sreda, 13 april 2016 17:50

Pet saveta za pisanje propratnog pisma

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Opšte je poznato da je u današnje vreme potražnja za poslom veća od ponude i da se na jednu poziciju prijavljuje od 100 pa naviše ljudi. U toj masi aplikanata koji šalju svoje radne biografije teško je istaći se samo na osnovu CV-ija. Zbog svega ovoga poslodavci i HR menadžeri savetuju da uz CV obavezno pošaljete i propratno pismo (ENG: cover letter). Čak i kada u oglasu nije eksplicitno naglašeno da treba, propratno pismo možete uvek poslati i to vam povećava šanse da vas primete. Pre nego što pristupite pisanju obavezno istražite firmu za koju aplicitirate, pogledajte website, pročešljajte profile na društvenim mrežama kao što su Facebook i LinkedIn, na taj način ćete steći bolji utisak o poslu za koji aplicirate. Pošto se za većinu poslova aplicira preko interneta, navešćemo nekoliko smernica koje će vam pomoći da ostavite što bolji utisak.
 
1. Naslov email-a (subject)
 
Kada šaljete prijavu na konkurs poželjno je da naziv mejla bude što jednostavniji i jasniji, npr: Prijava za posao (pa navedite poziciju) ili Prijava na oglas za posao (pa navedite naziv pozicije). Druga opcija je da pošaljete email kompaniji koja nema otvoren konkurs ali vi želite da radite baš za njih. U tom slučaju iskoristite neki naslov koji će privući pažnju, kako biste bili sigurni da će vaš email biti pročitan. 
 
2. Oslovljavanje i prva rečenica
 
Najbolje bi bilo da saznate ime osobe kojoj šaljete mejl kako bi celo pismo dobilo ličniju notu. Pokušajte preko LinkedIn-a ili website-a kompanije da pronađete ime osobe koja se bavi selekcijom kadrova i na tu osobu naslovite vaš email.
Što se prve rečenice tiče, jako je bitno da ona ne zvuči generički ili kao da ste je preuzeli od nekog drugog. Posvetite pažnju tome kako ćete započeti email jer će ta prva rečenica u nekim slučevijama odlučiti o tome da li će ga poslodavac uopšte pročitati do kraja.
 
3. Sadržaj
 
Sadržaj pisma nikako ne sme da se svede na kopiranje radne biografije. CV ste poslali i on sadrži sve suvoparne činjenice o vašem životu. Propratno pismo služi da izdvojite ono što mislite da je najrelevantnije za poziciju koju konkurišete, kao i da istaknete neke osobine koje mislite da će biti bitne poslodavcu a nista mogli da ih navedete u CV-ju. Kroz tekst naglasite da ste upoznati sa čime se firma bavi i da ste motivisani za rad i učenje. Budite spontani ali ne i previše neformalni u obraćanju. Posebnu pažnju obratite na gramatiku i pravopis jer ovo pismo treba da vas predstavi u najboljem svetlu.
 
4. Prilagodite pismo svakom poslodavcu
 
Čak i kada konkurišete za poslove u istoj industriji izbegavajte da šaljete svima identično propratno pismo. Svaki put kada konkurišete na oglas napravite neke izmene kako u biografiji tako i u propratnom pismu. Umesto da šaljete jedno uopšteno pismo na sve adrese, izdvojte vreme i prilagodite tekst svakoj firmi i poslodavcu, na ovaj način odajete utisak da se ste osoba kojoj je zaista stalo da dobije posao. Naravno, omladinska zadruga je nešto drugo. Njima možete poslati prijavu za posao koja čak i ne podrazumeva postojanje propratnog pisma pošto će oni filtrirati prijave za posao po osnovnim informacijama u prijavi.
 
5. Budite sažeti i iskreni
 
Budite iskreni o nivou svojih znanja i veština, sve što napišete u pismu može biti provereno. Iako ne postoji neko jasno ograničenje, bitno je da budete preopširni, kako ne biste izgubili pažnju osobe koja čita vaše pismo. Čak i u situacijama kada imate bogato radno iskustvo koje želite da pomenete, opredelite se samo za najbitnije stavke a na intervjuu će te dobiti šansu da detaljnije pričate o sebi.
 
Pročitano 4089 puta
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

eVrsac

edukacija

TOV

KulturniCentarVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ArchLAB

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome

VrsacPlus

OklagijaRS

iserbia

Cefix

VAK

OpstinaVrsac

parakvadvs