subota, 17 mart 2018 11:56

Maturantske nedoumice

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Kroz život nas uvek prate neke promene, novine i iznenađenja, ali najveća prekretnica jeste vreme kada napuštamo srednju školu, roditeljsku kuću, rodni grad i spremamo se  da se otisnemo u nepoznato. To je doba kada prestajemo da budemo deca i odrastamo.

Neki od nas se odmah posle srednje škole zapošljavaju, a neki teže ka tome da se dodatno usavrše i  studiraju, i tada nastupa ono glavno pitanje: “Koji fakultet izabrati?” Tu se mnogi od maturanata nađu u problemu zato što ili imaju previše interesovanja i opcija ili još uvek nisu otkrili šta ih zanima. Baš zbog ovoga maturantsko doba i jeste jedan lep ali veoma mukotrpan period pronalaženja svog mesta pod  zvezdama.

Najkritičnije za one koji su se našli u situaciji da ne znaju šta da odaberu jeste pritisak okoline. Svako ima neki komentar i zamerku šta god da se pomene, roditelji od tebe žele jedno, tetke i stričevi misle da je ipak najbolje da se ne mučiš toliko godina i da odmah radiš , a prijatelji imaju još deset opcija za tebe. Svako od njih ima drugačiju zamisao u glavi i ti jednostavno ne znaš koga da poslušaš. A možda bi ipak bilo najbolje da poslušaš sebe?! Jer, na kraju krajeva ,niko od njih neće umesto  tebe da studira i radi kasnije u toj struci.  Slušaj onaj unutrašnji glas koji ti govori šta da radiš , baš onaj glas za koji se plašiš da će izroniti na površinu i da ćete zbog njega svi osuđivati. Ne plaši se da jasno i glasno kažeš svoje želje i potrebe. Naravno da ne treba da budeš sebičan u  ophođenju prema tebi dragim ljudima, ali ovo je ipak odluka koju moraš potpuno sam da doneseš,da se ne bi ceo život kajao zato što si slušao druge.

Vi koji još uvek ne znate šta bi vas ispunilo, ili uopšte nemate ideju o tome šta biste studirali, možete da krenete na neke sekcije,radionice ili da uradite test vaših sklonosti i interesovanja koji vam može približiti iIi dati ideju o tome šta ustvari želite.Raspitajte se u vašoj školi da li školski psiholog radi takve testove,a i ako ne radi, barem može da porazgovara sa vama i posavetuje vas.Takođe ,internet predstavlja nepresušan izvor informacija.Možete da pogledate stranice raznih fakulteta i možda će vam to pomoći da donesete odluku. Na našem sajtu možete pronaći spisak svih državnih fakulteta i rubrika studentski dvougao koji mogu biti vrlo korisni pri odabiru( http://www.studentivrsac.org/fakulteti)  

A vi koji ste doneli odluku… Evo nekih činjenica i razmišljanja koje vam govore da ste dobro odabrali:

1)DOBRO ste se raspitali o fakultetu,predmetima,opisu posla koji ćete raditi posle dobijanja diplome,mogućnostima za dalje usavršavanje.

2)Dopadaju vam se predmeti i uzbuđeni ste pri pomisli što ćete studirati baš  na tom fakultetu.

3)Radujete se poslu koji ćete raditi kada završite fakultet.

Ovo su samo neki od predloga koji vam mogu pomoći pri odlučivanju, ali i ako pogrešite i upišete nešto što vas baš i ne zanima, nije kraj sveta, uvek možete da se prebacite na drugi fakultet. Ne gubite veru u sebe, nikada nije kasno da stičete nova znanja o stvarima koje volite. Puno sreće!

Napisala: Sara Dobričinac

Pročitano 2541 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 19 mart 2018 12:17

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VAK

TOV

ArchLAB

iserbia

OpstinaVrsac

eVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ClickMan

PricajmoOTome

edukacija

VrsacPlus

KulturniCentarVrsac

VrsacMOJKraj

parakvadvs

Cefix