utorak, 05 novembar 2013 00:00

Debatom o debati

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Unija studenata opštine Vršac, uz podršku vršačkog Kulturnog centra realizovala je 4. novembra 2013. godine projekat"Debatom o debati". Ovaj projekat je za cilj imao da učenicima srednje škole dočara koje su prednosti kritičkog mišljenja i argumentovanja. Tom prilikom, gosti predavači su bili članovi Debatnog kluba Fakulteta političkih nauka.

U prepunoj sali Kulturnog centra, gde se tražila stolica više, predavanje su održali članovi Debatnog kluba beogradskog Fakulteta političkih nauka. Koordinatorke ovog projekta, Ivana Bučalina i Ana Janošev, pozdravile su prisutne i objasnile zašto je, prema njihovom viđenju, podizanje političke kulture kod mladih značajno za jednu državu i kako veštine koje se uče u debatnim klubovima doprinose kritičkom mišljenju. Nakon njih, prisutnima se obratila Tatjana Vukelić, koja je ispred Kulturnog centra pozdravila sve učesnike ovog jednodnevnog edukativnog projekta. Predavanje se sastojalo iz dva dela - prvi deo bio je apstraktniji i podrazumevao je teorijski osvrt na debatu, njene principe, pravila i modele, dok je drugi deo bio koncipiran kao pokazna debata, da bi srednjoškolci na praktičnom primeru mogli da vide kako pravila i timovi funkcionišu u realnim uslovima. Nakon pokazne debate, publika (koja je u debati imala i ulogu sudije) imala je prilike da postavlja pitanja. Ovaj segment programa potrajao je gotovo koliko i pokazna debata, što je siguran pokazatelj da je gotovo stotinu prisutnih zaista bilo zainteresovano za predavanje i da su želeli da nauče više o funkcionisanju i ciljevima debatnih klubova.

Nakon samog predavanja, učesnicima su podeljeni i evalucioni papiri kroz koje smo dobili rezultate našeg rada i ocene od učesnika projekta. Teorijski deo predavanja o debati dobio je prosečnu ocenu od 4,29, što je odličan rezultat imajući u vidu da se radi o materiji koja je bila nova i nepoznata većini učenika. Pokazna debata ocenjena je odlično (4,62), što dokazuje da je učenicima približen i objašnjen apstraktan model debate i da je debatni tim FPN-a uspeo da dočara kako teorijska određenja debate funkcionišu u realnim uslovima. Kada govorimo o korisnosti stečenih znanja u daljem školovanju ocena je nešto niža (3,91), što se u velikoj meri može pripisati činjenici da većina prisutnih učenika nije sigurna gde će nastaviti svoje školovanje, da li tamo postoje debatni klubovi i da li bi se uopšte time bavili čak i da postoje. Sama organizacija projekta najbolje je ocenjena u odnosu na sva druga pitanja, sa prosečnom ocenom 4,64, što organizatorima samo potvrđuje da u gradu postoji interesovanje za ovakav tip edukacija. Kada je u pitanju interesovanje za osnivanje debatnog kluba u Vršcu, gotovo 75% anketiranih učenika izrazilo je veoma visoko interesovanje za to (ocenivši ovaj predlog četvorkama i peticama). Preko 90% učenika saznalo je za ovaj projekat zahvaljujući svojim profesorima. Kao razlozi za prisustvovanje predavanju "Debatom o debati" navođeni su zainteresovanost o tome šta je debata i kako funkcionišu debatni turniri, mogućnost uključivanja u debatne klubove po upisu na fakultet, kao i mogućnost da nauče da kritički posmatraju pojave oko sebe i argumentovano da brane svoj stav. Posebno treba napomenuti da su se učenici aktivno uključili tokom sesije pitanja i odgovora, koja je trajala gotovo koliko i pokazna debata, što je siguran pokazatelj da ih je tema zainteresovala i da nisu prisustvovali debati čisto da ne bi bili na časovima. Predavanju "Debatom o debati" prisustvovalo je gotovo stotinu učenika srednjih škola, a popunjeno je 58 evaluacionih listova, jer se nije očekivao tako veliki odziv publike.

Unija studenata opštine Vršac veoma je zadovoljna ovako velikim interesovanjem i odziv srednjoškolaca, jer je povećanje svesti o argumentovanoj razmeni mišljenja, bez vređanja i neprimerenih ispada, osnova civilizovane komunikacije modernog doba. Ovakva predavanja doprinose toj svesti.

Projekat je realizovan uz podršku omladinskog resurs centra za Južni Banat - udruženja Cepta i Ministarstva omladine i sporta.

Pročitano 3773 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 13 maj 2014 10:40
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

KulturniCentarVrsac

VrsacPlus

iserbia

Cefix

edukacija

OpstinaVrsac

ClickMan

OklagijaRS

ArchLAB

TOV

VAK

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

parakvadvs

PricajmoOTome

eVrsac