utorak, 13 januar 2015 11:05

Unija tražila izmenu konkursa za dodelu materijalne pomoći učenicima i studentima

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Unija studenata opštine Vršac je u dopisu opštinskom veću za obrazovanje tražila izmene i dopune Konkursa za dodelu materijalne pomoći učenicima i studentima sa teritorije opštine Vršac. Unija je zahtevala od opštine tri stvari - povećanje sredstava koji se dodeljuju studentima i srednjoškolcima, uzimanje u obzir i studente viših stepena školovanja, odnosno master studija, ali i izuzimanje davanja materijalne pomoći studentima privatnih fakulteta.

Visina materijalne pomoći iznosi 56.000,00 dinara, odnosno po 8.000,00 dinara u 7 mesečnih rata, a dodeljuje se već godinama najboljim, ali i najugroženijim studentima i učenicima naše opštine.

Kompletan tekst našeg dopisa sa predlozima možete pročitati ispod.

Prima: Član opštinskog veća zadužen za obrazovanje – gospodin Vladimir Stanojev

Predmet: Izmena Konkursa za dodelu materijalne pomoći učenicima i studentima sa teritorije opštine Vršac

Datum: 12.1.2014.

Poštovani gospodine Stanojev,

Unija studenata opštine Vršac je studentska organizacija osnovana na teritoriji opštine Vršac sa ciljem jačanja studentske zajednice. Kao i u godini za nama, Unija studenata opštine Vršac obaveštava studente i učenike o Konkursu za dodelu materijalne pomoći učenicima i studentima sa teritorije opštine Vršac. Pozdravljamo ovu inicijativu Komisije za dodelu materijalne pomoći, ali smatramo da ima nekih nedostataka.

Naše delovanje zasnivamo na stalnim razgovorom sa studentima i interakcijom putem Vršačkog studentskog portala (www.studentivrsac.org). Na osnovu ankete koju smo sproveli, osnovni problem koji pogađa studente u Vršcu je pitanje materijalne pomoći koju dodeljuje opština Vršac. Analizom problema i savetovanjem sa mnogim studentima došli smo na ideju da predložimo promene u Konkursu za dodelu materijalne pomoći sa ciljem poboljšanja položaja studenata i učenika.

Unija studenata opštine Vršac predlaže sledeće promene u Konkursu:

1. Povećanje sredstava koji se dodeljuju studentima i srednjoškolcima;
Opština Vršac je budžetom za 2015. godinu predvidela 5.000.000 dinara za materijalnu pomoć studentima i srednjoškolcima. Poređenja radi, susedna opština Plandište će za isti vremenski period izdvojiti 6.000.000 dinara. Stoga smatramo da studenti moraju imaju bolji polažaj u opštini Vršac, koja je mnogo veća i razvijenija opština od opštine Plandište. Povećanjem sredstava omogućilo bi se većem broju studenata da dobija materijalnu pomoć.

2. Uzimanje u obzir i studente viših stepena školovanja;
Master studije predstavljaju viši stepen školovanja, a svođenje materijalne pomoći samo na osnovne studije predstavlja ograničavanje daljeg školovanja studenata naše opštine.

3. Izuzimanje davanja materijalne pomoći studentima privatnih fakulteta;
Materijalna pomoć se daje osobama sa malim ličnim primanjima. Privatni fakulteti se plaćaju bez obzira na prosek, s toga ukoliko neko ko studira privatni fakultet ima za školarinu, ima i za potrebe lične prirode, jer bi, u protivnom, studirao na državnom fakultetu o trošku budžeta Republike Srbije i živeo u studentskom domu. Postoje slučajevi gde su studenti privatnih fakulteta stipendisti i studiraju besplatno, međutim takvih slučajeva nema u velikoj meri koliko ima studenata na državnim fakultetima koji zaslužuju materijalnu pomoć.

Molimo Vas da ove opcije razmotrite kako naša opština, koja se smatra bogatom, ne bi ograničavala studente u daljem školovanju, ali i kako se ne bi razlikovala u odnosu na mnoge gradove AP Vojvodine i Srbije, koji studentima master studija obezbeđuju stipendije. Među njima su Bečej, Apatin, Ruma, Gornji Milanovac, Sombor, Trstenik.

U nadi da ćete razmotriti naše predloge i usvojiti ih.


S poštovanjem,
Borivoje Matić

Pročitano 4423 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 13 januar 2015 12:06
Anja Babinka

anja.babinka@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OklagijaRS

ArchLAB

VrsacMOJKraj

parakvadvs

edukacija

ClickMan

iserbia

KulturniCentarVrsac

VrsacPlus

Cefix

OpstinaVrsac

VAK

eVrsac

PricajmoOTome

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu