Alena Delkić

Alena Delkić

Budući inženjer i dizajner. Zaljubljenik u univerzum.

četvrtak, 08 mart 2018 17:04

Neko drugi, sam od sebe

Osećam kao da je 8. mart jedini dan u godini kada stvorim vreme da se vratim svojim mislima. Prošlo je, ponovo, godinu dana od kad sam zaista sela i napisala nešto, ali sam ovaj dan izgleda prisvojila kao svoj datum na portalu i ne dam ga nikome.

Želela bih da ga počnem jednom interesantnom stvari koja se desila pre dva dana. Regularan utorak, 7 ujutru. Po difoltu trčim na bus zajedno sa standardnim stresom da li ću stići uopšte na vežbe ovim polaskom jer je naravno ovo najgore doba novosadskog saobraćaja. Tek kad sam stigla na stanicu, primetila sam da je vetar bio toliko snažan da je pomogao jednom kontejneru da se od svoje uobičajene pozicije ispred moje zgrade dokotrlja do posred puta kojim su jurili automobili. Je l' možete da pretpostavite šta se desilo? Niti jedan vozač nije izašao da makar pokuša da pomeri kontejner sa puta. Svi su ga pažljivo zaobilazili, svesni ili nesvesni mogućeg rizika da će vetar ponovo dunuti i možda udariti u stranu njihovog automobila. Ama, baš svi.
Navelo me je na razmišljanje. Koliko je to zapravo tipično... Eto ti problem većeg broja ljudi, heeeej ispred nosa ti je, možeš ga vrlo lako rešiti, ali ti si tipičan čovek današnjice i zaobići ćeš ga i pustiti da se neko drugi bavi njime. Neko drugi.

Sad razmislite o svom životu i kako ga živite. Da li čekate da vam rešenje problema odradi neko drugi, padne sa neba poslat od Zevsa ili da se samo probudite i bude PUFFF?

Nećete početi da razmišljate šta donose vaše trenutne odluke dok one svojim uzročno-posledičnim tokom ne poremete ceo vaš način življenja i u momentu shvatite da vi više niste oni vi koji ste bili pre dve godine. Promenili ste se.

Neki kažu promena je dobra. Ja sam isto to govorila dok sam živela život ispunjen rutinom, ustaljenim tempom sa identičnim ljudima od početka svog kognitivnog razvoja.
I onda... PUFFF. Promena. Nema više ljudi koje si voleo kao rodbinu, a i pravu rodbinu vidiš kad je neki svetac ili nešto. Novi grad. Novi ljudi. Nova iskustva. Nova znanja. Nove frizure. Novo sve.
Je l' bila dobra promena? Još uvek ne znam, jer se i dalje oporavljam. Mnogo je bre to stresa, samohejta i preispitivanja za oduvek-uljuljkanu-osobu. Mnogo i odjednom...
Sad evo čekam da mi se zdravstveni problemi prouzrokovani tim stresom reše sami od sebe.

U međuvremenu ponovo je duh osmog marta tu. Ne znam šta da vam kažem, da li se nešto poboljšalo u svetu na domenu ženskih prava ili nije. Pročitala sam naslov skoro da jednoj ženi u američkom kongresu preti otkaz nakon što se porodi jer će biti vrlo nezgodno da ili uzme porodiljsko ili da valjda dovodi to dete na posao ili šta god već. Nisam imala snage da čitam. To je isto takav problem što očekujemo da će neko drugi rešiti jer imamo drugih briga na pameti i teško nam je i nema se para i šta ti ja znam. Bukvalno kao da smo svi kolektivno odustali i pustili da se sve reši samo od sebe, a ti Mićo otpuštaj sve što hoda, nemoj da plaćaš majke kad im najviše treba, nemoj da neguješ mladost jer ti nije palo na pamet da ti za razvoj treba i kvalitetan kadar, Bože moj - nek' pocrkaju svi od gripa kad neće da plaćaju doktore privatno jer njima i njihovim majkama neko ne daje platu koju zasluže vrednim radom i odricanjem. Pitaćete se gde vam je taj drugi neko i što se nije rešio problem sam od sebe kad taj problem dođe po vas.

