nedelja, 23 jul 2017 11:57

Anime: hobi ili opsesija?

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Većina trendova u Srbiju stiže sa zapada, ali u poslednjoj deceniji anime kultura ima sve veći uticaj na mlade. 

Zmajeva kugla, Digimoni, Pokemoni, Ju-gi-o, kasnije i Naruto, bili su sastavni deo moje svakodnevnice mnogo pre nego što se moja ljubav prema ovoj modernoj pop kulturi razvila. Sada mogu reći da sam zavisnik sa više od 200 odgledanih serijala i mnogo, mnogo filmova.  

Prvi ikada dugometražni anime film, Momotarō: Umi no Shinpei, objavljen je 1945. Godine. Hakujaden, prvi dugometražni anime film u boji izašao je 1958. Naravno ove prve decenije anime kulture nisu ni blizu revolucionarne kao naredne.
U šezdesetim godinama, anime serijali su počeli da se emituju u Americi i Evropi. Sa premijerom filma Akira i serijala poput  Zmajeve kugle i Mobile Suit Zeta Gundam, i naravno, stvaranja Ghibli studija, osamdesete su možda i najvažnija decenija u anime istoriji. U devedesetim anime dobija i umetnički izražaj sa serijalima poput Serial experiment lain i filmovima kao što su Ghost in the shell i Perfect blue. U ovoj deceniji su nastali i neki od još uvek najpopularnijih serijala u Americi: Sailor moon, One piece, Pokemon i Cowboy Bebop.

U 21. Veku, sa pojavljivanjem internet konekcije, anime industrija postaje znatno veća. Visoko budžetni filmovi su se snimali svake godine, a serijali postaju moderniji, drugačiji. Stvaraju se različiti stilovi animacije i žanrovi. Najpopularniji anime serijal ove decenije za sada jeste Napad titana.

Ali gde početi? Pored toliko uspešnih i manje poznatih serijala, kako odabrati baš onaj koji će u nama stvoriti ljubav prema anime svetu?  Verovatno nećete. Ipak preporuke su najvažnijie za početnike, a i za stare obožavaoce koji ne mogu da pronađu nešto što već nisu gledali dva puta.

Pročitano 3203 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 24 jul 2017 13:50

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PricajmoOTome

Cefix

eVrsac

parakvadvs

VrsacMOJKraj

OklagijaRS

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VAK

VrsacPlus

OpstinaVrsac

edukacija

TOV

ClickMan

KulturniCentarVrsac

iserbia