petak, 21 novembar 2014 22:41

Farmacija - Miljana vs. Dejana

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Miljana Bojinović i Dejana Pavkov su koleginice, obe studiraju Farmaceutski fakultet. Miljana studira u Novom Sadu, dok Dejana Farmaciju studira u Beogradu. Odgovorile su na naša pitanja iz rubrike Studentski i pružile nam informacije iz prve ruke o svojim fakultetima.

MiljanaBojinovic

Miljana

DejanaPavkov

Dejana

Zašto si se opredelila za Farmaceutski fakultet?

Za farmaciju sam se opredelila jer je to human posao, pružnje zdravstvene delatnosti na primarnom nivou. Iako je novac moju buducu profesiju odvukao na drugu stranu i dobila je drugi oblik, nema nista lepše od pomaganja ljudima. Na početku me je privukla medicina, ali sam se na kraju ipak odlučila za farmaciju i nisam se pokajala.

Opredelila sam se za farmaciju jer obuhvata moja interesovanja, hemiju i biologiju. Neverovatno je zapravo koliko su lekovi izmenili život coveka, poboljšali njegov kvalitet i koliko su produžili životni vek. Njihova korisnost, ali i zloupotreba danas imaju veliku ulogu u opstem zdravlju, i sve to me je zainteresovalo ali i navelo da se definitivno odlučim za farmaciju.

Koliko dugo si se spremala za prijemni i kakav je bio?

Pripremala sam se od četvrtog razreda srednje škole. Na prijemnom sam polagala matematiku i hemiju. Oba testa se rade u istog dana, u isto vreme.

Za prijemni sam se spremala od početka četvrte godine srednje škole. Prijemni nije lak, velika je konkurencija, ali uz adekvatnu pripremu ne bi trebalo da prestavlja preveliki problem. Polažu se matematika i hemija, olakšavajuća okolnost je što se testovi rade u dva dana.

Kako izgleda prosečan dan na tvom fakultetu?

U zavisnosti od toga koji je dan u pitanju, provodim četiri sata u amfiteatru na predavanjima, ili šest sati u laboratoriji na vežbama. Sve to oduzima mnogo vremena, ali je dobra strana toga intenzivno druženje sa kolegama. :)

Na fakultetu se provodi dosta vremena, prosečan dan uglavnom podrazumeva kombinaciju predavanja i vežbi. Teorijske vežbe je često potrebno spremiti unapred, dok laboratorijske vežbe recimo u ovoj godini podrazumevaju dokazivanje i određivanje različitih supstanci ili analizu sastojaka biljnih droga. Pauze naravno provodimo ispijajuci kafe. :)

Na svakom fakultetu ima i lakših i težih predmeta, kao i profesora koji su ok ili ne. Kakvo je stanje na tvom faksu što se toga tiče?

Što se predmeta tiče, većina je teška. Profesori su priča sama za sebe, svakome moraš da se prilagodiš, ali mislim da je danas to tako na svakom fakultetu.

Što se tiče tezine predmeta, mislim da je to individualna stvar, ali naravno da postoje ‘ozloglašeni’ predmeti, što zbog težine same materije, što zbog profesora. Sa druge strane ima puno lepih predmeta i dobrih predavača, ali mi najteži predmeti tek predstoje, pa ćemo videti.

Da li postoji neka stručna praksa, tj. koliko faks pomaže u tome da shvatite u praksi šta je to što studirate, ne samo u teoriji?

Za sada se pokazalo da praksa koju imamo ne pomaže, ali nam je obavezna nakon završetka fakulteta i pre dobijanja licence.

Mislim da je nedostatak prakse najveća mana, kao i na većini fakulteta kod nas. Novi program uključuje vise prakse u poslednjoj godini, ali smatram da ni to nije dovoljno.

Šta sve možeš kada završiš Farmaciju?

Farmacija pruža relativno mnogo mogućnosti, sa završenim Farmaceutskim fakultetom možeš da radiš u apoteci, u nekoj farmaceutskoj fabrici, u nekom predstavništvu...

Svima je poznato da možeš da radiš u apoteci, ali osim toga, opcije su farbike, veleprodaje, laboratorije ili recimo, meni najzanimljivija klinička farmacija koja kod nas, nažalost, još uvek nije dobro razvijena.

Kada bi ponovo upisivala fax, da li bi upisala isti ili neki potpuno drugačiji?

Upisala bih ponovo Farmaceutski fakultet. :)

Iako imam određenih zamerki, farmacija je uglavnom ispunila moja očekivanja i bez previše razmišljanja opet bih isto upisala.
Pročitano 6277 puta Poslednji put izmenjeno petak, 21 novembar 2014 23:06
Andrea Gašparević

andrea.gasparevic@studentivrsac.com

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VrsacMOJKraj

VAK

PricajmoOTome

iserbia

ArchLAB

TOV

parakvadvs

KulturniCentarVrsac

VrsacPlus

OklagijaRS

Cefix

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

edukacija

eVrsac

OpstinaVrsac