sreda, 15 oktobar 2014 13:53

Geografski fakultet

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osnovni podaci o fakultetu
Adresa: Studentski trg 3/III
Telefon: 011/2183-537
E - mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Sajt: www.gef.bg.ac.rs

Podaci o studijama
Smerovi: Geografija, prostorno planiranje, demografija, geoprostorne osnove životne sredine, turizmologija
Cena skolarine (redovne studije): 64.000
Prijemni ispit: Svi prijavljeni kandidati polažu prijemni ispit iz Geografije. Uspeh na prijemnom ispitu i uspeh u srednjoj školi vrednuju se na sledeći način: rezultat prijemnog ispita vrednuje se do 60 bodova. Uspeh u srednjoj školi vrednuje se do 40 bodova. Kao uspeh kandidata u srednjem obrazovanju uzima se u obzir zbir prosečnih ocena za sve predmete u I, II, III i IV razredu pomnožen sa dva. Kandidat može biti upisan na teret budžeta ako se nalazi na jedinstvenoj rang listi do broja odobrenog za upis kandidata na teret budžeta i ukoliko ima više od 51 boda. Kandidati koji su ostvarili jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju iz Geografije su oslobođeni polaganja prijemnog ispita.
Broj studenata: 310 (150 budžet + 160 samofinansirajućih)
Šta sve možeš raditi sa diplomom Geografskog fakulteta: Profesor, turizmolog.
Poznate ličnosti koje su završile Geografski fakultet: Antonije Pušić (Rambo Amadeus)

Opis fakulteta 
Geografija je postojala kao poseban nastavni predmet u Velikoj školi osnovanoj 1808. godine. Univerzitetska nastava geografije počela je sa otvaranjem Liceuma u Kragujevcu 1838. godine koji je 1841. godine premešten u Beograd. Od 1863. do 1905. godine Liceum se transformisao u Veliku školu koja je 1905. godine prerasla u Univerzitet. Godine 1893. Jovan Cvijić je formirao Geografski zavod u okviru Filozofskog fakulteta, a 1910. godine osnovao je Srpsko geografsko društvo. Ove organizacije spadaju među najstarije geografske institucije u Evropi. Smer za prostorno planiranje osnovan je 1977. godine. Reorganizacijom PMF-a 1990. godine, Odsek za geografiju i prostorno planiranje prerasta u Geografski fakultet u zajednici Fakulteta Prirodnih nauka i matematike Univerziteta u Beogradu. U okviru Geografskog fakulteta kao nosioci i organizatori obrazovnog, naučnog i stručnog rada su instituti i to: a) Institut za geografiju, b) Institut za prostorno planiranje. Fakultet sarađuje kako u izvođenju nastave, tako i u naučnoistraživačkom radu sa brojnim institutima i srodnim fakultetima; Geografskim institutom „Jovan Cvijić“ – Srpske akademije nauka i umetnosti, Vojno-geografskim institutom, Institutom za arhitekturu i urbanizam i dr. Fakultet poseduje dobro opremljenu biblioteku sa brojnim knjgama i časopisima, koja služi u radu studenata, nastavnika i saradnika.

Pročitano 4680 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 22 oktobar 2014 15:41
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PricajmoOTome

ArchLAB

OpstinaVrsac

Cefix

ClickMan

edukacija

VrsacMOJKraj

KulturniCentarVrsac

VrsacPlus

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

parakvadvs

TOV

iserbia

eVrsac

OklagijaRS