U stvari znam. Znam šta da kažem. Kažem ti da, iako je neko pokrenuo momenat promene pre sto godina, ne znači da je borba gotova. Neće biti gotova dok je još uvek bitna razlika polnog organa kada se određuju plate za identičan posao, kada si u opasnosti gubitka posla ako ispuniš svoju prirodom datu priliku da produžiš vrstu, a u isto vreme sramota ako odlučiš da to ne želiš. Neću ti nabrajati šta sve treba da se uradi. Znaš to i bez da kažem bilo šta. Vidiš i puštaš da se reši samo od sebe i da reši to neko drugi jer ti imaš previše sopstvenih briga. Dok ne shvatimo našu ulogu u društvu, koliko zavisimo od njega i koliko nam je potrebna promena mnogih stavova, problemi će se gomilati dok mi odlučujemo da nam to nije prioritet. Svako od nas, muško, žensko, zaslužni smo za svoju sreću. Bar bi tako trebalo da bude. Treba svi da imamo pravo da delujemo u korist svoje sreće. Danas je to toliko teško. Uglavnom jer to neko drugi odlučuje umesto nas.
Nebitno da li ste muško, žensko ili nedefinisani, iskoristite današnji dan, i sutrašnji, i onaj posle njega, i onaj posle i posle i onda u krug da budete vlasnik svoje sreće i da radite sve što možete za te trenutke i ako vidite da vam nešto to uskraćuje, makar probajte ići uzvodno. Bolje je nego čekati momenat koji možda nikada neće doći. Uvek je bolje.

Samo kažem.

Danas, sa početkom u 18 časova, počinje prvi međunarodni muzičko-umetničko-sportski festival WOLF 2017 (Way Of Life Festival)

 

Spomenik prirode “Straža”, koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Vršca će od danas, pa do nedelje 30.jula ugostiti veliki broj ljubitelja festivala, elektronske psytrance muzike, prirode, umetnosti i sporta.

 

Očekuju nas 2 bine, 5 avanturističkih programa, preko 35 stranih i domaćih izvođača, i preko 45 umetnika iz preko 20 zemalja sveta.

Festival je realizovao snažnu internacionalnu kampanju u saradnji sa gradom Vršac i na taj način postigao da veliki broj turista već od ranog jutra pristiže u grad, kako bi se smestili i pripremili za večeras.

 

Muzika, umetnost, crtanje, moda, body painting, nakit, zdravlje, hrana, kajaking, žongliranje, zip line, akrobacije sa vatrom, streličartsvo, paintball, kampovanje, airsoft i još mnogo toga su aktivnosti u kojima će posetioci uživati.

 

Karte za ceo festival se mogu kupiti na ulazu po ceni od 30Eur, kao i jednodnevne karte po ceni od 15Eur u dinarskoj protivvrednosti.

 

Uz kupljenu kartu se dobija besplatno kamp mesto, besplatan parking i zip line.

 

Jednodnevna karta za prvi dan traje od petka predveče 18č do subote u podne 12č, dok za drugi dan traje od subote u podne, pa do kraja samog festivala.

 

Na W.O.L.F-u će nastupiti veliki svetski psytrance izvođači DigiCult, Goasia, Boom Shankar, Bitkit, Tropical Bleyage, Pulsar, ali mnogo drugih globalno poznatih izvođača kao što su Spirit Architect, Carina, Aioaska, BPM, Sarmati, Champa, Tristate, Opsy, a program vam prenosimo u celosti:

 

Main-stage.png

 

Alternative-stage.png

 

Za dodatne informacije posetite www.wayoflifest.org ili pratite www.fb.com/WayOfLifeFest i www.instagram.com/wayoflifefestival

 

nedelja, 16 jul 2017 19:12

Objavite svoj naučni rad u Zborniku!

POZIV ZA OBJAVU RADOVA U ZBORNIKU NOVA NAUČNA EDUKATIVNA MISAO BR. 1/2017 i 2/2017


Nakon duže pauze i na inicijativu svojih članova, Pravo i Mediji Inovacioni klub otvorio je poziv za Zbornike broj 1/2017 i 2/2017.

U želji da pomognu sve većem broju mladih ljudi, koji su suočeni sa surovom realnošću da ne mogu u naučnom časopisu ili nekoj od izdavačkih kuća, da publikuju svoje naučne i stručne radove bez, uglavnom, veće količine novca, Nomotehnički Centar, kreirao je projekat pod nazivom Nova naučna edukativna misao, sa pozivom „Innovation…that’s it!“, koji predstavlja Zbronik radova studenata osnovnih, master i doktorskih studija svih akreditovanih Univerziteta u Republici Srbiji i Evropi, kao i onih koji su istražvači bez obzira da li su zaposleni ili ne.
Cilj Zbornika je da na jednom mestu okupi stručne radove mladih koji predstavljaju inovaciju u nauci i predstavljaju novu naučnu edukativnu misao, u potrazi za kretivnim ili novim temama, jedini uslovi su da iste imaju veze sa inovativnim rešenjima za lokalne probleme ili da ukazuju na probleme koji postoje, u sledećim oblastima: društvene nauke (ekonomija, pravo, političke nauke, filozofija, maketing) ili kultura.
Takođe, ukoliko imate Vašu temu koju želite da publikujete, Uređivački odbor Vas poziva da je pošaljete i dobićete u najkraćem roku odgovor da li smo u mogućnosti da istu objavimo.


POZIV ZA ZBORNIK brojevi 1/2017 i 2/2017 otvoren od 05.juna 2017.godine do 10.avgusta 2017.
Do naznačenog datuma možete zatražiti Prijavni formular, u istom periodu dostaviti Apstrakt (do 250 reči, popunjavate ga u prijavnom formularu). Takođe, nakon što Apstrakt bude usvojen, imate rok za kompletne radove do 05.septembra!
Objava do kraja septembra 2017.godine.
Prijavni formular možete preuzeti i ovde. Obavezno ga sačuvajte na računaru, popunite i pošaljite do 10.avgusta ne neku od mail adresa.
Ukoliko imate poteškoća prilikom preuzimanja formulara, možete nam pisati i rado ćemo Vam poslati.
Za sve detalje i informacije oko postupka objave, kontaktirajte nas na:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

sreda, 07 jun 2017 13:59

Novi Filokafe u Vršcu

Da li imate predrasude? A stereotipe? Da li ste se nekad osetili diskriminisano? Imate li želju da se oslobodite nekih predrasuda ili, pak, da naučite kako da vas ne dotiču one usmerene ka vama? Kako da se postavite kada se na bilo koji način suočite sa predrasudama?

Predrasude su jedna socijalna činjenica i od njih ne možemo pobeći, bilo da ih mi sami imamo, bilo da ih neko ima prema nama. Međutim, ono što možemo da učinimo je da ih razumemo, da znamo gde im je izvorište, te da uvidimo objektivni karakter samog izvora predrasuda. Moguće je da ćemo tada uvideti i koliko su neke od njih zaista neosnovane, pa ćemo ih lakše prevazići.
U želji da što objektivnije razumemo pojam predrasuda, koji nas svakodnevno dotiče na ovaj ili onaj način, Srpsko udruženje za filozofsku praksu (SPPA) održaće filokafe na temu predrasuda, koju su kroz upitnike odabrali upravo učesnici dosadašnjih filokafea. Kroz ovu temu vodiće vas stručni saradnici pri SPPA, dipl. filozof Miroslav Milojević, dipl. sociolog-master Snežana Đenić i dipl. politikolog Dragana Radmanović.
Neka od pitanja koja će se analizirati na ovom filokafeu biće:
- Koja je razlika između stereotipa, predrasuda i diskriminacije?
- U čemu leži izvor predrasuda?
- Da li je moguć svet bez predrasuda?
- Šta ako ja imam predrasude?
- Šta ako neko ima predrasude prema meni?
- Koji je odnos naših disfunkcionalnih uverenja i predrasuda?
- Šta su činjenice, a šta su lična uverenja?
Kako mogu da učestvujem u filokafeu ,,Predrasude"?
Ukoliko ste zainteresovani za ovu temu, želite nešto novo o istoj da naučite i da dođete do nekih novih zaključaka koji će vam praktično značiti, prijave su otvorene već sada i traju do 11. juna u 13.00h. Svoje učešće u filokafeu ,,Predrasude" molimo da potvrdite mejlom na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. čim pre se odlučite, jer je broj mesta ograničen.
Kotizacija za učešće iznosi 500 dinara i u tu cenu su vam uračunata bilo koja dva pića po vašem izboru, tri sata učešća u filokafeu uz rad troje stručnih koordinatora iz SPPA, kao i materijal za rad.
Filokafe ,,Predrasude" održaće se u nedelju, 11. juna 2017. godine sa početkom u 15.30h u Caffe-galeriji Galerijana, u Sterijinoj 26 u Vršcu. Ukoliko dolazite iz nekog drugog mesta, molimo vas da nam to napomenete, kako bismo vam dali smernice kako da dođete do mesta održavanja filokafea.

