ponedeljak, 23 jun 2014 00:00

I vojni piloti se školuju u Vršcu

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Četvorica pilota Vojske Srbije uspešno su u SMATSA Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu završili školovanje za upravljenje avionom "Piper Seneca V", kojim će se iz vazduha snimati područja ugrožena poplavama.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), u čijem je sastavu Vazduhoplovna akademija, saopštila je danas da je obuka realizovana "u cilju angažovanja tog tipa vazduhoplova za potrebe fotografisanja i snimanja iz vazduha područja ugroženog poplavama".

Praktičnu i nastavu na simulatoru uspešno su završile starešine Vojske Srbije - Davor Marković, Branislav Ćirković, Stevan Vuković i Zoran Marković.

Program obuke obuhvatao je i vežbe normalnih i vanrednih postupaka u avionu za klasu višemotornih aviona, navodi se u saopštenju i dodaje da je sa Vojskom Srbije razgovara i o održavanju te letilice.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore navela je i da će odgovoriti pozitivno "na sve molbe Vojske Srbije za buduću obuku pilota i ostalog vazduhoplovnog osoblja u cilju sanacije posledica poplava kao i unapređenja svih segmenata srpskog vazduhoplovstva".

Letilica ”Pajper seneka" stigla je u januaru 2012. godine na batajnički aerodrom i to je bio prvi novi avion koji je, posle skoro tri decenije, dobilo srpsko vojno vazduhoplovstvo.

Avion, koji služi za fotogemotrijska snimanja iz vazduha, poseduje kameru marke "lajka”, a moći će da se koristi i za obuku mladih pilota i VIP putovanja.

Novi avion je nabavljen u SAD, sa opremom je koštao 2,7 miliona evra, a namenjen je Vojnogeografskom institutu za snimanja iz vazduha, saopšteno je tada iz Ministarstva odbrane.


Preuzeto sa: evrsac.rs

Pročitano 3387 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 26 jun 2014 11:41
Mariana Fodor

mariana.fodor@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

parakvadvs

VrsacPlus

VrsacMOJKraj

Cefix

OpstinaVrsac

KulturniCentarVrsac

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ArchLAB

eVrsac

PricajmoOTome

OklagijaRS

iserbia

TOV

VAK