sreda, 22 april 2015 10:44

Danas je Dan planete Zemlje

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Širom sveta obeležava se Dan planete Zemlje. Cilj obeležavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.
 
– Obeležavanje Dana planete Zemlje podrazumeva da svaki pojedinac svojim primerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umesto automobila, da se svi zajedno potrudimo da ucinimo našu zemlju lepšom i boljom i ostavimo budućim pokoljenjima – rekla je povodom obeležavanja tog dana ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.
 
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite žvotne sredine pozvalo je sve gradane da ličnim primerom u svom okruženju doprinesu podizanju svesti i edukaciji o problemima zaštite životne sredine.
 
Ovaj značajan datum se obeležava kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu, navodi se u saopštenju ministarstva.
 
Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.
 
Širom sveta, ali i u Srbiji se na taj dan organizuju brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svesti, edukovanje i motivisanje građana da se aktivno ukljuce u borbu za ocuvanje planete Zemlje.
 
Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine.
 
Biolozi upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.
 
Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošcu, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagadenje životne sredine.
 
VELIKO SPREMANJE FRUŠKE GORE: U organizaciji Nacionalnog parka Fruška gora, a povodom obeležavanja Svetskog dana planete Zemlje, danas se održava velika akcija čišćenja Fruške gore. Ideja akcije je da se podigne svest građana o značaju pravilnog odlaganja otpada kako ne bi završavao u prirodi. U planu je sanacija divljih deponija na rubovima nacionalnog parka, a u akciju su uključene fruškogorske opštine i brojni volonteri.
 
Izvor: mojnovisad.com
Pročitano 3940 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ArchLAB

VrsacPlus

Cefix

eVrsac

OpstinaVrsac

KulturniCentarVrsac

TOV

parakvadvs

ClickMan

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VAK

edukacija

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome

iserbia