*****
Koncept filokafea omogućava strukturiranu diskusiju i analizu pojmova sa kojima se svi u svakodnevnom životu susrećemo, koji na neki način imaju značaj u našem životu, ali čiju suštinu nismo dovoljno razmatrali. Filokafe vodi filozof–praktičar, koji je upoznat sa pravilima pojmovne analize i argumentacije, međutim, filozof praktičar nije govornik, već koordinator grupe, jer on pomaže učesnicima da sami bolje analiziraju pojmove i da racionalizuju svoje subjektivne utiske, a sve to u cilju dostizanja uvida koji učesnicima praktično koriste u svakodnevnom životu.
Lu Marinof, autor svetskog bestselera ,,Platon, a ne Prozak”, govori o filozofskom kafeu kao načinu ,,vraćanja filozofije njenoj prvobitnoj funkciji obezbeđivanja misaone hrane i ohrabrivanja ljudi da preispituju sopstvene živote”.
Više informacija o SPPA pogledajte ovde.

preuzeto sa: iserbia.rs

ponedeljak, 22 maj 2017 21:43

Dani Fantazije iz našeg ugla

Za one koji nisu pratili stori na instagramu studentivrsac, Marko i Alena (odnosno mi) su bili na Danima Fantazije na Novosadskom Sajmu. 

Smatramo se pripadnicima geek podkulture, te nam je ova prilika, zajedno sa medijskim akreditacijama, donekle bila ispunjenje geek snova.

Šta smo videli?
Bolje reći šta nismo. Pogledi su nam lutali sa jednog kraja prostorije na drugi, a misli i preko toga.
Prvog dana čula su nam bila preplavljena prvim prizorom raznih figura iz filmova, serija, stripova, knjiga, animea... Zamislite šta god i sigurno se tamo i našlo.

Zatim smo se, šetavši prostorijom, našli ispred turnira u igri The 9th Age.

Marko: Ja sam inače esports novinar, a ono što sam video me je bukvalno podsetilo na Warcraft, ali bez kompjutera, sa živim figuricama i živim protivnikom ispred sebe. Igra je tako koncipirana da vam zapravo ne trebaju zvanične figurice da biste je igrali. Štaviše, kako su nam rekli, postoji nebrojano mnogo autora figurica i možete sami skrojiti svoje legije vojnika i mitskih bića kao što su zmajevi i himere, a sama pravila igre naći onlajn.
Alena: Mene je jako fasciniralo što nam je sve to objašnjavao čovek koji ne zna srpski, čini mi se da je bio Grk, a pored  njega su na turniru bili i momak iz Hrvatske, iz Rusije...  Takođe su me same figurice oduševile, koje je dečko sa kojim smo pričali sam ukrašavao. Toliko je sitnih detalja na njima, toliko su fantastično osmišljene.  Prava umetnička dela.

Nakon toga smo otrčali na tribinu "GoTovanje", kao verni fanovi gejmotrona, da čujemo kritičare iz istoimenog podkasta u sklopu Dopisa iz Diznilenda.

Alena: Dok su pričali, skontala sam koliko su zapravo „fanovi“ Martina kivni na njega što piše toliko sporo ili da nema cilj sa nekim likovima u knjigama, a da isto to dozvoli da se ponovi i u seriji. Nekako sam shvatila da sam previše olako i nekritički prihvatala stvari koje možda nije trebalo...
Marko: Jedva sam čekao da pomenu spin-off serije koje će se raditi na jesen i šta zapravo imaju za reći o potencijalnim radnjama. I njih je, kao i mene, razočaralo što ni jedna neće biti o Robertovoj buni, a prodiskutovali su i ono što bih zaista voleo, a to je priča o legendama Targerijena.

Obišli smo i štandove sa nekim umetnicima, odnosno ilustratorima, što je Alenu posebno zaintrigiralo, pa smo, naravno, stali i da pričamo sa njima.


Drugi dan smo se već opustili i odlučili da bismo mogli i sami da se oprobamo u nekoj igri, ali pre toga nas je Marko odvukao na predavanje o zmajevima u kineskoj kulturi, jer je i sam veliki obožavalac zmajeva.

Marko: Morali smo doći mnogo ranije ovaj dan kako ja ne bih propustio predavanje o zamjevima u kineskoj kulturi. Veliki sam fan zmajeva kao bića koja se provlače kroz ljudsku istoriju u raznim apsektima kao što je mitologija ili kultura. Poznate su mi samo zapadnjačke interpretacije zmajeva, kao to da imaju krila na leđima uz pomoć kojih lete i kako bljuju vatru. Pažljivo sam slušao celo predavanje i bio zaintrigiran koliko su zmajevi u kineskoj kulturi drugačiji od onoga na šta smo navikli.
Alena: Žena pri Konfucijevom institutu na Univerzitetu Novog Sada nam je divno objasnila kako se u kineskoj kulturi zmaj ceni kao biće koje donosi sreću i blagostanje, samim tim što je sačinjen od 9 životinja koje baš svojom simbolikom označavaju takve stvari. Čak toliko da je najveća čast koju mogu dati svom muškom detetu jeste nazvati ga imenom zmaja, odnosno ženskom njegovim ekvivalentom feniksom.

Nakon predavanja, uputili smo se u glavnu salu, da se igramo...

Prva na redu je bila Conquest i pre nego što smo skontali, postali smo deo beta testinga ove igrice. Naime, ona još uvek nije izašla u slobodnu prodaju, ali jeste knjiga Atharon koja predstavlja svet u kom se Conquest igra.

Alena: Svideo mi se dečko koji ju je napravio. Oduševila me njegova istrajnost da 10 godina radi na knjizi i svetu, a 5 samo na igri!
Marko: Ja sam oduševljen samom igom! Spoj je nekog šaha i strateške kompjuterske igrice... Ne znam kako da opišem, znam samo da bih je definitivno igrao opet. Još jedan plus od mene: autor je našao inspiraciju u poznatim MMO video igrama, kao što je WoW i GW2.

Kao fanove Ratova zvezda, već na štandovima na kojima se prodaju društvene igre, privukao nas je naslov Star Wars: X-Wing i zahvaljujući Gildi igrača smo mogli odmah da je isprobamo.

Alena: Hoću ovu igru. Tačka. Okej, možda je ne bih razumela da nije bilo fantastičnih likova iz Gilde da nam objasne sve natenane, ali da, hoću je. I sve savršeno odrađene makete letelica koje se koriste u igri.
Marko: Hoću i ja! I drago mi je da sam te pobedio u napetoj završnici *smeh*

Poslednja stvar koju smo jedva čekali da čujemo jeste predavanje "Kajlo Ren – Razmaženo derište ili jedan od najboljih Star Wars negativaca", koje su držali momci iz Holoneta (koji su nas slučajno gledali kako prvi put u životu igramo X-Wing, dok nam je jedan od njih objašnjavao).

Marko: Kao jedan veliki fan Ratova zvezda, jedva sam čekao da čujem mišljenja „stručnih“ ljudi o pojavi novog negativca u dalekoj galaksiji. Momci su komentarisali svaki aspekt sedme epizode filma u kojoj bi se Kajlo pojavljivao sa mnogo dubljim značenjima. Posebno mi se svidelo to što je ova tribina bila najposećenija i što se publika dosta uključivala u predavanje sa pitanjima.
Alena: Internet je Kajla dosta ocrnio (i više nego što je sam to uradio) time što su ga na više načina okarakterisali kao emo devojčicu. Posebno me je „udarila“ rečenica kako je on savršen zlikovac za milenijalse, u smislu „mama i tata ne obraćaju pažnju na mene, morao je da me čuva ujka Luk, sad ću se ja osvetiti celoj galaksiji tako što ću završiti posao koji je započeo moj mračni deda koji je preminuo mnogo pre mog vremena“.

 Dani fantazije, pored toga što su doneli život u jedan vikend za vreme kog je trebalo učiti, nekako su i inspirativni, jer okupljaju ljude slične jedni drugima, koji se možda nikako drugačije ne bi upoznali, ali definitivno i informativni, jer su nas upoznali sa mestima kao što su Gilda igrača ili Gaming centar, koji zabavu igara sklanjaju iz virtuelnog u stvaran svet. 

