sreda, 09 decembar 2015 15:19

Fakulteti staju na kraj bubicama i plagijatima

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Svi se sećamo scena iz filmova u kojima profesori uhvate učenika da prepisuje na ispitu ili vara, suspenduju ga na neko vreme, a on bude nesrećan i osramoćen. Možda ste se i zapitali: pa šta? Fakulteti na Univerzitetu u Novom Sadu pokušavaju da promene sadašnju situaciju, kako bi se i kod nas studenti sramili zbog nedoličnog ponašanja.


Fakultet tehničkih nauka će ubuduće voditi evidenciju prepisivača, kako bi stao na kraj nedozvoljenim načinima polaganja ispita. Liste prepisivača neće biti javne, ali će svako snositi posledice, jer će biti nepoželjan kandidat za odbranu diplomskog rada ili neće moći da dobije preporuku za posao.

"Ima studenata koji to urade jednom i nikad više. Ne možemo određene gestove u mladosti, u društvu koje šalje dijametralno suprotnu poruku od ove koju mi želimo, da posmatramo kao nešto što će čoveku obeležiti život ili karijeru. To znači da, ako je student jednom koristio nedozvoljena sredstva na ispitu i spreman je da izdrži kaznu na fakultetu koja mu je predviđena, a da pritom mora da pokaže značajno više interesovanja za određene stvari, uživaće sve privilegije koje uživaju ostali studenti", kaže direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment Bojan Lalić.

Profesori pribegavaju različitim načinima kako bi sprečili prepisivanje, osmišljavanjem testova sa specifičnim primerima koji su pokazani samo na predavanjima, usmenim ispitima, korišćenjem "ometača" i slično.

Na Filozofskom fakultetu veći problem predstavljaju plagijati, pa je uveden softver za prepoznavanje plagijata Ephorus. Taj program pravi svoju bazu, prečešljava Internet i traži podudaranje sa tekstovima, bilo da su to web stranice, pdf ili word dokumenti, pa dojavi koliko ima procenata podudaranja.

"U nekim kulturama se plagiranje smatra sramotnim, a kod nas je sve dok nešto 'obavlja posao', dobrodošlo i odlično. Nadam se da će ovaj sistem biti samo jedan mali deo izgradnje kulture u kojoj prepoznajete da ste sami sebi učinili medveđu uslugu ako ste nešto prepisali", kaže docentkinja na Filozofskom fakultetu Jelena Kleut.

Razgovarali smo sa devojkom koja je baš uz pomoć bubice položila ispit. Odlučila se za to jer je predmet nije interesovao, međutim to joj se kasnije obilo o glavu.

"Onima koji koriste bubice bih poručila da to ne rade, zato što to nije način da se završi fakultet. Ako ste ga već upisali, mislim da to ima neku svrhu i da treba da učite, jer će vam to znanje kad tad trebati, iako to sada možda ne shvatate", objasnila je devojka koja je želela da ostane anonimna.

Uradili smo i anketu među studentima, u kojoj smo prepoznali tri stava: prvi osuđuju prepisivanje i korišćenje bubica, jer smatraju da je to problem neznanja koji će se ispoljiti u budućnosti, drugi bi koristili bubice ukoliko se pojavi potreba za tim, a treći ipak odgovornost sa studenata prebacuju na fakultete, koji nisu u stanju da spreče prepisivanje.

U Srbiji nisu razrešene sumnje oko doktorata i master radova političkih funkcionera na visokim pozicijama. Osuda javnosti je očigledna, ali se prema njoj ne dela, što može biti jedan od razloga zašto neki studenti prepisivanje na ispitima ne smatraju sramotnim.

Preuzeto sa oradio.rs

Pročitano 3153 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 09 decembar 2015 19:55
Alena Delkić

Budući inženjer i dizajner. Zaljubljenik u univerzum.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VAK

PricajmoOTome

Cefix

VrsacPlus

eVrsac

OpstinaVrsac

VrsacMOJKraj

iserbia

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

KulturniCentarVrsac

ArchLAB

parakvadvs

ClickMan

edukacija

OklagijaRS