ponedeljak, 20 april 2015 12:15

Bora Kostić – "ambasador šaha"

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
„Erudita, govorio je deset jezika, otmenih manira, duhovit i iskričavog duha, bio je omiljen u svim krugovima u kojima se kretao. Njegov životni optimizam i duh ništa nije moglo sputati, a njegova pojava i vedrina obasjavali su sve sa kojima je dolazio u dodir. Kako u životu, tako i u šahu, po mnogo čemu je bio poseban.“
 
Ovim rečima je vršački advokat Dragan Gavrilović opisao Boru Kostića, čuvenog šahovskog velemajstora svetskog glasa. Bora Kostić je prvi Vrščanin koji je obišao sve kontinente sveta promovišući svoju najveću ljubav – šah. Bujna mašta, gambitne varijante, virtuozni rokadni napadi i pre svega žar za pobedom, glavne su odlike njegovog stila.
 
Bora je rođen 24. februara 1887. u Vršcu. Još kao dečak je pokazao veliko zanimanje za šah; uz oca i njegove prijatelje počeo je da uči pravila i taktike i već u gimnaziji postao jedan od najboljih igrača u gradu. Prisećajući se detinjstva, Bora je govorio: 
 
„Još kao dete, kada sam odlazio na počinak dugo nisam mogao da zaspim. Pred očima su mi stalno poskakivali drveni konji. Pričinjavalo mi se da u mračnoj sobi vidim bele dijagonale kako svetlucaju, a rastureni pešaci po tabli izgledali su veliki kao moja glava.“
 
Osnovnu i srednju školu završio je u Vršcu, da bi na dalje usavršavanje otišao u Budimpeštu, gde je studirao Orijentalnu trgovačku akademiju ( nivo današnjeg ekonomskog fakulteta). Ni za vreme studija nije zapostavljao šah. Tako 1909. u Budimpešti pobeđuje na turniru najjačih mađarskih amatera i otvara sebi put do bečkih velemajstorskih krugova. Tada počinju da se nižu mečevi i turniri na kojima Bora ostvaruje izuzetne rezultate. Pobeda, koja je odjeknula u svetskim šahovskim krugovima, izvojevana je u meču protiv šampiona SAD Frenka Maršala 1911. Iste godine pobeđuje na turniru u Karlovim Varima i stiče titulu internacionalnog majstora.
 
1913. odlazi u Argentinu gde radi kao predavač šaha na vojnoj akademiji i pobeđuje sve njihove velemajstore. Dve godine kasnije odlazi na svoju čuvenu američku turneju, gde postiže svetski rekord u broju partija odigranih na simultankama: odigrao je 3300 partija, remizirao oko dvesto, izgubio oko sto, a sve ostale partije završio je pobedama. Nakon turneje još malo se zadržava u SAD da bi podučavao šahu mnoge milionere, ali i najvećeg svetskog tenora svih vremena Enrika Karuza. 1919. se vraća u Evropu i igra na turnirima u Engleskoj, Holandiji, Mađarskoj...
 
Godine 1923. odlazi na svoj čuveni put oko sveta i igra u Australiji, Novom Zelandu, Indiji, Nepalu, Tibetu, Javi, Indoneziji, Sumatri, Južnoj Africi, Mozambiku i Keniji. Na ovom putovanju stekao je „titulu“ ambasadora šaha.  1926. se vraća u svoj rodni Vršac. Njegov nemirni duh mu nije dao da se dugo zadrži na jednom mestu pa već nakon nekoliko meseci odlazi da igra turnire po Evropi, a već sledeće godine putuje u Meksiko, na Kubu i ponovo SAD.
 
1931. se vraća u Jugoslaviju da bi po drugi put bio naš olimpijski reprezentativac. Na prvom šampionatu Jugoslavije u Beogradu 1935. deli prvo mesto sa  Vasjom Pircom, ali je na turniru u Ljubljani 1938. dokazao da je ipak neprikosnoven.
 
Drugi svetski rat proveo je u rodnom Vršcu, ali je imao velikih neprijatnosti. Proveo je dva meseca u nemačkom zatvoru jer je slušao Radio Moskvu. U to vreme šah igra po kafanama da bi mogao da se prehrani, jer mu je sav kapital ostao u stranim bankama i nije imao od čega da živi. 
 
Nakon rata igrao je veoma uspešno na još 19 turnira i branio je boje Jugoslavije na nekoliko turnira. Poslednji turnir koji je osvojio je turnir veterana u Cirihu 1962. 
 
Umro je u Beogradu 3.11.1963. a sahranjen je na vršačkom groblju. Vršac nije zabravio da se oduži Bori. Godinama se organizuje memorijalni šahovski turnir u njegovu čast, a 2007. godine je u Ruskom parku ispred Gradske biblioteke postavljen spomenik Bori Kostiću (ispod). Ovom činu su prisustvovali predstavnici dvadesetak zemalja, kao i naše šahovske legende – Svetozar Gligorić, Milan Matulović, Aleksandar Matanović, Nikola Karaklajić i drugi.
 
U Vršcu postoji šahovski klub koji nosi Borino ime.
 
 .Bora Kostic - spomenik
 
Pročitano 2949 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 20 april 2015 17:35
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OklagijaRS

parakvadvs

edukacija

iserbia

ArchLAB

VrsacPlus

KulturniCentarVrsac

VAK

OpstinaVrsac

TOV

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ClickMan

PricajmoOTome

VrsacMOJKraj

Cefix