Teško je preneti potpunu atmosferu, ali probali smo storijem, koji je u većem delu prikazan u galeriji slika, a još slika možete videti na zvaničnoj stranici udruženja Piropteriks, fantastičnih likova koji su organizovali ovu dvodnevnu fantaziju.

četvrtak, 04 maj 2017 16:27

Analizirajmo granice slobode

U kojim situacijama se osećate najviše slobodno? Da li nekad imate osećaj da nešto sputava vašu slobodu? Da li smo, zaista, slobodni i ako jesmo, šta to tačno znači?
Sloboda se neretko shvata isuviše apstraktno i stoga dolazi do raznih kontradikcija u njenom praktičnom shvatanju. S jedne strane, imamo osećaj da imamo slobodnu volju da sami odlučujemo i utičemo na neke stvari, ali, s druge strane, kao da postoje neki spoljašnji faktori koji nas ipak ograničavaju.
Filozof Baruh de Spinoza u svoje shvatanje sveta uvodi pojam determinizma, prema kom ne postoji slobodno delovanje, već je sve unapred predodređeno. Da ne bismo zašli u komplikovani misticizam, mogli bismo da kažemo da je verovatno da je naša sloboda određena nekim prirodnim zakonitostima. Primera radi, kod Tomasa Hobsa imamo prelazak ljudi iz prirodnog stanja u društveni ugovor, gde ljudi daju svoj pristanak da im zakoni ograniče slobodu, zarad toga da oni budu bezbedniji. U tom smislu, mi živimo u društvu sa drugim ljudima, gde postoje zakoni koji nas međusobno štite jedne od drugih (jer moja sloboda nekad može da ugrozi slobodu drugog), ali, takođe, mi živimo i u svetu gde se događaju određene pravilnosti prema prirodnim zakonima.

Pitanje koje se nama postavlja je da li smo mi apsolutno slobodni ili smo slobodni s ozbirom na nešto? Ukoliko ste zainteresovani za ovu temu sa praktičnog i savremenog aspekta, pozivamo vas na grupnu filozofsku diskusiju u nedelju, 7. maja u 17.00h u Galerijani u Sterijinoj 26 u Vršcu. Neka od pitanja koja će se analizirati biće:

- Da li je apsolutna sloboda iluzija?
- Šta ako je sve unapred predodređeno?
- Šta ako ipak imam opcije, ali ograničene?
- Koji je odnos slobode i odgovornosti u mom životu?
- Koji je odnos slobode i bezbednosti u mom životu?
- Moja sloboda na testu: primer interneta
- Da li bismo zaista bili drugačiji da smo više ili manje slobodni?

Koordinatori ovog filokafea biće: stručni saradnici Srpskog udruženja za filozofsku praksu (SPPA), dipl. filozof Miroslav Milojević i dipl. politikolog Dragana Radmanović, uz mentorstvo Marije Mitrovanov - master filozofa i glavnog koordinatora Grupe za filokafee pri Srpskom udruženju za filozofsku praksu (SPPA).

Kako da učestvujem u filokafeu?

Zbog ograničenog broja mesta potrebno je da svoje prisustvo potvrdite mejlom na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  uz naznaku da se prijavljujete za filokafe u Vršcu.
Kotizacija je 500 dinara, u šta je uračunato bilo koja dva pića po vašem izboru i učešće u filokafeu uz stručne koordinatore.
Podsećamo vas da nakon sakupljenih deset dolazaka ostvarujete pravo da dobijete besplatan zvanični SPPA sertifikat o 30 sati doprinosa filozofskoj praksi.

*****
Koncept filokafea omogućava strukturiranu diskusiju i analizu pojmova sa kojima se svi u svakodnevnom životu susrećemo, koji na neki način imaju značaj u našem životu, ali čiju suštinu nismo dovoljno razmatrali. Filokafe vodi filozof–praktičar, koji je upoznat sa pravilima pojmovne analize i argumentacije, međutim, filozof praktičar nije govornik, već koordinator grupe, jer on pomaže učesnicima da sami bolje analiziraju pojmove i da racionalizuju svoje subjektivne utiske, a sve to u cilju dostizanja uvida koji učesnicima praktično koriste u svakodnevnom životu.
Lu Marinof, autor svetskog bestselera ,,Platon, a ne Prozak”, govori o filozofskom kafeu kao načinu ,,vraćanja filozofije njenoj prvobitnoj funkciji obezbeđivanja misaone hrane i ohrabrivanja ljudi da preispituju sopstvene živote”.

