblaga kazna.
U Norveškoj se na Uskrs rešavaju ubistva – na televizijskim kanalima se daju detektivski filmovi, časopisi objavljuju kriminalističke priče, čak se i na kartonima mleka otiskuju priče o nerešenim ubistvima.
U Finskoj i Švedskoj tradicija je takođe farbanje jaja, ali tamo deca, koja su pri tom odevena kao veštice, skupljaju slatkiše od vrata do vrata u zamenu za ukrašene grane vrbe. To je rezultat mešanja tradicije blagosiljanja kuća grančicama i skandinavske veštičje tradicije.
U Bugarskoj i Rumuniji ljudi stavljaju na prozore brašno, so, kvasac i jaja, od čega se na prvi dan Uskrsa zamesi hleb. Nakon toga, hleb se blagosilja kako bi godina bila plodna.

ponedeljak, 29 februar 2016 14:27

Veče u umetničkom delu

Institut umetnosti u Čikagu je, u čast holandskog umetnika Vinseta Van Goga, oživeo njegovu sliku "Spavaća soba". U sobi umetnika se može provesti noć za 10 dolara, u šta je uključena i ulaznica za izložbu.
 
Jednostavan enterijer, upotpunjen masivnim nanosima boja, debelom četkom daje utisak da se zaista nalazite u jednom od umetničkih dela van Goga. Svaki komad nameštaja, do najsitnijih detalja, deluje autentično.
 
Ova neobična "soba za izdavanje" urađena je u čast njegove izložbe koja traje od 14. februara do 10. maja ove godine. U stvaranju žive verzije "Spavaće sobe" učestvovalo je 36 umetnika i zanatlija.
 
Van Gog je bio toliko opčinjen sopstvenim delom da je, posle prve, još dva puta naslikao isti prizor. Prva slika se nalazi u njegovom muzeju u Amsterdamu, druga u Institutu umetnosti u Čikagu, treća u muzeju Orsej u Parizu. Značaj izložbe van Gogove "Spavaće sobe" je da ljubitelji umetnosti mogu na jednom mestu da analiziraju tri dela koja se retko viđaju zajedno. Ostaje im da otkriju tajnu značenja ove jednostavne sobe u Arlesu.
Bend "Bite" nastao je krajem 2007. godine u Vršcu, raspadom više lokalnih metal bendova. Na samom početku, rad se zasnivao na obradama inostranih metal bendova i manjim klupskim svirkama, a kako se bend razvijao, tako se i posvetio kreiranju i snimanju autorskih stvari. Prvi album "Alternation of reality", koji se bavi problemima savremenog društva, nekim ličnim iskustvima, težnjom za savršenstvom i originalnošću, snimili su 2010. godine.
 
Postavu benda sada čine Goran Stojković (gitara, vokal), Stefan Balan (ritam gitara), Vanja Bubalo (bas, vokal), Vladan Perović (bubnjevi) i Bojan Mitrovanov Kinez (vokal) i upravo su završili snimanje novog spota za numeru "Stranger", koji je režirao Bojan Stefanović iz "Requiem Films". Premijera spota numere "Stranger" biće održana večeras u 23:00h u klubu DOV-a, a posle toga će se održati i njihov koncert. Tim povodom, frontmen benda, Goran Stojković, i režiser spota Bojan Stefanovič govorili su za naš portal i otkrili nam neke detalje o spotu.
 
Pre svega, odakle proizilazi sama ideja za spot?
 
Goran: Za ovaj spot postajala je ideja u samom tekstu, koji je u stvari autobiografski. Mi smo pesmu i ideju dodatno pojasnili Bojanu i odatle je jednostavno krenulo njegovo "ludilo".
 
Bojan: Spot ne odstupa toliko od pesme,manje-više prati temu. Jednostavno sam pročitao tekst i sve je jednostavno išlo samo od sebe.
 
Zašto ste odabrali Bojana Stefanovića da režira vaš spot?
 
Goran: Poznajemo se dugo, svesni smo njegove ambcije. Već nam je jedan spot odradio fantastično, pa smo se zbog toga ponovo odlučili za njega. Jednostavno smo savršeno spojili muziku i sliku. Imali smo puno poverenja u njega, toliko da čak ni mi ne znamo o čemu se radi u spotu :)
 
Bojane, kakav ste odnos imali sa bendom tokom snimanja? Otkud to da ni sami članovi ne znaju o čemu se radi u spotu?
 
