petak, 26 decembar 2014 11:51

Video igre na Olimpijskim igrama?

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

"Sport je pojam koji se danas koristi u daleko širem značenju, a video igrice su pogodne za masovno praćenje", rekao je Prado u izjavi za BBC, dodajući da profesionalne e-sport manifestacije trenutno privlače milionsku publiku.

Takmičarsko igranje video igara, poznatije kao e-sport, trebalo bi da postane jedna od disciplina na Olimpijskim igrama, smatra Rob Prado, glavni dizajner „World of Warcraft“-a i doskora vodeći čovek kompanije „Blizard“.

Sport je pojam koji se danas koristi u daleko širem značenju, a video igrice su pogodne za masovno praćenje, rekao je Prado u izjavi za BBC, dodajući da profesionalne e-sport manifestacije trenutno privlače milionsku publiku.

Nedavno finale održano u Seulu, u Južnoj Koreji, napunilo je stadion sa 40.000 ljudi, dok je daleko više njih pratilo taj događaj na internetu ili na posebno određenim sastajalištima širom sveta.

„To je dobar argument da e-sportovi postanu deo Olimpijskih igara“, kazao Prado, koji je, takođe, bio glavni dizajner i „Starcraft-Brood War“-a, igrice koja se smatra začetnikom e-sport fenomena.

„Mislim da su e-sportovi splet veoma kompetitivnih veština. Posmatrate profesionalne gejmere koji moraju da imaju brze reflekse i da brzo odlučuju“, napomenuo je on, dodajući da je svestan da video igrice očekuje teška kulturološka bitka.

„Sve počinje s tim kako definišete sport“, kazao je on.

„Ukoliko ga definišete kao nešto što iziskuje veliko fizičko naprezanje, onda je nemoguće tvrditi da je igranje video igrica sport. Istovremeno, kada pomislim na discipline koje su već zastupljene na Olimpijskim igrama, tada počinjem da dovodim u pitanje tu definiciju“, objasnio je Prado.

Uključivanje neke discipline u red olimpijskih sportova je jako dugi proces, a od kada je Međunarodni olimpijski komitet ograničio broj sportova koji mogu biti zastupljeni na Olimpijadi to je postalo gotovo „nemoguća misija“.

Primera radi, ljubitelji šaha odavno traže da on bude olimpijska disciplina u okviru igara, ali to MOK uporno odbija, tvrdeći da je reč o „umnom sportu“ kome mesto nije na Olimpijadi.

Izvor: rtv.rs

Pročitano 3837 puta
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

parakvadvs

TOV

eVrsac

VAK

PricajmoOTome

ClickMan

VrsacPlus

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

Cefix

iserbia

KulturniCentarVrsac

OpstinaVrsac

ArchLAB

OklagijaRS