Više informacija o SPPA pogledajte ovde.

Autor: Marija Mitrovanov

Izvor: iserbia.rs

četvrtak, 04 maj 2017 15:58

Dani fantazije u Novom Sadu

Četvrti maj je za sve fanove Ratova Zvezda sveti dan, a mi želimo da vam ga učinimo još boljim.

In a galaxy far, far away.. Okej, ne tako daleko - u Novom Sadu, 20. i 21. maja dešava se nešto fantastično. 

Za sve geek-ove u blizini, Novi Sad je stanica tog vikenda jer se dešavaju Dani Fantazije!

U ovom festivalu mogu uživati ne samo fanovi Ratova Zvezda, već i Igara Prestola, Harija Potera, ma svega vezanog za epsku i naučnu fantastiku, fantazijske društvene i video igre, stripove, knjige i filmove.

"Festival Dani fantazije je prvi svoje vrste u Novom Sadu i Vojvodini. Ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje društvenih igara, stripova, fantazijskih knjiga, filmova i serija da dođu na Novosadski sajam 20. i 21. maja i uživaju u raznovrsnom sadržaju. Pored prilike da se takmičite u nekim igrama, imate mogućnost da naučite da igrate neke nove, proćaskate sa umetnicima i mladim piscima,napravite svoj čarobni štapić, pokažete koliko poznajete Harija Potera na kvizu, kao i da vidite mnoštvo ljudi u kostimima iz filmova i igara. Ukoliko i sami imate neki kostim ili masku, a ne biste da se takmičite, možete ih pokazati publici na reviji kostima van takmičarskog dela." rekli su nam iz udruženja Piropteriks koje organizuje ovaj događaj.

Za detaljnije informacije možete pogledati zvaničnu stranicu događaja, gde se možete i prijaviti na takmičenja, kao i stranicu Udruženja Piropteriks

Neka je sila s vama danas, i svaki dan, i vidimo se u Novom Sadu 20. i 21. maja!

utorak, 11 april 2017 14:34

Renovirali smo se!

Pozivamo vas da zajedno otvorimo novi prostor Unije studenata Vršac! 

Nova godina donosi i nove projekte, a Unijin prvi ovogodišnji bio je unapređivanje našeg prostora u Kulturnom Centru. Želeli smo da napravimo atmosferu u koju će mladi ljudi rado dolaziti da se druže i još radije zajedno smišljati i realizovati svoje ideje. To nam je i omogućeno projektom Mladi su zakon

"Naš tim je uz pomoć Omladinskog saveza, Kulturnog Centra i prijatelja Unije uspeo da viziju pretvori u stvarnost. Nadam se da će se naši sugrađani odazvati pozivu i doći da vide na čemu smo vredno radili protekla 2 meseca." poručuje o projektu predsednica Unije studenata Vršca Aleksandra Zarija.

Naša kancelarija je u Sterijinoj 62, na spratu Kulturnog Centra. Očekujemo vas u subotu, 15. aprila u 17h.

utorak, 11 april 2017 13:00

Seminar "The Shape of Data"

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope iz Novog Sada (EESTEC LC Novi Sad) ove godine organizuje međunarodni stručni seminar “The Shape of Data”, koji će se  održati u periodu od 14. do 21. maja 2017. godine, a na njemu će učestvovati 12 studenata sa uglednijih Univerziteta Evrope kao i 20 studenata sa Univerziteta u Novom Sadu.

Seminar je besplatan i tokom prva četiri dana, koja će biti posvećena akademskom delu, učesnici će imati priliku da sa profesorima novosadskog Univerziteta i mentorima iz vodećih IT kompanija iz Novog Sada i Beograda rade na sticanju novih i usavršavanju već postojećih znanja.

Tema predavanja je Data Science, odnosno nauka o podacima, koja u poslednjih nekoliko godina važi za jednu od najperspektivnijih i najvažnijih IT oblasti. Seminar nije namenjen isključivo za studente elektrotehnike, stoga ukoliko ste ambiciozni i želite da testirate svoje programerske veštine, ovo je pravo mesto za vas. 