Bojan: Želeo sam da niko ne zna šta sam radio sa drugim članovima, takoreći želeo sam taj faktor iznenađenja na samoj premijeri. Tekstove su dobijali samo par dana pred snimanje, i dobijali su samo scene za koje sam ja lično smatrao da trebaju da znaju.
 
Kako ste doživeli ovo snimanje?
 
Bojan: Ja sam ceo taj proces posmatrao kao da sam ja dobio muziku za moj lični film, a u isto vreme oni su dobijali spot za njihovu pesmu, tako da se sve savršeno uklopilo. Dali su mi tu slobodu da radim ono što želim i imali su toliko poverenja da su manje više pristajali na sve što sam tražio od njih. Mogu da kažem da je ovo jedno od lepših i boljih snimanja koja sam do sada imao.
 
Kako očekujete da će ovaj spot proći kod publike?
 
Goran: Mi pre svega pravimo muziku zbog nas, kao i ovaj spot. Radili smo ga po našim željama i idejama, ne brinujući previše na spoljne komentare. Naravno da nam je bitno kako naša publika reaguje na sve što radimo, pa i na spot, jer ne bismo bili ovde da nas niko ne sluša. Nadamo se da će kritike biti pozitivne, kao i to da će gledaoci uspeti da vide ono što se indirektno govori, a ne samo sliku koja se pomera ispred njih.
 
Šta vaša publika može da očekuje od vas u bliskoj budućnosti?
 
Goran: Numera "Stranger" će ustvari predstavljati naš novi album, čije je snimanje trenutno u toku. Radićemo promociju tog albuma u toku ove godine, i takođe ćemo izdati tri singla.
 
 
Vidimo se večeras u 23h na premijeri u Rupi, a do tada, teaser za novi spot benda možete pogledati ovde.
sreda, 10 februar 2016 13:44

Čurčovljeva pisanija

'' Bio sam upućen na redovno čitanje. Čitanje pokreće mišljenje. Tako ponovo počinje moj mislilački život. Pre toga nisam ga dugo imao. Počeo sam stidljivo da živim punim plućima. Čitam, mislim i pišem. Pisanje je brzo postalo isto što i disanje '' B.Č.
             
Svi mi želimo da živimo život punim plućima. Želimo da iskusimo sve što nam život pruži, da uskočimo u taj čudesan voz sudbine, da se igramo sa njom i da je puštamo da nam vodi život, pa da poput nekog deteta gledamo kroz prozor i pitamo kako se drveće, zgrade i ljudi kreću tako brzo dok sedimo u tom čudesnom vozu-u tom čudesnom životu. 
 
Još u mladosti želimo da se prepustimo, da sednemo u taj ekspresni voz i pustimo da nas vozi gde god hoće, gledamo požudno u scene iza prozora i grabimo što više možemo. Nove ljude, nove gradove, nova iskustva...upravo se naš vršački pisac, Branislav Čurčov u svojim tinejdžerskim danima ukrcao na taj čudesan voz i otisnuo na brojna putovanja. 
          
Prva stanica je bila Pravni faktultet u Novom Sadu, još od ranijih dana je njegov život bio ispunjen knjigama, pisanjem, mišljenjem o okruženju koje počinje sve više i više da mu privlači pažnju. Njegovi sve manji stidljivi pogledi kroz prozor voza postaju sve puniji, sve smeliji. Shvativši lepotu prizora pred sobom i moći pisanja koje postaje sastavni deo njegovog života. 
             
 A onda gde je život, tu je i ljubav. Postao je opijen ljubavlju, mladim devojkama koja su iz njega izvlačile ljubavne stihove, a zatim i prozu, a za njom i nove prizore pred prozorom. 
             
Zašto putovati u jednom pravcu kada možemo da biramo kuda ćemo ići? 2014. godine upisuje Srpsku književnost i jezik i od jednom se njegova predviđena stanica pretvorila u još jednu samo sa uzbudljivijem putem i još uzbudljivijim prizorima. Ali sve mora ići sa granicama, naš pisac je naučio da ne treba žuriti u životu, da polako treba pustiti stvari da se razvijaju, kako život tako i pisanje. 
             
