sreda, 23 avgust 2017 11:37

TOP 5 LOKACIJA: ZLATIBORSKI KRAJ

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Zlatibor je planina u zapadnoj Srbiji i jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Poznat je kao vazdušna banja, ali i kao zimovalište i letovalište. Najviši vrh planine Zlatibor je Tornik (1496m).
Ove nedelje za vas izdvajamo najinteresantnija mesta u Zlatoborskom kraju koja nikako ne smete propustiti ukoliko nekada zađete u ovaj deo naše zemlje!
 
1.Zlatibor (centar)
Zlatibor je gradsko naselje u opštini Čajetina. Tokom istorije naziv je menjao nekoliko puta, a jedno vreme je nosio naziv Kraljeva Voda, po kralju Aleksandru Obrenoviću koji je 1893. godine boravio na Kulaševcu, kako se tada Zlatibor nazivao.
Danas je Zlatibor jedna od najpopularnijih destinacija za odmor u našoj zemlji, a godišnje ga poseti hiljade turista.
 
 
2.Kremna
Kremna su selo na severnim obroncima planine Zlatibor i nalaze se na pola puta između centra Zlatibora i nacionalnog parka Tara.
Kremna su najpoznatija po porodici Tarabić, iz koje su potekli najpoznatiji srpski proroci – Miloš i Mitar, koji su predvideli mnoge događaje koji su se zaista obistinili, poput pronalaska televizije, telefona i telegrada, kao i smene na srpskom prestolu, propast Obrenovića, ali i dolazak na čelo zemlje „crvenog cara sa zvezdom na čelu“ – Josipa Broza Tita.
 
 
3.Mokra Gora
Mokra Gora se nalazi na granici Tare i Zlatibra. Na pomen Mkre Gore, većina nas odmah pomisi na čuvenu „Šargansku osmicu“ – jedinstvena železnička trasa koja gledana iz vazduha ima oblik broja osam, a danas njom saobraća turistička atrakcija – stari parni voz „Ćira“
 
 
4.Manastir Rača
Manastir Rača nalazi se u podnožju Tare. Manastir je zadužbina srpskog kralja Dragutina. Više puta je uništavan i ponovo iz pepela građen. U manastiru je tokom Drugog svwetskog rata čuvano Miroslavljevo jevalđelje – najvažniji dokument srpske književnosti iz XII veka.
 
 
5.Nacionalni park Tara
Kaluđerske bare - centar Nacionalnog parka Tara nalazi se na udaljenosti od oko četrdeset kilometara od centra Zlatibora. Tara je takođe popularna kao turistička destinacija, a osim Kaluđerskih Bara, turisti posećuju i brojna jezera i vidikovce koji se nalaze u sklopu ovog nacionalnog parka. Perućačko jezero je takođe popularno, pogotovo tokom letnjih meseci. Pančićeva omorika endemit je ove planine.
 
 
Pročitano 4543 puta

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

KulturniCentarVrsac

PricajmoOTome

iserbia

TOV

ClickMan

VrsacPlus

eVrsac

parakvadvs

Cefix

edukacija

VAK

OpstinaVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ArchLAB

OklagijaRS