Prijave za učestvovanje na seminaru će se nalaziti na sajtu radionice od 20. aprila 2017. godine.

S obzirom na to da je seminar organizovan u vidu internacionalne razmene, pored akademskog dela učesnici će imati priliku da upoznaju Novi Sad kroz razne izlete i
druženja, a tako i da steknu kontakte i nova prijateljstva sa budućim inženjerima iz raznih krajeva Evrope.

 

Udruženje studenata elektrotehnike EESTEC ima za cilj da kroz organizovanje stručnih seminara, razmena i praksi poveže studente elektrotehnike širom Evrope kao i da ih upozna sa modernim razvojem industrije i najnovijim trendovima u struci.

Organizujući 13 razmena i 10 stručnih seminara na internacionalnom nivou, ugostili su preko 300 kolega sa evropskih tehničkih univerziteta, dok je, takođe, preko 300 studenata poslato na slične događaje širom Evrope, što ih, sa oko 340 članova udruženja, svrstava među 10 najuspešnijih i najaktivnijih lokalnih komiteta.

Dobre stvari pod Suncem! Belgrade Youth Fair treću godinu za redom povezaće mlade sa kompanijama i institucijama kroz razne aktivnosti. 20. i 21. aprila posetite Dom Sindikata Beograda gde će se održati ovaj najveći karijerni sajam u Srbiji!


Cilj ove manifestacije, koju organizuje omladinska organizacija EKOF Media Group, jeste povezivanje mladih sa kompanijama i institucijama, kao i pružanje prilike mladima da u okviru besplatnih predavanja, radionica i edukacija prošire svoja znanja iz različitih sfera, kao što su biznis, mediji, kultura, turizam, informacione tehnologije i mnoge druge. Pored toga, mladi će steći mogućnost da učestvuju u programima prakse i zapošljavanja koje izlagači na sajmu mogu ponuditi.

Program manifestacije trajaće od 10 do 17 časova, a činiće ga sajamski i konferencijski deo.


U sklopu sajma, održaće se i konferencija: CEO Konferencija je najveća regionalna motivaciona konferencija, koja će okupiti najveće kompanije u zemlji i regionu, ali i institucije od značaja za kvalitet života mladih u Srbiji. CIlj CEO Konferencije jeste povezivanje mladih sa uspešnim ljudima koji će ih motivisati na karijerno napredovanje i usavršavanje, kao i na proaktivan pristup preduzetništvu, tako što će sopstvenim pozitivnim primerima razbiti mitove o uspehu i ojačati želju mladih za sticanjem novih znanja i veština. Video prošle CEO Konferencije u Beogradu možete videti putem ovog linka

Studenti i diplomci već sada mogu da šalju svoje radne biografije za praksu/posao na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , koji će biti na raspolaganju svim kompanijama sve do narednog sajma.


Miloš Čevizović, menadžer projekta Belgrade Youth Fair & CEO Conference naglašava zbog čega je važan ovaj i slični projekti: „Značaj projekata poput BYF&CEO jeste u tome da se sa njima pravi jedan korak ka razbijanju barijera koje danas postoje između mladih i kompanija, odnosno poslodavaca ali i motivišu mladi da već sada krenu da rade na svojoj karijeri. Njima se povećava zapošljivost mladih i sprečava odliv mozgova iz naše zemlje.“


Ukoliko želite da budete deo ove manifestacije i:
• direktno komunicirate sa menadžerima za zapošljavanje najvećih kompanija u Srbiji,
• dobijete mogućnost za praksu ili zaposlenje,
• naučite kako da se zaposlite na željenoj poziciji i učestvujete na radionicama,
• čujete kako napredovati od najuspešnijih ljudi iz Srbije,
• za sve to dobijete i sertifikat i brojne poklone.

 Svoje mesto na najvećem karijernom događaju za mlade možete rezervisati prateći sledeći link: http://youthfair.rs/prijavi-se/ .

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ArchLAB

PricajmoOTome

eVrsac

Cefix

VrsacPlus

iserbia

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

TOV

VrsacMOJKraj

OpstinaVrsac

VAK

OklagijaRS

parakvadvs

KulturniCentarVrsac

ClickMan