Mnogo je devojaka ušlo i prošlo kroz njegov život, donoseći i odnoseći mnoga osećanja. Voz je jurio, ljudi su prolazili a njegova proza je stajala na istom mestu, samo što se ljudi nisu mnogo osvrtali na nju. Ali to mu nije slamalo volju. Svoju prvu pesmo, posvećenu Gaju, učitelju rimskog prava iz 2. veka je objavio u ,,Pravniku'' studentskom časopisu, zatim je i učestvovao na brojim takmičenjima u besedništvu tri godine za redom. Na drugom učešću osvojio je nagradu žirija. Treća beseda po mišljenju Branislava, bila je najbolja. Elem, najpoznatija pesma mu je svakako ,,Banaćani'', koju možete pročitati na kraju teksta.
        
 Dok je studirao književnost, pisao je brojne kratke priče, eseje i još štošta mešajući brojne žanrove. Neka od ovih dela su objavljena u ,,Pravniku'', ali ono što je možemo reći obeležilo Branislavov život jeste ,,Il poeta tirreno'' esej/priča o njegovom profesoru Mariju Liguoriju koja je objavljena od strane KOV-a u br. 24 ,,Kovina''. A zatim dogođaj koji je usledeo prošloga leta, 19. avgusta je predstavljalo priređeno književno veče u bivšem Domu vojske. 
        
 Istog tog leta je usledio još jedan značajni događaj, Branislav Čurčov je osnovao i blog, u kojem je počeo da objavljuje svoja dela. Ali ono što je naučio je da požljivo posmatra prizore iza prozora, ne žuri i uživa na tenane u njima. Ono na čemu sada radi jeste priprema za novu knjigu. 
          
 Na nama ostalima ostaje da i mi uživamo i cenimo vožnju vozom, ne dozvolimo da nas previše opije i zavede. Sve se mora raditi polako i sa ogromnim strpljenjem, jer nagrada za sav naš trud je tu, odmah iza sledeće skretnice voza.   
 
BANAĆANI
 
Sveti Teodor Vršački
Kad mrak ti zapreti, uvek prvi sinu
Mačevi junaka izašlih iz blata!
I vekovima rastu, žive i ginu,
Za tebe, najbolji sinovi Banata!
 
Rođenjem nam je darovana umešnost
Za zanate, za učenje blagorodno,
Za nauke svakojake, za umetnost,
Ali i za vojevanje, prevashodno!
 
Prvi su ustali Srbi, protiv sila
Azijskih, Turaka, tih strašnih zlotvora,
U Banatu, gde se krv sa suzom lila
Mučenika serbskog, Svetog Teodora!
 
Čuvaćemo vazda spomen tvoje slave!
Nevažno ko tobom upravlja il’ vlada,
Uz barjake sa likom Svetoga Save
Uvek te Lala brani i za te strada!
 
Jer mi smo ti Srbi, Srbijo majčice!
Zauvek bićemo deo tvoga jata!
U krvi je našoj, Srbijo matice,
Zakletva najboljih sinova Banata!
                                            
                                                 Branislav Čurčov
petak, 22 januar 2016 16:39

Bend "Čovek vuk" u DOV-u

Bend "Čovek Vuk" će u subotu 23. januara,od 22 sata nastupiti u Domu Omladine Vršac.
 
Ime beogradske rok grupe možda ne zvuči poznato ali će svi pratioci srpske rok scene prepoznati lica članova koji su činili veći deo kultnog sastava "Block Out".
Nekadašnji članovi benda "Block Out" nastavili su rad pod novim imenom ali u istim ulogama: Milutin Jovančić-vokal,Dejan Hasečić-gitara,Aleksandar Balać-bas gitara,Miljko Radonjić-bubnjevi.
Vuk je naime već duže vreme simbol koji frontmen ovog benda koristi kao alter ego svog umetničkog izražavanja.
 
Predgrupa benda biće vršački bend "Unutrašnji Portret"
Ulaz je simboličnih 100 dinara.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VrsacMOJKraj

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

KulturniCentarVrsac

VrsacPlus

VAK

ArchLAB

parakvadvs

OpstinaVrsac

PricajmoOTome

Cefix

TOV

iserbia

ClickMan

eVrsac