četvrtak, 24 mart 2016 10:33

Budućnost se ne šminka karminom

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

- Žena se ne rađa, žena se postaje, moja prva polovino.

- Ali, druga polovino, ja sam još od malih nogu učila da su žene osuđene na životne gromade i da se s njima sukobljavaju radi boljitka svoje porodice.

- Misliš, osuđene poput Sizifa? Znaš li da bi onda čišćenje podova i pranje sudova bilo besmislena radnja?

- Druga Zoranina polovino, ali drugo shvatanje Sizifa kaže da je to personifikacija čovekove borbe u potrazi za znanjem.

- Drago mi je što pominješ potragu za znanjem, fale nam žene intelektualci. Vidim da se u mojoj prvoj polovini krije prava liberalna feministkinja!

- Da li ćeš se ikada pomiriti s tim da je tvoja druga polovina antifeministkinja, i da ne verujem u svu tvoju priču, jer propagira čistu mizandriju?

- Hoćete li se vas dve već jednom složiti?

- Slažemo se da se žena ne rađa, žena se postaje, draga budućnosti.

- Zašto onda ne radiš na tome, Zorana?

- Izvini, ali moja druga polovina je oduvek bila za to da se izborimo u potrazi za znanjem!

- Da, čula sam to, ali da li pokušava da se izbori? Da li do slobode dolazi radom na sebi?

Da li ti, Zorana, smatraš da ću ja, vaša budućnost, biti vaša sluškinja iako me ne vrednujete i ne borite se za mene, a za vaše bolje sutra?

Da li ti, druga polovino, smatraš da ja nisam žena intelektualac, samo zato što sam tvoja budućnost i da ću  dozvoliti sebi da postanem žrtva ove igre u kojoj se samo tvoje reči bore za kulturu?

A da li si ti, prva polovino, toliko lenja i zar ni malo ne voliš sebe da bi dopustila da ti društvo nametne sudbinu, a kao izgovor za to uzme pojam tradicijie?

Ne želim opravdanja, želim dela!

želim da vidim kako postaješ prava žena, ako već stojiš pri tom mišljenju.

Gde ste zastale, žene?

Čini mi se da ste i dalje devojčice. Govorite da ćete od sutra lepše izgledati, biti bolje supruge, bolje komšinice, ali i dalje imate isti višak kilograma, pravite ljubomorne scene, ogovarate komšiničin izgoreli ručak.

Ali, i za to imate opravdanje, ipak su obe tvoje polovine u jednoj ženskoj glavi.

Sviđa mi se to što se ne pravdaju, ali s druge strane mogla bih da se narogušim - zašto bih ja iz ove tvoje loše sadašnjosti postala tvoja bolja budućnost, ako samo govoriš kako želiš da završiš visoke škole, a ne radiš ništa da u istu i upadneš. Zašto bih ti ja poslala poštenog supruga, ako pokušavaš momke da privučeš lažnim trepavicama, veštačkom kosom, dok ga ljubiš silikonskim usnama?

Zapamti, budućnost se ne šminka karminom, nju šminkaju dela.

Ironija, šminkaš se, Zorana, a ne znaš ni ko si. Vodiš bitku o tome da li si feminstkinja ili nisi, i necu da te ostavim na miru, ne pokušavaj da mi se opravdaš, elokventna si, to vidim, ali tvoja pasivnost sve to poništava. Ti si, devojko, premijer svog zivota, “sopstvene sobe” u kojoj možeš biti slobodna, a ne znaš ni šta te čini slobodnom. Daću ti primer stanja države - ako premijer govori o svojim budućim delima, a zatim ništa od toga ne uradi, biće na lošem glasu, a država u lošem stanju. Da li ćeš mi dozvoliti da te onda nazovem lošom budućom ženom, čija je duša neispunjena? Da li je tvoja “ sopstvena soba”, koju pominje Virdžinija Vulf podjednako neuredna kao i soba u kojoj spavaš? Da li i njoj, kao i ovoj drugoj, svakog dana obećavaš da ćes je očistiti, a onda ne ispuniš obećanje? Znam, ti nisi ni feministkinja, ni antifeministkinja, ni žena još uvek, ali si odlična glumica. Nazivam te glumicom, jer je sramota govoriti lažov u javnosti. Glumiš uspavanu lepoticu, kojoj budućnost predstavlja princa, koji će doći, poljubiti je i živeti srećno s njom do kraja života. Sestro, prešla si se, budućnost je ipak ženskog roda! Ali, ne mogu te kriviti koliko god razmišljala da je to u redu, kako bi to Roza Luksemburg rekla:

 Živela sloboda za disidente! “

Kako da budem revolucionarka, ako nema revolucije? Hoću promenu! Kako ću doći do promene? Tako što ću promeniti! Dokle god budeš pričala o svojim željama, ostaje ti manje vremena da ih ostvariš. Kao budućnost, kažem ti:

“ Čemu strah, čemu sram?

Ja neću uvek čekati još koji dan.

Galama zove, ja neću s njom! Buka u kojoj govoriš šta bi htela!

Idem tamo gde je sve po mom, pravo u ruke dobrih dela!”

Pročitano 4099 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 24 mart 2016 11:35

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

PricajmoOTome

KulturniCentarVrsac

eVrsac

OpstinaVrsac

VrsacPlus

iserbia

Cefix

parakvadvs

VrsacMOJKraj

VAK

TOV

edukacija

OklagijaRS

ArchLAB